Xenon
En Taro Adun
Global Moderator

Spol: 
|
 |
« Odgovor #15 : Siječanj 19, 2008, 23:55:49 » |
|
Kod tebe bi onda mogle da prodju i Satsuma mandarine na Poncirus trifoliata podlozi.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7b AHS heat zone: 5 Average temperature: 11.7°C (53°F) Annual precipitation: 700 mm (27.56 inches)
|
|
|
Tony
Phoenix
Spol: 
|
 |
« Odgovor #16 : Siječanj 19, 2008, 23:58:15 » |
|
Pa ima ovdje dosta mandarina....
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Xenon
En Taro Adun
Global Moderator

Spol: 
|
 |
« Odgovor #17 : Siječanj 20, 2008, 00:00:24 » |
|
Pa sto bi onda sadio Poncirus?  Ovo je utesna biljka za one kod kojih je previse hladno da im rastu pravi citrusi.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7b AHS heat zone: 5 Average temperature: 11.7°C (53°F) Annual precipitation: 700 mm (27.56 inches)
|
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #18 : Siječanj 20, 2008, 00:02:31 » |
|
Pa ima ovdje dosta mandarina....
Nisam siguran da bi mandarine mogle rasti bez problema u Imotskom, možda više prema Metkoviću. Ali ako ih ima onda je klima stvarno uredu i ne bi trebao da se brineš oko puno palmi ako ih imaš u palnu. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Tony
Phoenix
Spol: 
|
 |
« Odgovor #19 : Siječanj 20, 2008, 00:02:55 » |
|
pa onako....pitam......lijepa biljka  Nema baš tako puno mandarina kao u Metkoviću,ali ipak ih ima nešto
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #20 : Veljača 27, 2008, 13:57:18 » |
|
Ja sam neki dan srezao u vrtu primjerak od cca 2 metra visine  Služio je prije za kalemljenje (dok je još nono bio živ) a sad to stablo puno bodlji nije više imalo smisla...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
više sadit, manje razmišljat
|
|
|
|
drveni
Gost
|
 |
« Odgovor #21 : Svibanj 23, 2008, 12:46:06 » |
|
Japanska gorka naranča (Poncirus trifoliata) nikako nije egzotična voćka. Ovo drvo je sasvim tolerantno na mraz i uspeva čak do zone 5.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Badnjevac
Phoenix
Spol: 
|
 |
« Odgovor #22 : Rujan 26, 2008, 17:39:09 » |
|
Imao sam prilike da probam plodove. Izuzetno su kiseli i gorki. Jednostavno receno, nisu jestivi, ali mogu da se koriste za pravljenje soka i dzema. Mlade sadnice se koriste na Crnogorskom primorju kao osnova za kalemljenje limuna. Ima ih i po privatnim bastama po Beogradu. Ako zelite bodljikavo drvo/zbun sa puno debelih 3D smajlija (smajliji su bez ociju i usta), onda je ova biljka za vas.  Plodovi su manji nego sto izgledaju na slici koja je ovde prikazana. U vecini slucajeva, radi se o zutim kuglicama precnika 3cm (+/- 1cm). Kada se plod presece na pola, unutrasnja struktura je kao kod limuna, jedino su semenke oblije. Bez zastite raste u kontinentalnoj klimi. Pozdrav, Badnjevac
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Rujan 26, 2008, 17:59:28 Badnjevac »
|
Evidentirano
|
|
|
|
Badnjevac
Phoenix
Spol: 
|
 |
« Odgovor #23 : Listopad 12, 2008, 21:05:17 » |
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
penJ.
Phoenix
|
 |
« Odgovor #24 : Listopad 13, 2008, 10:13:58 » |
|
bas su malecki plodovi, kao omanja kajsija, i jos imaju dlacice po kori.. moj poceo da odbacuje lisce i posle sam se setio da je to listopadno drvo
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Fatka
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #25 : Listopad 13, 2008, 11:03:22 » |
|
Kakos e sije poncirus? Ja sam pokusavala sijati ali mi brzo sjeme struhne.Imam jos par sjemenki pa ne znam kako da uradim pa da mi uspije.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Fatima
|
|
|
Xenon
En Taro Adun
Global Moderator

Spol: 
|
 |
« Odgovor #26 : Listopad 13, 2008, 18:28:28 » |
|
Seme kao i ostali citrusi (znam, znam, poncirus nije pravi citrus, ali je do skoro bio u tom rodu a i ocigledno je veoma srodan), u poluvlazan supstrat i nice za jedno mesec dana.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
penJ.
Phoenix
|
 |
« Odgovor #27 : Listopad 14, 2008, 20:47:48 » |
|
i meni skoro svo seme propalo, ali jedna semenka prezivela i proklijala.. verovatno treba da se drzi malo manje vlazno..
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Fatka
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #28 : Listopad 15, 2008, 08:37:57 » |
|
Od silnih sjemenki jedna prezivjela i nikako ne vjerujem gdje je bila nekada sam je nasla m u drugoj saksiji.Jako brzo truhnu.Ostalo par sjemenki pa cu na proljece opet posijati.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Fatima
|
|
|
Zexland
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #29 : Listopad 25, 2008, 17:39:09 » |
|
Ako zelite bodljikavo drvo/zbun sa puno debelih 3D smajlija (smajliji su bez ociju i usta), onda je ova biljka za vas.  Plodovi su manji nego sto izgledaju na slici koja je ovde prikazana. U vecini slucajeva, radi se o zutim kuglicama precnika 3cm (+/- 1cm). Kada se plod presece na pola, unutrasnja struktura je kao kod limuna, jedino su semenke oblije. Bez zastite raste u kontinentalnoj klimi. Pozdrav, Badnjevac Badnjevac a jel moze preko reznice da se ozili ? Ja bih je imao u vrtu, jeste da ne moze da prismrdi limunu ili nekoj mandarini, ali kada bi se recimo lepo oblikovala, mogla bi ida lici na nesto...onako uzanog stabla sa "smajli krosnjom" 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
http://www.zizstudio.comUSDA zone for Zexland: 7b/8a --------------------------------- Aps. minimum in last 25 years: -18c Aps. maximum in last 25 years: +47c
|
|
|
|