Autor Tema: Štete na palmama/egzotama - zima 2017.  (Posjeta: 58075 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Henoh

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Štete na palmama/egzotama - zima 2017.
« Odgovori #105 u: Siječnja 21, 2017, 19:40:37 poslijepodne »
Butia otisla sredina??? Windchill efekt, jedino mi to pada na pamet jer te temperature koje ste imali nisu takve da zdava Butia ne moze podnijeti ili grijesim?Onda na mojoj ne bi trebalo ni petiole ostati, a nekako se nadam da unatoc temperaturama koje imamo ipak prezivi. A Brahea?
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #106 u: Siječnja 21, 2017, 20:00:39 poslijepodne »
Koplja odma prvi dan. Na super silver se još drži. Doduše nju sam dobro bio ušuška borovim iglicama.

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #107 u: Siječnja 22, 2017, 00:51:52 prijepodne »
I meni je čudno da je kod tebe stradala od zime. Bit će prije od isušivanja od ekstremne bure, samo ne znam da li bi se tada koplje (sredina) dalo lako iščupati ili bi se samo posušilo??
Uglavnom, izgubio sam jednu manju butiu u zimi 2009/2010 (bila je ostala nezaštićena jer nisam stigao otići dolje početkom zime). Hladni prodor je bio oko Božića s minimumom od -14 C, a prije toga vrlo vlažna jesen i početak zime.
Nakon toga posadio sam drugu butiu 2011. i ta se nagledala i vlažnih zima i ekstremnih minusa i vezanih ledenih dana (najniža temp. bila je u zimi 2011/2012, - 16 C, s oko 2 tjedna vezanih ledenih dana), uvijek s pasivnom zaštitom, i nikad nije pokazala ozbiljnije oštećenje..
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #108 u: Siječnja 22, 2017, 05:38:24 prijepodne »
Da, moguće da je i bura uzrok, sad šta je tu je. Najvećoj Butii je cijela sredina skroz osusena ali se još drži, međutim ove sve ostale su lagano izašle.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #109 u: Siječnja 22, 2017, 19:15:06 poslijepodne »
Trava, Cikas, Akaranus, Dalmatiansoap kako su vam prosli T. martianus, T.Manipur i T. princeps ako netko ima vani?Za one koje imate?Dalmatiansoap znam da si pisao da ti imaju ostecenja sve vrste koje nisi naveo u prethodnim postovima, kozmeticka ili sredine? Trava, Chamadorea radicalis?
Imam vani 2 x T.manipura od prosle godine vani koje sam umotao u agril i isto T.princeps. Nista jos nisam odmotavao jer imamo ozbiljne minuse

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #110 u: Siječnja 22, 2017, 19:57:44 poslijepodne »
Onaj gore je spržen po listovima, koplje se neda, mislim da ide u full defolijaciju ,onaj dole je ok, listovi izmlaceni ali načelno je ok.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #111 u: Siječnja 23, 2017, 01:22:47 prijepodne »
T.princeps pedalj visok,u zemlji,bez zaštite-neoštećen,T.martianus zamotan u bijeli agril- svi listovi izgoreni,ima dva koplja koja izgledaju neoštećena.
bvb

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
« Odgovori #112 u: Siječnja 23, 2017, 15:15:01 poslijepodne »
Baš šteta ,sve palme na kontinentu ,pri tome mislim na Trahije če se smrznuti. Kod mene u gradu baš ih ima posađenih u posljednjih par godina dosta. nisu veliki primjerci ali ljudi su ih počeli saditi. mislim nakon ove i ovakve zime neće se više saditi.Moji su veliki i pod zaštitom,ali mislim da su gotovi jer ovo hladno vrijeme ne popušta dugo vremena. Ako preživi središnje koplje ja ču biti presretan da ih ne moram vaditi van iz zemlje.  :thumb_down:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #113 u: Siječnja 23, 2017, 15:26:31 poslijepodne »
Icupi, prilicno sam siguran da se nece sve smrznuti,ne znam situaciju na istoku zemlje, ali zapad, za sada, nije imao tako niske temperature. Istina problem su ledeni dani, no ovi po gradu su to vec imali prilike iskusiti. Kod mene na vrtu ce biti svacega,i cupanja sredina, mozda i panjeva. U gradu, prije svega u siroj jezgri, nisu bile tako niske temperature i mikroklima cini cuda.Stavit cu u poruku sliku kasnije da to vizualiziram.

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
« Odgovori #114 u: Siječnja 23, 2017, 16:00:35 poslijepodne »
Ovdje nema šanse da većina preživi,bilo je od -21 - -18 par noći,danju nije išlo iznad -10 ,to ovdje Trahiji  ne mogu preživjeti, jako dugo nema plusa. Drugo je Zagreb kao grad koji ima utjecaj toplinskog otoka pa biljke ostanu žive ,a par km  dalje ne prežive.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #115 u: Siječnja 23, 2017, 16:03:11 poslijepodne »
U Beogradu slicna situacija kao u Slavoniji, tesko da ce bilo sta preziveti cak i sa pasivnom zastitom.

Ja se i ne nadam da ce mi minori u zemlji preziveti, uprkos zastiti.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
« Odgovori #116 u: Siječnja 23, 2017, 16:11:52 poslijepodne »
Šta bude ,bude. Sve će se pokazati kad krene toplije vrijeme. I ovo pod aktivnom zaštitom  se pati . Grijem danas cijeli dan jer nema Sunca,a vani je - 7 . Struje ču potrošiti ove zime ako ovako nastavi kao u posljednjih 10 zajedno... :thumb_down:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #117 u: Siječnja 23, 2017, 16:27:36 poslijepodne »
Icupi, prilicno sam siguran da se nece sve smrznuti,ne znam situaciju na istoku zemlje, ali zapad, za sada, nije imao tako niske temperature. Istina problem su ledeni dani, no ovi po gradu su to vec imali prilike iskusiti. Kod mene na vrtu ce biti svacega,i cupanja sredina, mozda i panjeva. U gradu, prije svega u siroj jezgri, nisu bile tako niske temperature i mikroklima cini cuda.Stavit cu u poruku sliku kasnije da to vizualiziram.
Slika, mislim da je ovo na Vrbanima. Istu palmu je netko davno snimio dok je bila sasvim mala jos u pocecima foruma. Nisam ju snimio osobno nego sam ju dobio na Viber. Slikano je danas

Uz sami zid zgrade. Zgrada isijava toplinom i sigurno pomaze. Da je termo kamera to bi sigurno jako dobro prikazala. Palme s ovakvim mikropozicijama bih rekao da moraju prezivit.
Edit: pogledajte na slici, ni traga snijegu i ledu.Sve je ispremrezeno kanalizacijom i toplina grada otapa. Istovremeno u Sesvetama snijeg i led jos stoje na zemlji.

Xenon, je li smrznuta zemlja u onom tvom plasteniku?

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #118 u: Siječnja 23, 2017, 17:28:09 poslijepodne »
Kad sam poslednji put bio pre 10-tak dana, vec je bilo umrzlo prvih 5-10cm unutra, a folija se zaledila za zemlju okolo, jedva otvorih plastenik.  :zbunjen:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #119 u: Siječnja 23, 2017, 17:44:24 poslijepodne »
Javili su mi da su plodovi na limunima propali, ali da se stabla dosta dobro drze.