|
slacko
Gost
|
 |
« Odgovor #15 : Listopad 11, 2007, 23:40:42 » |
|
Letos sam kupila malu Washingtoniu i u saksiji je donela u Nish. Odlicno je napredovala na terasi, ali sa pre 4,5 dana posle jedne dobre kishe primetila da su vrhovi 5,6cm pozuteli, skoro na svim listovima osim na najmanjim i da je zemlja skroz mokra. Bojim se da je nisam upropastila. Prenela sam je na stepenishte na suvo, toplacko i svetlo mesto. Ima li josh neshto shto bih mogla da uradim? Da li da odsecem listove ili da ih ostavim? Molim za pomoc. Pozdrav Slacko
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #16 : Listopad 11, 2007, 23:47:01 » |
|
Dobrodošla. Ostavi listove, nemoj rezat. Dobro si napravila šta si je unjela na toplo mjesto sa dosta svijetla. Zemlju ne zaljevaj više dok se ne posuši a onda umjereno. Zimi cca. svala 2 tjedna malo. Ovisno u kakvom je grijanom prostoru možda i svaki tjedan ako je u stvarno toplom prosoru. Uglavnom vidi. Da ne bude ni suha ni mokra... onako mrvicu vlažna na dodir.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
više sadit, manje razmišljat
|
|
|
|
slacko
Gost
|
 |
« Odgovor #17 : Listopad 11, 2007, 23:55:10 » |
|
Hvala na dobrodoshlici!  za Administratora, Xenona i Palmarka (njih vec znam sa SB)
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Listopad 12, 2007, 00:10:20 slacko »
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #18 : Listopad 11, 2007, 23:56:17 » |
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Xenon
En Taro Adun
Global Moderator

Spol: 
|
 |
« Odgovor #19 : Listopad 12, 2007, 00:00:32 » |
|
Dobrodosla, slacko! Za Washingtoniju ti je Pivi dobro rekao, ona je pustinjska biljka i ne voli kombinaciju hladno + mokro, voli puno svetla i toplo mesto. Preko zime zalivaj op potrebi, manje ako je na hladnijem a cesce ako je na toplom mestu. Svetlost je bitna jer ona ubrzava rast, a i listovi koji su se razvili u senci ce izgoreti kada ih sledece godine izneses na sunce. Sve to vazi i za Urmu (Phoenix dactyliferu). Urma ima i dosta osetljiviji koren od Washingtonije. Ako mladoj Washingtoniji ostetis koren, ona ce stagnirati 3-4 meseca ali ce preziveti. Ako mladoj urmi ostetis koren...  Zato je verovatno i bilo "zrtava" kada si ih presadljivala. Presadjuju se ili sad (jesen), ili jos bolje u prolece, ali veooooma pazljivo. Ako je koren provirio iz saksije i ne mozes da ga izvuces, seci saksiju. Nemoj da cimas, pravis nagle pokrete i slicno, tako ces samo pokidati koren, koji ce onda poceti da truli i ode mast u propast.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7b AHS heat zone: 5 Average temperature: 11.7°C (53°F) Annual precipitation: 700 mm (27.56 inches)
|
|
|
|
slacko
Gost
|
 |
« Odgovor #20 : Listopad 12, 2007, 00:02:28 » |
|
Izvinjavam se, zaista znam i Verudu (provereno u listi clanova SB  ) Drago mi je da imam dobro drustvo 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
slacko
Gost
|
 |
« Odgovor #21 : Listopad 12, 2007, 00:04:04 » |
|
Dobrodosla, slacko! Hvala na srdacnoj dobrodoshlici!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
slacko
Gost
|
 |
« Odgovor #22 : Listopad 12, 2007, 00:05:04 » |
|
Dobrodosla slacko!!! Hvala na srdacnoj dobrodoshlici!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #23 : Listopad 12, 2007, 07:59:52 » |
|
Dobrodošla, slacko i od Verude  Xenon je jako lijepo objasnio 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
toto
Phoenix
|
 |
« Odgovor #24 : Listopad 12, 2007, 09:05:39 » |
|
Bok slacko....ima jedan stos za presadivanje, u 10L vode dodas 1dcl Varekine i kad prebacis biljku u veci pitar sve skupa namocis(do ruba pitara) u tu otopinu(ne namakati listove biljaka). Ta otopina sluzi kao dezinfekcija......toto
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
palmofan
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #25 : Listopad 12, 2007, 23:12:08 » |
|
Dobrodošla, slacko! 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7a
|
|
|
porat
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #26 : Siječanj 23, 2008, 21:25:31 » |
|
Pozdrav svima! Da li netko zna gdje se u Zagrebu ili sjevernoj Dalmaciji- Zadar, Šibenik, Split, može kupiti Washingtonia Filifera (a ne Robusta)? Obično na tegli piše samo Washingtonia, a trgovci nisu sigurni o kojoj se vrsti radi. Ne bi mi bilo teško otići ni do Rijeke po tu biljku. Da li netko ima iskustva s uzgojem Filifere u Hrvatskoj u zoni 8b (prema 8a)? Moja je lokacija Drniš (Dalm. Zagora), gdje je prosječni apsolutni zimski minimum oko -9 C, a svakih 5, 6 god. u prosjeku bude i do -11. Takve su temperature tamo rijetke i obično kratko traju (par sati jednu ili dvije noći), a tada su dani obično sunčani i s temperaturama iznad 0 C. Meni je problem jer živim u Zagrebu pa moram napraviti neku trajnu zaštitu za zimu i ne mogu privremeno pokrivat biljku samo u hladnim danima.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
DRNIŠ: USDA zone: 8b (prema 8a) Prosječna godišnja apsolut. min. temp.: -9,4°C Apsolutna minimalna temperatura: -16,1°C - 1985. g. (razdoblje od 1961. g. do 2010. g.) Godišnja prosječna temperatura: 13,0°C Ukupna godiš. količina padalina: oko 900 mm
|
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #27 : Siječanj 23, 2008, 21:38:27 » |
|
Pozdrav porat još jednom.  Znam da je Pivi spominjao da je skoro kupio filiferu umjesto robuste na Visu, možda će ti on više znati reći...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #28 : Siječanj 23, 2008, 21:41:56 » |
|
To je bilo u rasadniku u splitu. Tamo isto piše na posudama samo "washingtonia" ali sigurno su bile 2 vrste...e sad ja nagađam da su imali filifere i filibuste...dali je ova moja koja sam uzeo robusta ili filibusta neznam. Dobrodošao na forum! 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
porat
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #29 : Siječanj 23, 2008, 21:51:18 » |
|
Ne znam zašto češće nabavljaju i prodaju Robuste koje je kod nas moguće uzgajati jedino na krajnjem jugu. Žao bi mi bilo mučit se oko zaštite u uvjerenju da sam posadio Filiferu, jer mislim da s Robustom ne bi imao uspjeha. Jednostavno sam zonu, zonu i pol 'predaleko'! Da li znate nekog tko je u unutrašnjosti Dalmacije ili Istre pokušao s Filiferom?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
DRNIŠ: USDA zone: 8b (prema 8a) Prosječna godišnja apsolut. min. temp.: -9,4°C Apsolutna minimalna temperatura: -16,1°C - 1985. g. (razdoblje od 1961. g. do 2010. g.) Godišnja prosječna temperatura: 13,0°C Ukupna godiš. količina padalina: oko 900 mm
|
|
|
|