Autor Tema: Sabal 'Birmingham'  (Posjeta: 53369 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Yonex

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Sabal 'Birmingham'
« Odgovori #165 u: Prosinca 14, 2012, 08:33:50 prijepodne »
Imam i ja blackburnianu, seme iz istog izvora i boja je malo drugacija ali je i sam oblik lista drugaciji. Lepo je narastao bukezi, pozdrav i za vas dvojicu!  :icon_wave:
« Zadnja izmjena: Prosinca 14, 2012, 08:34:36 prijepodne od Yonex »
milka

Offline vmihalj

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #166 u: Ožujka 06, 2013, 15:59:10 poslijepodne »
Pozdrav .
Nov sam na forumu i vlasnik sam jednog Sabal Birminghema.
Palmu  sam kupio preko neta na svetubiljaka mislim da je iz Negotina, ali koliko vidim taj isti čovek piše i po ovom forumu.
Zadnjih nedelju dve sam primetio da palma nije baš onakva kakva je bila kad je stigla (u januaru). Desilo se to da su listovi počeli da se polako ali sigurni suše od vrha prema korenu i da više nemaju onu zelenu boju, nego se pojavile neke bele kao flekice. Mada taj novi list koji je kod mene počeo da raste deluje OK.
Pa evo da iskoristim priliku da pokažem slike mog Birmingama, i da zamolim za neke savete od iskusnijih članova u gajenju palmi. Da li to što se dešava sa listovima ima veze sa promenom klime gde je bila ranije i kod mene, ili možda što palma nije imala previše svetlosti u zadnja 2 meseca.
Sada sam izneo palmu u zastakljen hodnik koji je stalno osunčan ali sunce ne sija direktno nego imam zavese na prozorima.
Evo i slike palme.

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #167 u: Ožujka 06, 2013, 16:01:31 poslijepodne »
nemoj je previše zaljevat i drži je u hladnijoj prostoriji

Offline vmihalj

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #168 u: Ožujka 06, 2013, 16:18:28 poslijepodne »
Zalivam je 1-2 mesečno, a sad kad je otoplilo izneo sam je u zastakljen i osunčan hodnik a nameravam da je celog leto do zime držim u tom hodniku. Pa sad da li će novi listovi biti zdravi ili će se sušiti kao ovi stari to ću videti.

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #169 u: Ožujka 06, 2013, 16:19:44 poslijepodne »
možeš je iznijet i vani preko ljeta

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #170 u: Ožujka 06, 2013, 16:27:12 poslijepodne »
Preko leta na sto toplije i sto suncanije, zalivaj kao lud, ostatak godine pomalo zalivaj, zimi ne zalivaj uopste. Dobro ti izgleda Birmingham. Normalno je to sto se suse stari listovi, kako se stari suse, tako rastu novi.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #171 u: Ožujka 06, 2013, 17:13:59 poslijepodne »
Bice on ok,ne brini.....

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #172 u: Ožujka 06, 2013, 18:17:12 poslijepodne »
Moj sabal. :icon_mrhappy:
Nemam iskustva u gajenju Birmingema. Evo kako ih ovako male gajim...

Preko zime su u stakleniku gde temperatura ne pada ispod 0C.
Preko leta su u prosaranom hladu. Za sada nije ni jedan uginuo. Mislim da bi mogli da budu preko leta i na direktnom suncu, ali mora da se zastiti saksija, da se koren ne "skuva".
Planiram da ih sadim napolje kad podele prve listove.

Pozdrav,
Badnjevac

Offline vmihalj

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #173 u: Ožujka 06, 2013, 18:24:12 poslijepodne »
Hvala na savetima  :thumb_up: !
Znači da rezimiram, sad polako da povećam zalivanje recimo jednom nedeljno dok je proleće. Onda na leto na sunce, da je prži po ceo dan i svakodnevno zalivanje sa mlakom vodom. A prihranu jel jednom nedeljno kao i sve ostale ukrasne biljke ili ređe ?
Koristim onu BLUMI tečnu prihranu sa sastavom: azot 5,8%, fosfor pentoksid 4,6%, kalijum oksid 3,5% i neki mikroelementi u helatnom obliku.

:misli:
Pozdrav Badnjevac, mislim da je od tebe kupljen, stigla su 4 komada u kompletu za Kisač   :icon_lol:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #174 u: Ožujka 06, 2013, 18:39:18 poslijepodne »
Možeš sabal iznesti van na sunce već za par tjedana, čim prestane opasnost od mraza. Zalijevaj ga umjereno i nemoj pretjerivati sa vodom. Ja svoje sabale zalijem kad vidim da im se osušio gornji površinski sloj zemlje i takav režim zalijevanja se pokazao dobar.
USDA zone: 7a

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #175 u: Ožujka 06, 2013, 19:33:06 poslijepodne »
Ovaj sa slike izgleda skroz ok. Zdrav!
Moji su nazalost svi kaput.  :thumb_down: opet na pocetku :thumb_down:
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline vmihalj

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #176 u: Ožujka 06, 2013, 20:06:52 poslijepodne »
 :zbunjen:
Kad je došao kod mene bio je u mnogo boljem stanju sredinom Januara, lepši su mu bili listovi a nije se ni jedan list sušio.

A sada deluje kao da mu nešto fali ili mu se nešto ne sviđa kod mene, valjda zato što je klimu promenio, neznam ni sam.
Ali kada sine jače sunce ode on napolje, pa valjda se oporavi.  :icon_lol:

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #177 u: Ožujka 06, 2013, 20:20:54 poslijepodne »
Problem je verovatno suv vazduh, secam se jednog minora kog sam nabavio isto od Badnjevca i izgubio je par listova zbog manjka vlage. U kuci se greje i kao u pustinji je, dok mu je u plasteniku bilo mnogo bolje. :thumb_up:
milka

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #178 u: Ožujka 06, 2013, 22:35:35 poslijepodne »
Ovaj sa slike izgleda skroz ok. Zdrav!
Moji su nazalost svi kaput.  :thumb_down: opet na pocetku :thumb_down:

Svi gotovi?  :misli: Au, nisam znao da si ih sve izgubio...
Meni je od 4 komada od tebe ostao 1 u zivotu, i izgleda dobro...  Inace od proleca do jeseni mi stoji na full sun, a preko zime u negrijanoj prostoriji i vidim da mu to pase...

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #179 u: Travnja 09, 2013, 09:06:13 prijepodne »
John Lodes, Tulsa, OK  :thumb_up:

1.12.2009.

26.12.2009.

detaljan izgled listova

:klanjase:

Nažalost, veliki Sabal Birmingham u Tulsi, OK je propao. Načet je od zime 2009/2010, i moguće da je već bio gotov do zime 2010/11 kada je u Tulsi službeno bilo najniže 10. 2. 2011. od -11.9 °F što je -24 Celzijeva stupnja i prilično snijega. John Lodes mi je pisao da kod njega u njegovom vrtu nije išlo niže od -18 tijekom tog hladnog prodora. Na forumu  Hardy Palm and Subtropical Board je nekoliko članova iz Tennesseea u više navrata postavljalo jasan upit što se dogodilo s tim Sabalom, no nikad nisu dobili jasan odgovor.  Očito da je vlasniku bilo teško što reći o svemu. Uglavnom prije nekoliko tjedana je potvrđeno ono što se već dvije godine nagađa, dakle nije uspio izgurati dvije zime s iznadprosječnom količinom snijega za Tulsu. Navodno da je sve krivo krenilo još 2009. oko Božića (gore su slike kad je pao taj snijeg) i da se snijeg po otapanju naglo smrzavao pa opet topio oko srca palme. John je očito pretpostavljao da nisu potrebne nikakve mjere zaštite jer ta 2009/10 zima nije bila nešto toliko ekstremna kao 2010/11. Napose jer je isti Sabal izdržao 1996 -8°F (oko -22 Celzijeva). Međutim palma je tada bila znatno manja, a središte rasta bliže zemlji i mogao ga je snijeg zaštititi. Ako ga i nije ubila odmah zima 2009/10 sigurno nije imao šanse takav načet s još jednom jakom zimom.
John ima još jednog manjeg Sabal Birminghama kod susjeda u vrtu i taj je preživio. Taj je potomak od onog velikog koji je smrznuo.
http://exoten.dyndns.org/cgi-bin/hardy.cgi?function=2&index=85F19977C94D9C59
'Mediteran kakav je nekad bio'