|
Henoh
|
 |
« Odgovor #45 : Listopad 03, 2009, 11:44:55 » |
|
Btw, koje su ovo banane?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #46 : Listopad 04, 2009, 14:05:23 » |
|
To se i ja pitam. Ima nekih naznaka da nisu basjoo, ali ipak nisam siguran...
btw, ja sam imao lošu sezonu sa bananama, vrlo slab rast basjoo i sikkimensis sa svega 7 listova kod sikkim banane i 9 kod basjoo, s tim da nikada nisu imale više od 4 lista odjednom na sebi...Razlog mi i nije nešto jasan, ali ako prežive zimu idem u kompletnu izmjenu zemlje koja je pretvrda i nepropusna te se brzo isuši.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Xenon
En Taro Adun
Global Moderator

Spol: 
|
 |
« Odgovor #47 : Listopad 04, 2009, 15:37:49 » |
|
Ima dva moguca razloga za slab rast banana - siromasna zemlja i nedovoljno vode.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7b AHS heat zone: 5 Average temperature: 11.7°C (53°F) Annual precipitation: 700 mm (27.56 inches)
|
|
|
dalmatiansoap
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #48 : Listopad 04, 2009, 16:08:11 » |
|
Ima puuuno faktora koji tu mogu uplest prste ;). Za početak ih prebaci na neku drugu poziciju. Npr., svi Sikki hibridi nepodnose sunce baš najbolje i bolji su u zaklonjenijemu a Basjoo može tuć sunce 26 sati dnevno ako ima dosta vode. Na kraju je najvažnije da se dobro zabavimo! 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
akaranus
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #49 : Listopad 20, 2009, 09:16:05 » |
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Henoh
|
 |
« Odgovor #50 : Listopad 20, 2009, 10:07:57 » |
|
Viđao sam vlasnika u botaničkom vrtu. Svaka čast, treba mu i osobno čestitati, a i ispitati ga oko pojedinosti. Vjerujem da je upućen oko mnogih stvari, a ne kako su u prilogu naveli "palmi" banana.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Zexland
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #51 : Listopad 20, 2009, 11:23:27 » |
|
I meni nije bio jasan taj izraz " palmi banana", svaka cast ovom coveku! Pravi podvig ! 
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Listopad 20, 2009, 11:23:40 Zexland »
|
Evidentirano
|
http://www.zizstudio.comUSDA zone for Zexland: 7b/8a --------------------------------- Aps. minimum in last 25 years: -18c Aps. maximum in last 25 years: +47c
|
|
|
dalmatiansoap
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #52 : Listopad 20, 2009, 15:26:27 » |
|
Mladiću svaka čast za volju i entuzijazam, samo neznam koliko je ozbiljan u naumu da "uzgoji banane". Ipak se radi o nasadu Basjooa a svatko od nas zna da to sve košta i vremena i novaca. Uglavnom vlasniku  , piscu priloga 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Henoh
|
 |
« Odgovor #53 : Listopad 20, 2009, 22:21:29 » |
|
Kad se već spominju "palme banane" kod g. Hrvoja Kovača ili Bananka iz centra grada kako ga je nazvao tekstopisac primjetio sam u video prilogu da ima i dva Trachycarpusa fortuneia,no nisam uspio razaznati jesu li u zemlji ili posudama. Pretpostavljam da sadni materijal nabavlja na poslu 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
dalmatiansoap
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #54 : Travanj 13, 2010, 18:57:28 » |
|
M. Nagensium  M. Formosana  M. Basjoo varigated sp. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
hobotnica
Phoenix
Spol: 
|
 |
« Odgovor #55 : Travanj 13, 2010, 22:10:04 » |
|
To stari,samo tako  Uskoro ce Makarska poprimit izgled tropskih prasuma 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
porat
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #56 : Svibanj 16, 2010, 15:49:19 » |
|
Nisam siguran kako ih zaštite toliki broj. Vjerojatno sve izmalčiraju, stvarno nemam pojma. U gradskom botaničkom vrtu isto uspijevaju održavati veći broj banana preko zime, naravno u vanjskim uvjetima.  Da li je ovo na slici obična M. Basjoo? Lijepa mi je, a listovi imaju neki crvenkasti ton.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
DRNIŠ: USDA zone: 8b (prema 8a) Prosječna godišnja apsolut. min. temp.: -9,4°C Apsolutna minimalna temperatura: -16,1°C - 1985. g. (razdoblje od 1961. g. do 2010. g.) Godišnja prosječna temperatura: 13,0°C Ukupna godiš. količina padalina: oko 900 mm
|
|
|
|
Henoh
|
 |
« Odgovor #57 : Svibanj 16, 2010, 23:04:28 » |
|
Ako je vjerovati pločici koja stoji pored njih onda su to Ensete ventricosum. Pitao sam kako ih štite, dobro ih izmalčiraju i pokriju agrilom. Isjeku ih na jesen na nekih 20-tak cm iznad zemlje i to je to. Većina ih je preživila prošlu zimu koliko sam vidio po istjeralim listovima.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
dalmatiansoap
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #58 : Svibanj 16, 2010, 23:35:44 » |
|
Tome nikako nije vjerovat. To je Ventricosum koliko sam i ja Kinez  . Po ovome za viditi je Sikkimensis a kada bi bila kakva slika iz bližega dalo bi se bolje provjeriti.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Henoh
|
 |
« Odgovor #59 : Svibanj 17, 2010, 09:09:55 » |
|
Zato sam i napisao ako je vjerovati onome što piše na pločici. Nekom prilikom ću poslikati te banane izbliza radi točne identifikacije. Ako netko želi nabaviti mlade banane od gosp. Hrvoja Kovača (ima o njemu u ovoj temi) mogu mu proslijediti kontakt da mu se obrati oko moguće kupnje.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|