Autor Tema: Bube dolaze!!  (Posjeta: 6270 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Bube dolaze!!
« Odgovori #15 u: Svibnja 28, 2008, 08:58:43 prijepodne »
koliko znam do sada nije ništa previše uspješno bilo...
samo neznam dali se to odnosi na široku primjenu. Kada se radi o par palmi možda postoje šanse...ali sumnjam jer smo vidili na forumima kako i pojedine palme propadaju, nitko se još nije uhvatio u koštac sa time. (bar ne šta ja znam).

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #16 u: Svibnja 28, 2008, 09:15:25 prijepodne »
Bez panike ljudi,
pa ne mora biti palmkiler, ima i drugih buba koje napadaju sve zivo.
A za jednu stvar sam 99,99% sigurna nasi carinici i fitolozi su upoznati s palmkilerom.
Prijatelj mi radi na carini i detaljno su upoznati i vrse se kontrole, on me ne laze.
Cak su dobili i slike iz Italije kako izgledaju licinke, jajasca i kako izgledaju palme u svim
stadijima bolesti!
Da uvijek moze doc do propusta, to stoji!
Mozda je taj Trahy obolio od neceg drugog i slucajno neka buba doletila na njega, a mi smo odmah digli frku!
Ove godine po promatranjima moga tate kod nas na moru ima jako puno svakakvih stetocina, zime zadnje nisu
bile hladne pa su se jos ljepse i vise rasprostanili, i puno kise!

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #17 u: Svibnja 28, 2008, 09:26:54 prijepodne »
tako je. postoje i druge bube "weevils" osim ovog o kojem mi pričamo "red palm weevil-a"...

Offline jugo

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #18 u: Svibnja 28, 2008, 13:54:40 poslijepodne »
Pa problem je u tome sto bube poloze jaja oko srca palme, onda gusenice prodru unutra i pojedu srce i to je kraj palme. Kada gusenice udju u srce, vec je nemoguce izleciti palmu, jer to nije kao kad palma izgubi koplje pa fungicidom moze da se nekako natera da izbaci novo. Ako izgubi srce onda ne moze vise uopste da pravi listove tako da je to kraj.

uh, nisam znao  znaci :drva: ili :fire: tuzno :smijehplac:

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #19 u: Svibnja 28, 2008, 15:34:59 poslijepodne »
Moj poznanik je vozio kamion sa robom za Nemacku. U kamionu se nalazilo 1000 sadnica. Dosao je na Nemacku granicu, predao papire (ukljucujuci fitosanitarni sertifikat). Inspektori su nesto gledali, a zatim utvrdili da ima vise od 1000 sadnica. Cela sadrzina kamiona (preko 1000 sadnica) je spaljena.

Ne razumem se u bube koje "vole" palme, ali bih da podsetim kako je krompirova "zlatica" dospela u Nemacku tokom II sv. rata, a zatim se prosirila na celu Evropu. Amerikanci su namerno bacali iz aviona krompirovu zlaticu na teritoriju Nemacke, nebi li unistili izvore hrane za Nemacku vojsku. Ne znam koliko im je uspelo ali znam da nema baste u Srbiji koja nije imala problema sa krompirovom zlaticom.

I pored najsavremenije hemijske tehnologije, jos uvek je nemoguce unistiti je...

Pozdrav, Badnjevac

P.S.
Ako neko prijavi ovaj rasadnik vlastima, verovatno ce mu sve palme konfiskovati i komisijski unistiti (spaliti).

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #20 u: Svibnja 28, 2008, 16:42:26 poslijepodne »
Cuti za tu zlaticu, jezik pregriz'o. Nisam video ni jednu vec 3-4 godine (doduse na paradajzu, krompir i nemam) i voleo bih da tako ostane. :mrgreen:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #21 u: Svibnja 28, 2008, 19:39:12 poslijepodne »
Ja video jednu kod mene u vrtu pre neki dan,iako nemam nikakvog povrca...
Ne znam sta samo trazi kod mene...

Elem,nadam se da ce se protiv ove posasti sto ubija nase ljubimice sto pre nesto preduzeti! Ja bih taj rasadnik prijavio inspekciji na vasem mestu!
 Jeste malo nezgodno tako nesto uraditi,posebno ako znas da mozda necija porodica zavisi od tog biznisa,ali ipak steta ce biti mnogo veca ako to cudoviste krene harati po Hrvatskoj,tj.po celoj Jadranskoj obali...  :thumb_down:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline jugo

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #22 u: Svibnja 29, 2008, 08:55:33 prijepodne »
... utvrdili da ima vise od 1000 sadnica. Cela sadrzina kamiona (preko 1000 sadnica) je spaljena.

ja bih njih :fire: i to na raznju!!! jesu ludi... pa sto ne konfiskuju to provere da nema zdravstvenih problema i posade negde, na drzavnom imanju, u park... na kamenu, pa mozda uspe, ali baciti... spaliti...  :icon_chainsaw:
uh sto me ljuti ovakva stupidarija. a sigurno je bilo 1002 sadnjica, grrrrrrrr i oni spalili sve  :hau:

Offline serdo

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #23 u: Svibnja 29, 2008, 20:10:24 poslijepodne »
Ja sam poslao ovo pismo gradu Opatiji, možda bi trebalo poslati nešto slično i drugim mjestima uz obalu!

Opatijske palme u opasnosti!!

Želim upozoriti gradsku upravu na potencijalnu opasanost, odnosno pojavu insekta rhynchophorus ferrugineus (tal. punteruolo rosso, eng. red palm weevil) koji napada palme. Naime, ovaj insekt je stigao u Europu kao posljedica nekontroliranog uvoza ukrasnih palmi iz Egipta, a porijeklom je iz jugoistočne Azije. Prema dostupnim informacijama, zaražena područja su jug Italije i Španjolska. Ovaj insekt u Europi nema prirodnog neprijatelja, te se počeo nesmetano širiti na navedenim područjima uništavajući cijele nasade palmi.
    Odrasla jedinka polaže jajašca, unutar debla (srca) palme iz kojih se razvijaju ličinke bušeči hodnike te uništavajući srce palme, nakon čega palma kolapsira, te se više ne može spasiti. Nakon što unište pojedini primjerak, ličinke se razvijaju u odrasle kukce, koji u krugu od cca 1 km (imaju krila) napadaju ostale zdrave primjerke. Za sada nema efikasog načina da se sprijeći napad pomoću insekticida. Jedini način je monitoring, te izolacija zaraženih palmi i njihovo uništavanje. Najveći problem što je zaražena palma naoko zdrava, a kada se pojave prvi simptomi, (kolapsiranje listova) onda je već kasno!! Pojedine općine, gradovi i regije u Italiji su uvele "izvanredno" stanje radi sprečavanja širenja zaraze.
Navedeni insekt napada sve vrste palmi koje se mogu naći na podrućju Opatije.
    Vrtni centri u Hrvatskoj nude veliki izbor različitih vrsta i veličina palmi mahom iz uvoza (pogotovo iz Italije), te postoji opasnost da se zaraza prenese i na naše područje. Smatram da bi za  Opatiju i obalno područje to bila "katastrofa". Nadam se da su nadležne državne službe upoznate s ovom pojavom, jer postoji sumnja da se zaražene palme već nalaze na našem području u pojedinim vrtnim centrima!!

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #24 u: Svibnja 29, 2008, 20:26:48 poslijepodne »
Odlično serdo! Samo bih nadodao da se red palm weevil raširio na mnogo šire područje od navedenog u dopisu.

Evo slike koja opisuje raširenost insekta iz siječnja 2008.

Mogu li ovaj tvoj tekst uz određene prepravke koristiti za dopis mom gradu?

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #25 u: Svibnja 29, 2008, 20:31:18 poslijepodne »
Ako i ja smijem isti tekst bi poslao na par državnih institucija...

Offline serdo

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #26 u: Svibnja 29, 2008, 20:32:44 poslijepodne »
naravno, pa zato sam i poslao da se proslijedi dalje

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #27 u: Svibnja 30, 2008, 11:07:55 prijepodne »
Bravo, svima pohvale za trud!
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #28 u: Svibnja 30, 2008, 16:14:02 poslijepodne »
Svaka čast Serdo...jer pitanje je samo vremena kad će krenuti i po Jadranskoj obali ako se ne bude ništa poduzimalo
'Mediteran kakav je nekad bio'