Autor Tema: Trachycarpus fortunei  (Posjeta: 298785 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline branimir

• Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Trachycarpus fortunei
« Odgovori #330 u: Lipnja 25, 2009, 11:13:00 prijepodne »
To ces sigurno platiti nekoliko tisuca kuna a ako se dogovoris s nekim vlasnikom morati ces ga vaditi iz zemlje sto
je rizicno za njegovo preživljavanje. Bolje ti je nabaviti nešto manji pa cekati da naraste.
Ako si negdje u kontinentu onda ce brzo rasti uz pasivnu zaštitu prvih par godina.
PS: Napiši lokaciju  u profil.

Sto se tice Trachycarpusa kojeg Henoh spominje, stvarno je nevjerojatan primjerak i najvjerojatnije se radi o barem variranom
fortuneiu. Na veliku zalost cini se da ima samo muske cvijetove tako da od sjemenka ovog prekrasnog primjerka nista. :cry4:
« Zadnja izmjena: Lipnja 26, 2009, 14:34:08 poslijepodne od branimir »

Offline jovanovm

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #331 u: Lipnja 25, 2009, 12:35:06 poslijepodne »
Ako imaš vezu za kontejnerski prevoz iz Kine, možeš da uzmeš od njih u saksijama, pa da izbegneš vađenje iz zemlje. Preporučujem da ga zasadiš u hlad i mesto gde ga lako možeš štititi prvihh par zima dok se ne establira. Ako te interesuje nešto visine do 3m imaš u rasadniku Ekoplant kod Podgorice, vrlo su ljubazni i daju sve papire za izvoz u Srbiju (mada tu i ne trebaju nikakvi papiri, ali otkud znaš možda tebe baš smaraju na granici).... za ostale postYU republike ne znam.

Vidi kod ovih, nude sve certifikate i kažu da isporučuju za 10 dana ako je finalizovana narudžbina.

http://www.greenworld-consultant.com/Palm%20and%20Cycas/1-1-1.html

Što se cene tiče, ja cenim par hiljada evra... ne mnogo, ali recimo 2000-3000. Ako kupuješ na moru dole ili od kineza, onda će verovatno biti jeftinije ali treba uračunati transport i carinske zavrzlame...

« Zadnja izmjena: Lipnja 25, 2009, 12:36:33 poslijepodne od jovanovm »

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #332 u: Lipnja 25, 2009, 14:08:11 poslijepodne »
Ljubiša upiši lokaciju u svoj profil kako ti i piše u privatnoj poruci koju si primio pri logiranju na forum.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #333 u: Lipnja 25, 2009, 14:54:18 poslijepodne »
Sto se tice Trachycarpusa kojeg Henoh spominje, stvarno je nevjerojatan primjerak i najvjerojatnije se radi o barem variranom
fortuneiu.
Na veliku zalost cini se da ima samo muske cvijetove tako da od sjemenka ovog prekrasnog primjera nista. :cry4:

Viđao sam dosta takvih T. fortuneia na slici po Puli. Ono šta sam ja uspio zaključiti da ima dosta varijacija untar tog roda.Uglavnom su to bili mlađe palme ne starije od 20-30 godina dok su stariji posađeni još za vremena austrijske vladavine u gradu i velika većina potomaka upravo tih Trachycarpusa čine glavninu populacije u Puli. Do prije nekih 20-ak godina nije bilo nikakvih palmi za prodaju tu kod nas tako da su ljudi uglavnom sadili ono što bi im niklo pored odraslih primjeraka. Dakle, ne vjerujem da se radi o nekakvoj klimatskoj prilagodbi, pogotovo ne unutar jedne generacije već o primjerku koji vjerujem nije donesen sa Jadrana već iz nekih rasadnika...

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #334 u: Lipnja 28, 2009, 13:55:47 poslijepodne »
Čini se da ovo hladnije vrijeme odgovara trachyjima, moji rastu ubrzano i svaki upravo otvara novi list. Izgleda da im ni manjak sunca ne predstavlja problem.
USDA zone: 7a

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
« Odgovori #335 u: Lipnja 28, 2009, 14:50:38 poslijepodne »
I kod mene isto ,mislim da im godi  ova temp. oko 22 plus, minus 2 stupnja jer oni ne vole jako vruće ,a  i feniksica isto ne zaostaje moja več otvara 6. list ove sezone.l :thumb_up:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #336 u: Lipnja 28, 2009, 18:24:27 poslijepodne »
Evo mog

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #337 u: Srpnja 06, 2009, 13:54:20 poslijepodne »
Ako ikome drugom onda trachyjima je izuzetno prijao ovaj kisni talas...prosto su poludeli kao da su kod kuce u podnozju Himalaja :sretan:

Najveci, najsporiji u poluhladu...i deblo mu se malo udebljalo...

Drugi vise izlozen suncu...

I najizlozeniji suncu - maltene po ceo dan se przi...(boja listova cak podseca na latisectus  :mrgreen: )

Najmanji pored potoka...

http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline mafiauser1

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #338 u: Srpnja 23, 2009, 11:43:06 prijepodne »
Pozdrav narode,

E ovako, imam problem sa trahijima, listovi se izgleda suše i nimalo su ugodni za gledanje. Taj problem su imale i kad sam ih dobio jos prije mozda godinu dana i nikako da nestane. Prvo sam mislio da je u pitanju manjak vode ali iako ih zalijevam svaki dan listovi i dalje pokazuju oštećenja koja u kombinaciji i sa slabijim vjetrom rezultiraju katastrofom. Ovdje je islika pa bih molio za kakav savjet

Offline mafiauser1

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #339 u: Srpnja 23, 2009, 11:47:14 prijepodne »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #340 u: Srpnja 23, 2009, 15:08:45 poslijepodne »
Ajde mafia, u zemlju s nim, šta se čeka?  :icon_lol:

Offline mafiauser1

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #341 u: Srpnja 24, 2009, 00:19:27 prijepodne »
hehehehe  :icon_lol: čekam da još malo porastu i da ovo "globalno zatopljenje" već jednom krene  :sun: možda zimu prežive i bez zaštite  :mrgreen:
iskreno da ti kažem ozbiljno sam razmišljao o sadnji u martu ali nisam uspio naći pogodno mjesto gdje bi bile zaštićene od vjetra  :icon_sad: najvjerovatnije naredne godine ako malo ojačaju   :icon_neutral:

nego daj pomozi glede problema sa sušenjem, već mi je par listova potpuno otpalo a drška od lista naravno ostaje koju moram osjeći. evo o čemu se radi

Offline penJ.

• Phoenix
  • *
« Odgovori #342 u: Srpnja 24, 2009, 08:39:37 prijepodne »
Tvom trahiju ne fali nista...bar po meni.

Offline mafiauser1

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #343 u: Srpnja 24, 2009, 09:22:59 prijepodne »
znači da mirno spavam  :sretan:

hvala

Offline Veruda

• Administrator