Autor Tema: Nannorrhops ritchiana  (Posjeta: 125878 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
Odg: Nannorrhops ritchiana
« Odgovori #255 u: Studenoga 12, 2011, 15:12:58 poslijepodne »
Moj silver ima problem, Poceli su se sušiti listovi. Od pet njih ostao vrh i još dva. Bila je na dosta suncanoj poziciji u istom prostoru sa bananama i cocosicom i nije joj smetalo do sad. Režim ostao isti. Možda joj zbog pada temperature i kolicine svjetla smeta tolika vlaga? Ili je treba opet presaditi. Presađena proljetos u dublju i vecu kad je i grunula sa rastom, ne vidim korjenje vani.

Ne zelim te rastuziti Treehugger,
kod mene je tako krenulo i nije im vise bilo pomoci, neuraculjive su, rekla bih!

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
« Odgovori #256 u: Studenoga 12, 2011, 18:11:15 poslijepodne »
Eh..cini se da je..bumo vidli...stavila je na toplije i svjetlije pa što bude...
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline Henoh

• Administrator
  • Spol: Muški
« Odgovori #257 u: Studenoga 12, 2011, 21:33:26 poslijepodne »
Odlicni Nannorrophsi, bas ti zavidim!
Kako ih odrzavas, ja sa njima nisam imala srece, svi su se oprostili!

Jednom u dva tjedna zalijem odstajalom vodom u tanjurić, nikad ili rijetko od gore. U prirodi isto idu s korijenom u dubinu i tako traže podzemne vode u wadijima, suhim koritima i sličnim terenima.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #258 u: Studenoga 19, 2011, 10:17:43 prijepodne »
Jučer sam unio Nannorrhops green koji je osjetio -3, možda i nešto niže na balkonu i dva dana gotovo u cjelosti u minusu ili oko 0 uz soliku i visok postotak vlage u zraku. Za sad izgleda bez promijena. Maknuo sam i ostale palme jer mi je balkon nenatkriven.

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #259 u: Studenoga 19, 2011, 15:28:16 poslijepodne »
Nannorrhops je (uz Brahea armata) jedna od rjedjih palmi koja uglavnom ne podnosi zimsku vlagu i od toga strada u uzgoju već pri blažim jednocifrenim mrazovima. Medjutim, na sjevernoj granici prirodnog zavičaja u sušnim brdima Irana i Afganistana, tipični Nannorrhops ritchieana uspješno prezimi i dvocifrene suhomrazice oko -15C do -18C, ali se tada ponaša kao jedinstvena "listopadna" palma. Pritom joj se zeleno lišće osuši i otpadne, ali ostaje živo donje poleglo-prizemno deblo, iz kojega u proljeće većinom opet izbiju mladi zeleni listovi.

Jedino pri iznimnim vlažnim zimama, tada u vlažno-blatnoj zemlji sagnjije i ugine glavno stablo. Stoga ako vam se njeno lišće zimi osuši, tu prirodno listopadnu palmu ne treba u očaju odmah baciti, nego se pričeka proljeće i ako do ljeta ne potjera novo lišće, tek onda je deblo sigurno uginulo. Južniji zimzeleni primjerci porijeklom iz toplijeg Pakistana i Arabije (tzv. Nannorrhops 'arabica') sa sivim listovima su osjetljiviji i nisu listopadni, pa kod ovih zimsko sušenje listova većinom znači konačni kraj. 
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #260 u: Studenoga 19, 2011, 16:31:38 poslijepodne »
Zanimljivo. :thumb_up: Jel to jedini izuzetak u svetu palmi?  Mislim, desi se cesto da i druge vrste izgube lisce tokom zime pa da se oporave, ali nisam jos nikad cuo da postoji vrsta palme koja u prirodi to praktikuje. :sretan: Ovo zvuci ohrabrujuce za nas kontinentalce, samo jos treba da sacekamo da nam nannorrhpsi formiraju stablo. :icon_lol:
milka

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #261 u: Studenoga 19, 2011, 17:54:37 poslijepodne »
Pa ne znam bas da li bih Nannorrhops nazvao listopadnim... Naime, listopadno drvece samo odbacuje lisce, a Nannorrhops se u slucaju izmrzavanja listova obnavlja iz korena, sto nije jedinstveno medju palmama (isto rade i neki Sabali, Rhapidophyllum hystrix, pa cak i Chamaerops).
« Zadnja izmjena: Studenoga 19, 2011, 17:54:47 poslijepodne od Xenon »
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #262 u: Studenoga 19, 2011, 17:56:41 poslijepodne »
u pravu si xenon
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
« Odgovori #263 u: Prosinca 16, 2011, 09:41:08 prijepodne »
Dobre vijesti  :sretan: ...moja mala silverica, arabica, je preživjela i veselo tjera novi list. Stara dva lista koji su ostali su isto u dobrom stanju i sušenje se nije nastavilo. Mislim da je bila u pitanju visoka vlaga u zraku u bivšem prostoru di sam je držala. Od kad  sam je preselila u dosta sušu i nešto malo topliju prostoriju sve je pet. :thumb_up: Hvala Henoh i Sedum.
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #264 u: Prosinca 20, 2011, 20:06:07 poslijepodne »
Na silver nannorrhopsu koji ima gotovo 3 godine se počeo sušiti prvo najmlađi otvoreni list, a potom i mlado koplje. Palma se nalazi u prostoriji u kojoj ima dovoljno svjetla, temp. oko +12 i minimalna vlaga zraka. Nisam siguran zašto je do ovoga došlo jer nisam primjetio nikakve napasnike, nisam ju zalijevao od kada je unesena u zatvoreno...cimao sam koplje i ono stoji na mjestu samo je suho. Drugi silver primjerak je ok. Nadam se da će izdržati do proljeća jer ima mali izdanak sa strane koji izgleda dobro i iz njega bi se mogla obnoviti.
« Zadnja izmjena: Prosinca 20, 2011, 20:08:39 poslijepodne od Henoh »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #265 u: Prosinca 26, 2011, 13:54:00 poslijepodne »
Update:

ponovno sam na sam Božić cimao koplje, malo jače i ono je ostalo u ruci. Tretirao sam rupu i nadam se da bi mogla na proljeće opet krenuti.
Ima mali izdanak pa se nadam da ako matična palma propadne krene ponovno iz ovog izdanka. Definitivno jedna od najzahtjevnijih palmi (pored Butia i Jubaea) s kojima sam pokušavao uzgoj iz sjemena.

očišćena i s uklonjenim dijelom listova

izdanak (ima još jedan manji lijevo bliže metru koji se nije do kraja formirao)

drugi primjerak u istim uvjetima na kojem nisam primjetio nikakve promjene

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #266 u: Prosinca 26, 2011, 13:59:32 poslijepodne »
mislim da tvoja ima velike sanse da prezivi :thumb_up:ova druga je mrak
« Zadnja izmjena: Prosinca 26, 2011, 13:59:47 poslijepodne od SCALAR »
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #267 u: Prosinca 26, 2011, 18:02:21 poslijepodne »
Išao sam provjeriti i ostale nannorrhopse i jedno malo iznenađenje na Kashmiru - izbojak koji je izgurao - odlomio stariji list

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #268 u: Prosinca 26, 2011, 18:36:50 poslijepodne »
Imam i ja dvi arabice,i nisu baš nešto žvelte,izgledaju ko bonsai,kod mene su već godinu dana i izbacile su po dva lista,ali jedva.Siguran sam da im ne paše vlaga,odma se ospu smeđim fekicama.Najbolje su izgledale u 8 mjesecu,sa cjelodnevnim suncem.U pitarima su od 4-5 litara,visina 25 cm,mislim da bi se još bolje osjećali u dubljima.Na proljeće jedna ide u zemlju,odnosno više u kamen,a drugu,malo slabiju, ću još testirati,u malo dubljem pitaru.
Henoh,vidim da si reciklirao lišće,malčirao si po pitaru ono što si posjekao,ako je lišće bilo bolesno,ne bi li ga bilo bolje baciti?Ona crna fleka koja se vidi na početku petiole,ne izgleda mi baš najbolje.Preporučam baciti gornji sloj zemlje i nabacati treset. :sun:
bvb

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #269 u: Prosinca 26, 2011, 23:05:23 poslijepodne »
provjerit ću još detaljno je li ostalo čega.