@Porat, čitao sam u članku preko google booksa (djelomično vidljivo) u The Pakistan journal of forestry, 1992. da preporučuju klijance u početku držati u hladu ili poluhladu. Međutim članak je pisan iz konteksta klimatskih prilika u Pakistanu gdje su ljeta 40 + koji stupanj, 3000 i više sunčanih sati normalna pojava, a kod nas je to u prosjeku 10 stupnjeva niže. Moji klijanci su bili od samog starta na direktnom suncu i nije im ništa falilo, ali očito prema onima iz Firenze da mogu dobro rasti i u hladu i poluhladu. Velika je razlika i na relaciji Zagreba 1900 sunčanih sati i Firenze preko 2400 godišnje, a u staništima još više

Ne znam koliko je sunčanih sati u Drnišu godišnje, ali vjerujem da je bliže onome u Firenzi. Ljetnje temperature kod tebe mi se čine također dobrima za Nannorrhopse, zimi mu možda nebi niti trebala zaštita od vlage kad se ustali - ovo važi za zelenu formu i možda kashmirku.
@Yucca, ako budeš ipak išao mogu ti dati točne kordinate za neke lokalitete u provinciji Khost/Khowst kao i slike samih staništa. U okolici Jalalabada ih nema koliko mi je poznato. Najbliže Jalalabadu ih je bilo kod Khyber Passa gdje su i prvi put viđeni od Davida Ritchiea, po kojem palma nosi ime. Danas ih tamo više nema prema izvještaju T. Spannera i M. Gibbonsa iz 1995. Tamo su razna plemena Paštuna i kod njih se palma piše مزريَ a izgovara 'mazaraey' i 'mazri' kod nekih. Također i مقل izgovara se kao 'muḳl' a odnosi se na plod palme. Vidi za općeniti opis
http://www.flickr.com/photos/xenoflor/4866017018/