Mislio sam da sam završio, ali ne crv znatiželje ne da mira.
Ponovno sam analizirao ono što je napisao Sedum za ovaj kultivar, da trpi do -15 bez oštećenja (onaj u Kizyl-Atreku prema navodima u Velikoj sovjetskoj enciklopediji -14 na kratke staze). Osim toga da se taj kultivar zvao u svakodnevnom razgovornom jeziku i "ruska datulja". Nama svima je bivši SSSR izvana gledano u biti bio Rusija pa je i datulja koja je rađala u Turkmenistanu u biti ruska datulja u kolokvijalnom jeziku.
Ono što sam pretpostavljao da je Saakow imao veze s Kizyl Atrekom je istina, jer je časopis Princeps (IPS)-onoliko koliko je dostupno fragmentirano preko googlebooksa) donosi tekst od Saakova (upišite u pretraživač Kizyl Atrek palms ili samo Kizyl Atrek izbacit će vam ovo)

(fragmentarno iz stranica 91-96)
Principes - Page 96
by International Palm Society, Palm Society - Palms - 1962
During the cold winter of 1949-1950 these palms lost all their leaves, ... At
Kizyl-Atrek the trunks of 14- and 15- year-old specimens have a height of 7-8 (daje samo djelomični pregled, ali uglavnom riječ je o godini 1949-1950 kad su P. dactylifere u Kizyl Atreku izgubile dio svog lišća, ali i rodile sljedeće godine!)
Jedino tada dostupno klijavo sjeme od "ruskih" P. dactylifere u SSSR je bilo ono iz Kyzyl Atrecka
The Daily Review
by Agentstvo pechati "Novosti." - 1966
According to the staff of the station, Kizyl-Atrek is the only place in the
Soviet Union where palms bear fruit. They produce germinating seeds. ...The Middle East, abstracts and index - Page 735
by Library Information and Research Service - Middle East - 2007
At present, date-palms :are grown only along the middle reaches of the Atrek, in
the vicinity of Kizyl-Atrek. 

Čovjek je imao, zaključujem prema naslovima njegovih radova, dovoljno znanja da stvori ovaj kultivar navodim neke koje sam pronašao:
1) SAAKOV, SG [Parallel variation in palms.) Botanicheskii Zhurnal (1983) 68 (9) 1235-1241 [Ru, 10 ref.] Komarov Bot. Inst., Leningrad, USSR. ...
na drugom mjestu isti članak malo drugačije preveden Parallel variability in palms. (Rus) Saakov, SG Bot Zh p. 1235-1241
. Sept 1983. v. ...
2) SAAKOV, SG (Results of introductions of palms to the territory of the USSR)
. Trud. Bot. Inst. Akad. Sci. SSSR (Proc. Bot. Inst. Acad. Sci. ...
3) opis čime se bavio - područja International Directory of Botanical Gardens
by International Bureau for Plant Taxonomy and Nomenclature, International Association of Botanical Gardens - 1963
Page 73
SG SAAKOV, Sr. Scient. Worker, Dr. Bio. (palms, roses). SY SOKOLOV, Sr. Scient.
Worker, Dr. Bio., Prof. (introduction and acclimatization of plants). ...
Ono što hoću reći s ovim je to da je sadni materijal s kojim je krenuo Saakov izgleda P. dactylifera iz Kizyl Atrecka
Nažalost još nisam uspio naći niti jednu sliku datulje s tog područja. S čim ju je križao ili šta je radio to tek treba naći, a to neće biti lak posao