Autor Tema: Livistona rotundifolia (Saribus rotundifolius)  (Posjeta: 38852 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Livistona Rotundifolia
« Odgovori #30 u: Studenoga 13, 2011, 18:50:44 poslijepodne »
Hvala Veruda.
U moju obranu, takva je došla, par postova gore sam postavio slike u kakvom je stanju bila kada je došla.
Jedna stvar me zanima, u MBM-u sam vidio jednu rotundifoliu sa *izdankom*.
Da li ona pušta izdanke, ili je duplo proklijala, ili su to čak 2 rotundifolie jako usko sađene (jedna ide 45 stupnjeva od glavne!)
Carpe diem

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #31 u: Studenoga 13, 2011, 19:13:21 poslijepodne »
To su verovatno dve proklijale, ne stvara livistona izdanke. :thumb_up:
milka

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #32 u: Studenoga 13, 2011, 23:25:52 poslijepodne »
inace ih cesto znaju saditi tako, da budu po dva komada u jednoj tegli, iskreno ne znam zbog cega,(ocigledno da izgledaju raskosnije) ali eto dogada se ;)
moja niti mrdac prema naprijed, tek sad polako otvara list jos od prije (p o l a k o) mozda bih ju trebao cesce zalijevati, stvarno ne znam u cem je problem al znam da me vec iritira i to poprilicno

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #33 u: Studenoga 14, 2011, 12:16:59 poslijepodne »
Ako hočeš da ti brže raste stavi je na toplo mjesto s puno svjetla i prskaj lišće i koplje destiliranom vodom.
Ipak pazi da je previše ne razmaziš jer će onda očekivati isti tretman i ljeti a ako ga ne dobije krenuti će problemi svakakvi.
Polako tek je došla, treba se ukorjeniti i svašta, sada su i krači dani pa ima manje svjetla.
Znaju one biti dosta nezgodne..

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #34 u: Studenoga 14, 2011, 20:18:59 poslijepodne »
moja i jest u toploj sobi, i ajde sada u zadnje vrijeme je malo cesce zalijem, i povremeno ju prskam, ali to sam i mislio da je radi ''ukorjenjivanja'' mada opet s druge strane, nisam joj dirao zemlju da bi joj trebalo tak dugo da krene pomalo s rastom. ali vjerovatno se tu radi i o tome sto nije proljece, i sto nije vani. Vidim bit ce to duuuga zima...

Kak mislis ''nezgodna''?

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #35 u: Studenoga 15, 2011, 14:48:37 poslijepodne »
Osjetljive su na sve i svašta. Evo što se dogodilo s listom koji joj je bio na suncu dok je 7 dana za redom nisam mogao zaliti.
Još uvjek nisam siguran jeli to od sunca ili pak onih sitnih paukova.
Isto tako sam primjetio da joj korjenje zna biti isto tako osjetljivo. Dosta se klima kad se potegne kao da nije baš totalno "usidrena".
Ima velike listove i kad vjetar jako zapuše se čudom čudim kako je ne isčupa iz zemlje.
Treba se kod nje stalno na nešto paziti što nije slučaj s večinom drugih palmi.

Offline sakyzg

• Brahea
  • *
« Odgovori #36 u: Studenoga 16, 2011, 09:08:44 prijepodne »
Ovo jedna s Thailanda :icon_lol:

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #37 u: Studenoga 16, 2011, 09:30:35 prijepodne »
Krasna palma,šteta što kod nas nemože vani.Vidio sam jučer u lidla,prodaju ih po 40 k,po dvi u pitaru,očito su nabildane,izgledaju kao da su izrasle u mjesec dana,s takvima treba još opreznije dok se aklimatiziraju.
bvb

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #38 u: Studenoga 16, 2011, 10:16:34 prijepodne »
ova s tajlanda je mrrrceetinaaa  :shocked:
(trava) takve nabildane prodaju i u baumaxu, samo za 100 i nesto kuna, kao s popustom od 50% inace je oko 200 i nesto, previse, za takvu picajzlu

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #39 u: Studenoga 16, 2011, 10:49:13 prijepodne »
Ja svoju prskam jednom na tjedan, tek toliko da spere one prašine što se nakupi na listu.
Saky, jesi se nabrao sjemenja  :wink:  :thumb_up:
Carpe diem

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #40 u: Studenoga 16, 2011, 13:09:28 poslijepodne »
Meni je skoro jedna rotundifolia stradala iz meni nepoznatih razloga. Naime, samo sam je preneo iz jedne prostorije u drugu, uslovi su bili skoro isti, ali odjednom je samo pocela da se susi i nije joj bilo spasa.  :misli:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #41 u: Studenoga 16, 2011, 17:14:21 poslijepodne »
Ova iz Tajlanda puca od zdravlja. Ima i onaj 360 stupnjeva list. :thumb_up:
Evo i jedne visoke sa sjemenkama:

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #42 u: Studenoga 16, 2011, 18:08:17 poslijepodne »
Stvarno jesu picajzle, meni je jedna stradala skoro iz istog razloga ko Xenonu, tj. nepoznatog. Jedino što mi pada na pamet jest iz sjene na malo više sunca al ništ bitno i isto se pocela sušiti ljetos. Ni vlaženje listova, nazad sjena itd. niš pomoglo.
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #43 u: Studenoga 16, 2011, 19:47:24 poslijepodne »
A orjentiranje biljke,sjever -jug.Neke su biljke,a naročito stabla,palme itd,osjetljiva na pomicanje i okretanje u prostoru,probajte neku biljku samo zarotirati za 90° i to je dovoljno da biljka doživi šok i da neko vrijeme prestane sa rastom.Biljke su živi stvorovi koji su programirani da cijeli život provedu na jednom mjestu,kao što bi nama bilo teško glumiti svijeću tako se ni njima ne sviđa plesanje po stanu.Ja većinu biljaka,do kojih mi je posebno stalo,uvijek obilježim-na sjevernu stranu pitara u zemlju ubodem štapić,kad biljku moram preseliti ili presaditi štapić ide prema sjeveru i biljka je ponovo orijentirana u prostoru.Negdje sam čitao na nekom forumu savjet da biljku stalno treba okretati da se ne iskrivi na jednu stranu težeći za svjetlom,da je se na taj način ukroti,skroz pogrešno način uzgoja biljaka,istina neke biljke su manje sklone takvim šokovima ali što je bilka "drvenastija"treba više paziti kako je premještamo,samo pomicanje je šok,još i ako smo je zakrenuli,a i presadili, još i veći.Ako biljku premještate u drugu prostoriju,u kojoj svetlo dolazi sa druge strane,gledajte da je usjeverena,nebitno je što je ona lišćem okrenuta na krivu stranu,okrenuti će se ona listovim vrlo brzo za svjetlom.
bvb

Offline issac

• Brahea
  • *
« Odgovori #44 u: Studenoga 16, 2011, 22:53:24 poslijepodne »
pa i ne bih se previse slozio s tom cinjenicom, imam zelenjavu bilo kakve vrste vec duugo vrijeme (drvenaste, zeljste, i masu drugoga) i jos mi nikada niti jedna biljka nije usporila rast ili prestala s rastom (osim zimi, jer su uvjeti ponesto drugaciji) zato jer sam ju stavio na neko drugo mjesto...
mada ovo sto kazes za mjesto da nisu ''stvorene'' da bi se saltale, stoji to se slazem, ali mozda su ovo ipak samo drasticniji primjeri...
(usput receno, ja svoju rotundifoliu redovito premjestam s jednog kuta sobe na drugi, jer kad pospremam imam obicaj uvijek nesto malo premjestiti,a i nisam primjetio da je pocela zbog toga propadati, napokon je i pocela pomalo s napredovanjem)