Novi Postovi

 Str: [1] 2 3 ... 10
1
Jedan kod autobusnog kolodvora Zagreb
2
CITRUSI I MEDITERANSKE VOĆKE / Odg: Navrtanje-cijepljenje maslina
« Zadnji post od bob u Jučer u 06:17:45 »
Trava , kad će u našem kraju (Zadar) biti optimalni rokovi za navrtanje ove godine?
3
VRSTE PALMI / Odg: Trithrinax campestris
« Zadnji post od Xenon u Travanj 16, 2021, 16:16:00 poslijepodne »
Klasicno racvanje za campestris.
4
VRSTE PALMI / Odg: Chamaerops humilis cerifera (plavolisna niska žumara)
« Zadnji post od Xenon u Travanj 16, 2021, 16:13:31 poslijepodne »


Prosle godine je cvetala, videcemo da li ce i ove godine.
5
NAPASNICI, BOLESTI I TRETMAN ZARAŽENIH BILJAKA / Odg: Vakcinacija (cijepljenje) palmi
« Zadnji post od Xenon u Travanj 15, 2021, 22:21:35 poslijepodne »
Posto se ovde ocigledno ne radi o pravim vakcinama nego o uobicajenim nacinima borbe protiv zlotvora, postavlja se pitanje da li bi bilo moguce razviti neku vrstu vakcine, ili bar neke injekcije koje emuliraju supstance koje npr. W. filifera prirodno luci, a koje odbijaju napasnike.  :misli:

Paraziti (nematode i gljivice) su probani i rezultiraju delimicnom zastitom, dakle nije to to, a izgleda da ni ubrizgavanje insekticida u deblo ne daje uvek rezultate. Ako nista drugo, bar bi ta prirodna supstanca iz W. filifere bila ekoloska.
6
NAPASNICI, BOLESTI I TRETMAN ZARAŽENIH BILJAKA / Vakcinacija (cijepljenje) palmi
« Zadnji post od Xenon u Travanj 15, 2021, 21:30:07 poslijepodne »
Citajuci vesti o palmama po ruskim portalima, video sam da na par mesta pominju vakcinaciju (cijepljenje) palmi protiv moljca i pipe, jer sa njima imaju problema i na crnomorskoj obali, moljac grize Trachycarpuse a pipa sve ostalo.

https://sochi24.tv/obshchestvo/video/palmy-gordost-i-ukrashenie-sochi-gibnut
Moljac

http://www.vniisubtrop.ru/novosti/434-novyj-opasnyj-vreditel-palm-v-sochi-krasnyj-palmovyj-dolgonosik.html
Pipa

Ovde objasnjavaju o kakvim je "vakcinama" rec. Na zalost, nisu napisali sta konkretno koriste i ne znam da li je to uopste uporedivo sa onim sto je dozvoljeno koristiti u EU...  :misli:

https://kubnews.ru/obshchestvo/2020/12/08/zachem-v-sochi-palmam-delayut-privivki-/

Citat:
Для борьбы с насекомым ученые применяют несколько способов. Площадкой для проведения такого исследования был определен Хостинский район. В рамках эксперимента были выбраны такие виды защиты пальм, как пропитка стволов специальным химическим раствором, внутристволовые инъекции, а также пропитка стволов биологическим препаратом на основе паразитов. С помощью каждого способа ученые обрабатывали по 50 пальм. В качестве контрольной группы было отобрано еще 50 деревьев, которые не подвергались обработке.

– Мы оценивали эффективность каждого метода по степени повреждения листьев и уровню развития личинок вредителя внутри стволов. Эксперимент показал, что наиболее эффективной оказалась пропитка стволов баковой смесью химических препаратов. Биологическая эффективность данного способа составила 78 процентов. На втором и третьем месте – внутристволовые инъекции – 68 процентов – и санация биопрепаратом с использованием нематод – 60 процентов. Во всех обработанных пальмах личинок насекомых обнаружено не было, а вот 10 деревьев из контрольной группы погибли в течение года, – рассказала во время заседания Экологического совета при главе Сочи главный научный сотрудник Субтропического научного центра РАН доктор биологических наук Наталья Карпун.

Kako ovde pisu, vrse eksperimente prskanja stabala specijalnim hemijskim rastvorom, injekcijama u stablo, a takodje i prskanjem stabala bioloskim preparatom na osnovu parazita. Najefektivnijom se pokazala metoda prskanja stabla hemijskim prearatima (78%), posle toga injekcije u stablo (68%) i na kraju nematode (60%).
7
PALME (Arecaceae) / Odg: Slike
« Zadnji post od Chalgar u Travanj 12, 2021, 22:21:58 poslijepodne »
Isprike onda. Slične mi bile. :sretan:
8
PALME (Arecaceae) / Odg: Slike
« Zadnji post od sakyzg u Travanj 12, 2021, 21:38:39 poslijepodne »
Ja vidim Butie na slikama :thumb_up:
9
PALME (Arecaceae) / Odg: Slike
« Zadnji post od Chalgar u Travanj 12, 2021, 15:27:16 poslijepodne »
Jučer se oduševih u Makarskoj vidjevši ove palme. Posadili su ih ispred hotela Romana. Ima ih po 8 u dva reda, dakle 16, možda će ih biti i još jer su prokopali još zemlje. A baš nedavno mi je bilo drago kako su ih i u Budvi na šetnici posadili te sam razmišljao kako bi bile odlične i za Makarsku te njenu klimu.
Uz njih su posađene i nove Washingtonie. Ispred obnovljenog hotela Valamar su posađene nove velike kanarke. Uživajte! :0648:

https://i.postimg.cc/cL9SdffR/20210411-182308.jpg
https://i.postimg.cc/VLXBtcgv/20210411-182316.jpg
https://i.postimg.cc/5tBZKGf2/20210411-185051.jpg

Uglavnom, Sygarusi su, kako se već piše. Postanje slika na forum mi ne ide. Da je bar jednostavno i lako ko na Instagramu, WhatsAppu i Fejsu. :icon_mrhappy:
10
NAPASNICI, BOLESTI I TRETMAN ZARAŽENIH BILJAKA / Odg: Aleurocanthus spiniferus-narančin moljac
« Zadnji post od Savar u Travanj 12, 2021, 08:32:51 prijepodne »
Prošle jeseni je bilo o tom moljcu u poljoprivrednoj emisiji. Interesantno je kako se zadnjih godine pojavljuju samo neke bube koje niti imaju prirodnog neprijatelja (kao što je četnjak u šumama borova ćak i kod nas na otoku) niti ima djelotvornih metoda prevencije i sprečavanja širenja. Metoda širenja jako podjeća na širenje COVID-a, za koji su Kinezi i WHO znali 7 mj. prije pojave u ostatku svijeta, a nisu blokirali putovanja iz Kine i u Kinu. Tako se isto postavlja pitanje kako je moguće pored svih fito certifikata širenje takvih pošati u EU.
 Str: [1] 2 3 ... 10