Palmapedia.com  
Veljača 16, 2019, 03:32:11 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
 
   Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija  
 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 10
 21 
  : Veljača 12, 2019, 10:00:59  
Autor Henoh - Zadnji post Henoh
Iz onoga što mogu primjetiti je da ih ima priličan broj, a velike dijelove grada niko nije ciljano obišao. Nakon nekog vremena oko se izvježba i lako ih se primjeti i u inače skrivenim dijelovima vrtova, iza zidova, ispod drveća i sl. Medjutim, nema ih u tolikom broju da bi se mogli smatrati nečim svakodnevnim, sastavnim dijelom gradskih vrtova i još uvijek predastavljaju moment iznenadjenja kad se naidje na njih. Postoji realna opasnost da zbog sad već priličnog broja Trachycarpusa dodje i Paysandisiu archon ukoliko netko uveze veliku, instant (i zaraženu palmu).
Mapiranje bi zahtjevalo dosta vremena.
Slike nekih koji su ovdje prije presatavljani, a posnimio sam ih prošlih tjedana.
Meni najbolji primjerak s gustim listovima. Ima još oko 1-1,5 m debla ispod razine ograde jer su na tom dijelu vrtovi niži od razine ulice.

Onaj u botaničkom vrtu. Snimljen je s udaljenosti preko ograde jer je vrt zatvoren do 1.4.

U bočnim ulicama uz Selsku ul.


Ove koje sam snimio nedavno, o njima je pisano na jednom blogu i snimljene su tijekom zime 2017.
https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb/2017/02/1632067764/font-colorcc0000tresnjevacka-ulica-palmifont.html

 22 
  : Veljača 12, 2019, 09:05:59  
Autor Henoh - Zadnji post Veruda
Bilo bi zanimljivo vidjeti sve te zagrebačke trachije na google mapsu (ili nekoj inačici recimo) jednoga dana, zahtijeva dosta posla, ali bi bilo vrlo zanimljivo  thumb_up

 23 
  : Veljača 11, 2019, 22:51:38  
Autor trava - Zadnji post trava
Ponuda noževa nije velika,može se naći noževa od kukera,fiskarsa,ausonie,felco itd.Cijene su različite,što skuplji to bolji,ali prije par godina sam kupio jedan tick-ov za 30 k i jako je dobar.Kad kupujete nož,to je u naravi alat a ne nož,gledajte da je oštrica brušena samo s jedne strane,to je na onoj strani na kojoj je onaj mali urez u koji gurnemo nokat da otvorimo nož,druga strana noža mora biti ravna.Postoje i noževi za ljevake,tu je brušenje obrnuto.Noževi koji su brušeni sa obje strane nisu tako dobri kao ovi koji su brušeni samo sa jedne strane,teže zarezuju granu.
Kad prepilimo deblje grane onda moramo zagladiti rez nožem,na mjestu gdje stavljamo plemku.Za tu radnju koristimo nož kresač,zakrivljene oštrice,koji isto može biti brušen na lijevu ili desnu stranu.Mnogi koriste samo jedan nož,sa istim nožem sijeku i plemku i podlogu,što nije dobro,iz razloga što na tvrdoj podlozi,radimo poprečni rez, možemo brzo istupiti ili čak oštetiti finu oštricu noža.Ako nemamo kresač krive oštrice može nam dobro poslužiti i neki običniji nož većeg i jačeg sječiva.
Za brušenje noža preporučam dijamantski brus,ima na tržištu felco-v,a ima ih raznih u ponudi na aliju.
Pila ima raznih,ali najbitnije je da je malo debljeg lista,da ima velike zube i da je list zakrivljen,puno je bolji zakrivljen od ravnog.Kod pilanja moramo znati da silu upotrebljavamo samo kad vučemo pilu k sebi,prema naprijed je lagano guramo,ako radimo obratno iskrivit će mo pilu ili je čak slomiti.

 24 
  : Veljača 11, 2019, 22:50:59  
Autor Henoh - Zadnji post Henoh
Naletio sam prije nekoliko sati na jedan lijepi T. fortunei u Kraljevičanskoj ulici u Zagrebu. Bilo je mračno pa nije najbolja slika, ali vide se dimenzije i da drži ogroman broj listova.


Kratki video iste palme
https://www.youtube.com/watch?v=3OrnCJPswCU

Provjerio sam sliku iste palme na street viewu iz 2011. godine.


I još jedan u blizini na koj isam naišao tražeći sliku ovoga sa street viewa, Vranska ul. Ovog ću provjeriti neki drugi put.

U blizini u Cerskoj ul. ima u jednom vrtu maslina za koju ne znam koliko je dugo tamo, a malo dalje od nje ogroman Lovor.

Isti lovor 2011.

 25 
  : Veljača 11, 2019, 21:19:40  
Autor Sedum - Zadnji post palmofil

 26 
  : Veljača 11, 2019, 21:13:02  
Autor trava - Zadnji post lampuša
Možda tema nije baš vezana,ali opet bez dobrog alata, oštrog nema ni kvalitetnog navrtanja pogotovo kad moram 15min popravljat rez kako ste i sami pisali u nekim od prijašnim postovima.

 27 
  : Veljača 11, 2019, 21:06:58  
Autor trava - Zadnji post lampuša
Večer svima ćlanovima
Pošto nam se bliži rezidba, a i brzo će proljeće kad maslina i sokovi krenu a i vrijeme od navrtanja.I onda valja bit spreman za radove.
Može li malo tko riječ dvije o ručnom alatu za rizanje, nožice, pilice pa noževi za navrtanje (kresač).... Možda po Vašem iskustvu šta od tog ručng alata uzeti?
Ponoda kao i cijene raznolika i šarolika, pa za nas mlađe koji nemamo puno iskustva dobro bi nam došao savjet. Imam nekakav mali nožić za navrtanje od punca,ali mislim da je to za
navrtanje loze i voćaka...Maslina zna bit dosta tvrda (drvena) tako da mislim da s tim nožićem nema šanse napravit kalitetan rez na plenki ili podlozi koje je jako bitan kako ste i naveli u prethodnim postovima.
Možda nekakv proizvođać, slika ili šta tražit u poljodućanima.
Unaprijed zahvaljujem i pozdravljam. sretan

 28 
  : Veljača 11, 2019, 20:50:21  
Autor Sedum - Zadnji post Veruda

 29 
  : Veljača 11, 2019, 20:42:45  
Autor Sedum - Zadnji post palmofil

 30 
  : Veljača 11, 2019, 15:30:41  
Autor Veruda - Zadnji post adriano
ja sam svoje posadio na 7 metara jednu od druge.

 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 10
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!