Autor Tema: Tehnike klijanja - "germination"  (Posjeta: 288411 vremena)

0 Članova i 6 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Tehnike klijanja - "germination"
« Odgovori #690 u: Studenoga 25, 2009, 14:11:49 poslijepodne »
lomio sam sjemenke, tj endokarp da izvadim embrije, moze morsom, ja sam koristio francuski kljuc, jer onda komadici ne letu puno unaokolo
Nije mi jasno to da si "vadio embrio". Pa nemože embrio sam po sebi klijat?

Offline Dundo

• ex. HolyHero
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #691 u: Studenoga 25, 2009, 14:12:50 poslijepodne »
Pa kažem da je ovo plod orah (vrsta ploda koja se zove orah) a ovo unutra sjemenke.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #692 u: Studenoga 25, 2009, 14:15:16 poslijepodne »
Plod butie je po ovome orah a definicija oraha je: Orah i oraščić u botanici su suhi plodovi tvrdog i drvenastog usplođa koje nije srašteno sa sjemenkom.
Tako da iako sam i ja mislio sa sam pogriješio, nisam. Jer u orahu može biti jedna sjemenka a u nekim slučajevima više sjemenki što je slučaj sa buitom.

Ok. Nisam to znao da butia ima orah unutar kojega su 3 sjemenke, ali ja sam se samo referirao na to da nemogu bit 3 sjemenke unutar sjemenke.
U ovom slučaju, orah nije sjemenka  :icon_lol:
Ne postoji to 3 sjemenke unutar jedne. Ima 3 rupe kroz koje embrio može izači.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #693 u: Studenoga 25, 2009, 14:16:32 poslijepodne »
Pa kažem da je ovo plod orah (vrsta ploda koja se zove orah) a ovo unutra sjemenke.

pitanje je za dubrovnika. zna se šta je "embrio". Nemožeš izvadit embrio iz sjemnke (odvojit ga od endosperma i svega) i očekivat da klija.
Mislim da se ovdje radi o korištenju krivih termina.

Offline Dundo

• ex. HolyHero
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #694 u: Studenoga 25, 2009, 14:19:22 poslijepodne »
pitanje je za dubrovnika

Sori mislio sam da diskutiramo, pa uključio sam se u raspravu ječer. Uglavnom nisam ništa loše mislio, eto svima nam je bilo nejasno pa sam tražio neko objašnjenje ko konj da nam svima razjasnim.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #695 u: Studenoga 25, 2009, 14:20:31 poslijepodne »
Ne mislim ni ja ništa loše, došlo je do zabune. Vidim da si sad odgovorio a u biti je pitanje bilo namjenjeno za dubrovnika jer me zanima šta želi reći.

Na ovaj citat je u biti bilo pitanje

lomio sam sjemenke, tj endokarp da izvadim embrije, moze morsom, ja sam koristio francuski kljuc, jer onda komadici ne letu puno unaokolo

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #696 u: Studenoga 26, 2009, 17:38:17 poslijepodne »
nakon sto sam sa plodova butie capitate ( i eriospathe) odstranio mesocarp i od njega napravio vrhunsku marmeladu izuzetno specificnog okusa i predivne boje, prema preporuci badnjevca lomio sam endocarp i dosao do jednog, dva ili tri embrija po sjemenci. nisam forsirao embrij otvaranjem ili rezanjem endosperma, premda je bilo i takvih ideja, vec su embriji sijani neosteceni unutar smedje koznate ovojnice koja obavija endosperm. od jucer je dnevna temperatura podignuta na 39 stupnjeva celzijusovih, sto je nezamjetno vise od preporucljive temperature za klijanje butie.

evo slike na kojoj se moze vidjeti sto se krije unutar endocarpa butie capitate:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #697 u: Studenoga 26, 2009, 18:01:35 poslijepodne »
Mislim da se ovdje radi o nekoj zabuni, ili ja nešto ne shvačam kako treba.

Ovo što je na tvojoj slici je sjemenka butie. Dakle ono šta se i stavlja klijati. Nemožeš >embrio< stavit klijat.
Embrio se nalazi unutar sjemenke i izbija iz nje i hrani se iz endosperma.
Kažeš
vec su embriji sijani neosteceni unutar smedje koznate ovojnice koja obavija endosperm.
Dali u biti želiš reći da je sjemenka stavlja klijat? Buni me šta spominješ "embrio stavljen klijat" i ovo
lomio sam sjemenke, tj endokarp da izvadim embrije

Nemožeš embrio izvadit iz sjemenke, tj. možeš ali onda nemaš ništa. Ubio si sjemenku.
Embrio je ovo na slici.

ps. prije koliko vremena si stavio klijati sjemenke? Sjemenkama butie zna trebat malo duže da proklijaju, zato pitam.
Neznam, ali čini mi se da ti malo forsiraš. Mislim da tolike temperature stvarno nisu potrebne. Netko će preporučat jedno, drugi drugo.
Ja čitam da ljudima sjeme proklija na 25° u 3 mjeseca (računaj da bi za butiu generalno trebalo bar 3 mjeseca da proklija).
Neki su čak klijali na 30° konstatno 6 mjeseci i ništa se nije dogodilo, donešene unutra na 20° i proklijale unutar 7 dana. Slučajno ili ne...
Ja te sjemenke nebi klija preko 30°. Osobno bi radia između 20-30°.

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #698 u: Studenoga 26, 2009, 18:15:59 poslijepodne »
buni te sto se ovdje na palmapediji cesto, a i u literaturi spominje da sjemenka butie capitate sadrzi jedan do tri embrija. ovo na gornjoj slici su ti takozvani embriji, a naravno da se radi o integralnoj sjemenci

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #699 u: Studenoga 26, 2009, 18:25:04 poslijepodne »
Ono na tvojoj slici nisu embriji nego sjemenke. Embrijo je ono šta je okruženo endospermom i šta izbija iz sjemenke. Zaokruženo crveno na mojoj slici.
Neznam dali je plod butie capitate orah i dali ima 2-3 sjemnke (prvi put čujem za to), ili sama sjemenka ima nekoliko embria (što je moguće) ali ovo šta pišem je vezano uz embrio koji je isti kod bilo koje sjemenke. Dakle mislim da se ovdje (a i na jednom stranom forumu) čisto radi o korištenju krive terminologije.

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #700 u: Studenoga 26, 2009, 18:33:49 poslijepodne »
Moje su na klijanju skoro već 6 mjeseci i još ništa. Sad ću ih opet za koji dan "šokirati" povećanom temperaturom pa ćemo vidit. :thumb_up:

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #701 u: Studenoga 27, 2009, 15:01:24 poslijepodne »
moja iskustva sa povecanim temperaturama za klijanje su vrlo pozitivna. cak su se i mlade stabljike koje sam izvadio iz inkubatora fino snasle u surovoj prirodi. osobno sumnjam u neke izvore iz literature koji govore da je potrebna dnevna oscilacija temperature. ipak sam postavio dnevno/nocne oscilacije - trenutno je podesena temperatura u klijalistu najniza nocna 25, a najvisa dnevna 39

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #702 u: Studenoga 27, 2009, 15:21:12 poslijepodne »
Nisam nikad klijao sjeme na temperaturama od 39°C. Klijao sam do nekih 35° i to vrste koje inače rastu u "pustinjskim", vručim staništima. Brahea armata, medemia argun...

ps. prije koliko si sjeme stavio klijat?

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #703 u: Studenoga 27, 2009, 16:22:55 poslijepodne »
kod nas u dubrovniku, temperatura tla tijekom ljetnih mjeseci je po danu oko minimalnih 40-50 celzijusovih, a na povrsini se cesto ne moze gaziti bosom nogom. u strucnoj literaturi se 38-40 spominje kao idealna za butiu. i ja sam mislio da moze nize, ali ocito ne moze

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #704 u: Studenoga 27, 2009, 16:47:18 poslijepodne »
Kakve veze ima ljetna osunčana površinska temperatura tla u dubrovniku sa sjemenkama butie?
Ja ti samo kažem da ono šta sam ja čitao ljudi butiu uspješno klijaju na nižim temperaturama, do 30°C.
Pročitaj ovdje na kojim temperaturama drugi klijaju sjeme butie capitate
http://rarepalmseeds.com/shop/ButCap.shtml

Ali nisi mi odgovorio koliko dugo već klijaš to sjeme? Dali znaš da butiama treba vremena?