ni meni nije sasvim jasno zasto butia klija. prije deset-petnaest dana radio sam reviziju svih posijanih butija i iznenadio se koliko je njih propalo. govorim o sjemenkama kojima je skidan oklop. naime prvo sam sijao kompletne sjemenke sa endokarpom, a kasnije sam ih vadio iz zemlje i otvarao, prema sugestijama badnjevca koje su, kako danas vidim, sasvim opravdane. neke od njih napadnute su gljivcama i satrulile, u nekim sam pronasao male sitne gusjenice, otprilike dugacke jedan milimetar i debljine desetine ljudske dlake, neke se pojedene od strane male zelenkasto smedje zivotinjice - člankonošca duzine 2 mm i promjera cca 1 mm, neke su jednostavno cvrste, ali na jaci pritisak pucaju iz njih se siri nesnosan miris. uglavnom, nakon skoro dva mjeseca od sijanja na temperaturi od 30-38 postotak germinacije je bio oko 2%, sto me nikako nije zadovoljilo, pa sam pokusao spasiti, sto se spasit moze i pribjegao metodi skarifikacije, koja ubrza klijanje. i tu je bilo problema jer skarificirane sjemenke dinamicnije klijaju, ali brze i propadaju. u principu mislim da su skarificirane sjemenke podloznije napadima gljivica i radije ih ne zakopavati. posljednji eksperimenti su sa embrijem sjemenke okrenutim prema gore iznad zemlje