Palmapedia.com  
Svibanj 20, 2019, 18:23:36 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
 
   Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija  
 Str: 1 ... 51 52 [53] 54 55 ... 95
  Ispis  
Autor Tema: Tehnike klijanja - "germination"  (Posjeta: 177515 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
franceska
Jubaea
*
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 1441


Lokacija: Medulin&Bingen(Germany)

« Odgovor #780 : Prosinac 11, 2009, 16:03:14 »

Pivi je u pravu,
ovaj perlit sto on upotrebljava, takav je u prodaji, koristimo u poslu,
upija vlagu i zadrzava... thumb_up
Evidentirano
dubrovnik
Brahea
*
Offline Offline

Postova: 826

Lokacija: DUBROVNIK
dubrovnik@hotmail.com
Email
« Odgovor #781 : Prosinac 11, 2009, 16:05:25 »

hvala frane, vjerojatno i u dubrovniku netko prodaje perlit za poljoprivredu, ako ne pivi ce mi javit gdje ga kupuje
Evidentirano
Pivi
Administrator
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 5132


Lokacija: otok Vis

« Odgovor #782 : Prosinac 11, 2009, 16:08:23 »

Evo baš gledam na stranici proizvođaća. Svi imaju jako dobro svojstvo drenaže, a šta je zrno sitnije ima sposobnost većeg zadržavanja vode.
Tako od ovog proizvođaća ima 3 "modela" agro perlita.

Agroperl 1 - Water retention capacity: 65,53 % v/v
Agroperl 2 - Water retention capacity: 35,00 % v/v
Agroperl 3 - Water retention capacity: 15,70 % v/v

Upravo ta sposobnost perlita da zadrži vodu unutar svojih pora, a istovremeno pruži dobru drenažu je ono šta je super.
Evidentirano
dubrovnik
Brahea
*
Offline Offline

Postova: 826

Lokacija: DUBROVNIK
dubrovnik@hotmail.com
Email
« Odgovor #783 : Prosinac 11, 2009, 16:11:48 »

a u tebe je agrilit 3, zasto nisi uzeo 2 ili cak 1, ako ti je bitno svojstvo zadrzavanja vlage?
Evidentirano
Pivi
Administrator
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 5132


Lokacija: otok Vis

« Odgovor #784 : Prosinac 11, 2009, 16:19:23 »

Ja sam ovaj perlit koristio za sadnju palmi u posude i ovakav mi odgovara. To ako piše 15,70 % v/v ne znači da je to malo. Uostalom perlit je samo jedan od elemenata smjese za sadnju kod mene.
Zemlja i treset koju sam koristio u smjesi zajedno sa perlitom također sudjeluju sa svojim zadržavanjem vode. Ne radi se tu samo o zadržavanju vode, nego i o drenaži šta mi je jako bitno. Prošle zime sam izgubio 2 prestoea accuminata var. montana upravo zato jer u zemlji nije bilo (dovoljno) perlita i drenaža nije funkcionirala kako je trebala.
Druga stvar je da tada nisu ni imali drugi, ali da su i imali vjerojatno ga nebi ni uzeo.

Sam moraš odlučit kakav ti odgovara i za šta. Neće ti perlit sam po sebi ništa riješit, i ti si sam tu faktor.  icon_wink
Želim reći da ne znači ako koristiš perlit da ćeš samo zbog njega samoga imat germinaciju 100%. On ti samo može pomoći da lakše dobiješ neke uvjete koji ti odgovaraju ćeš to znat iskoristit. (optimalna regulacija vlage, drenaža, sterilnost..). To ne znači da sa perlitom nemožeš "ubit" sjemenku viškom vlage. Dakle prevenstveni faktor si ti sam kako će se stvari odvijat.
Evidentirano
dubrovnik
Brahea
*
Offline Offline

Postova: 826

Lokacija: DUBROVNIK
dubrovnik@hotmail.com
Email
« Odgovor #785 : Prosinac 13, 2009, 12:34:36 »

da sam na dnu posude imao ovakav perlit, ne bi mi propao dvogodisnji mango, koji se ocito utopio u vodi :(
Evidentirano
Pivi
Administrator
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 5132


Lokacija: otok Vis

« Odgovor #786 : Prosinac 13, 2009, 13:25:14 »

Dubrovnik,
Nije poanta perlit imat samo na dnu posude, već ga koristit u cijeloj smjesi. Šta znači taj perlit na dnu, ako je iznad njega blato i nepropusna zemlja.

Šta se drenaže tiče postoje i ostali materijali poput pumice-a.
Molio bi da ova tema ostane u smjeru samih tehnika klijanja.
Evidentirano
dubrovnik
Brahea
*
Offline Offline

Postova: 826

Lokacija: DUBROVNIK
dubrovnik@hotmail.com
Email
« Odgovor #787 : Prosinac 14, 2009, 20:13:30 »

danas sam pregledao neke butije koje sam sadio bez skarifikacije u metalne konzerve od macije hrane i na temelju statistickih podataka ustanovio da butija bolje klija u metalnim posudama nego u plasticnim. ima li netko slicna iskustva?
Evidentirano
Veruda
Administrator
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7048


Lokacija: Pula

« Odgovor #788 : Prosinac 14, 2009, 20:48:44 »

Ne znam baš, možda konzerva od punjenih paprika ima ipak bolju klijavost, trebalo bi probati  thumb_up

Oprosti, ali ne čini li ti se da malo pretjeruješ sa analiziranjem isklijavanja sjemenja Butie capitate. Mislim, svaka čast na trudu, ali kod tehnike klijanja prvenstveno treba strpljenja. Nadam se da se nećeš naljutiti na ovu moju primjedbu  icon_wink

Najbitniji je pravi omjer između temperature i vlage i zaista nisam nikada nigdje pročitao (a čitao sam dosta o tome) da u tom procesu ikakvu ulogu igra materijal gdje se isklijavaju sjemenke....

Evidentirano
Dundo
ex. HolyHero
Phoenix
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 383


Lokacija: Dubrovnik/Zagreb

« Odgovor #789 : Prosinac 15, 2009, 07:07:16 »

Meni jedino na pamet pada da je možda zbog toplinskog kapaciteta metala, ali ako su stale duže one i plastične ili od čega već na istom mjestu ne bi trebalo bit razlike. Neka istraživanja kažu da te konzerve znaju ispuštat određene spojeve u jako malim količinama ali to je toliko malo da je zanemarivo + to definitivno nisu biljni hormoni koji bi mogli prekinut dormantnost sjemenki. E sad, ne možeš to statistički zaključit iz jednog uzorka. Da se ista stvar dogodi recimo 5 godina za redom onda bi trebalo uzet u obzir te podatke, ovako zvuči više kao zanimljivost. (bar po meni. Ali što je - je interesantan je podatak i treba vidit što bi se dogodilo sa više generacija sjemenki jer postoji velika šansa da su "klijavije" sjemenke dospjele u te konzerve).
Evidentirano
Dundo
ex. HolyHero
Phoenix
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 383


Lokacija: Dubrovnik/Zagreb

« Odgovor #790 : Prosinac 15, 2009, 07:12:47 »

Oprosti, ali ne čini li ti se da malo pretjeruješ sa analiziranjem isklijavanja sjemenja Butie capitate. Mislim, svaka čast na trudu, ali kod tehnike klijanja prvenstveno treba strpljenja. Nadam se da se nećeš naljutiti na ovu moju primjedbu  icon_wink

Meni je iskreno drago jer se ništa na svijetu ne bi razriješilo da nema upornih ljudi ;) Npr. Tomas Edison je pokušo i iz 314og puta mislim napravio prototip žarulje koja valja. (iako osobno mislim da nije on napravio ali evo podatak da se vidi da se upornost isplati). Pa možda nam i dubrovnik nakon par godina ekperimantiranja otkrije neki sveti gral proklijavanja butie. :) + Ja sam uvijek za pokuse i analize svih vrsta.
Evidentirano
dubrovnik
Brahea
*
Offline Offline

Postova: 826

Lokacija: DUBROVNIK
dubrovnik@hotmail.com
Email
« Odgovor #791 : Prosinac 15, 2009, 08:56:53 »

dakle uz posljednje eksperimente sam dobio statisticki sasvim zadovoljavajucu germinaciju butie capitate u roku od sedam dana, sto je u odnosu na ranija cekanja od 3 mjeseca sasvim dobar rezultat. za ozbiljniju statisticku obradu trebalo bi posjedovati vise tisuca sjemenki i strogo kontrolirane laboratorijske uvjete, sto mi nije bila primarna namjera
Evidentirano
Pivi
Administrator
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 5132


Lokacija: otok Vis

« Odgovor #792 : Prosinac 15, 2009, 11:20:31 »

Tek si prije 7 dana stavio to sjeme klijat?
Ili je to isto sjeme koje si stavio klijat prije 2 mjeseca? Jer nedavno si napisao kako nemaš više sjemena, pa sumnjam da je to novo sjeme koje je proklijalo u 7 dana.

Uglavnom, osobno mišljenje mi je također kako to nema nikakve veze. Ja bi stavio sjeme butie klijat u optimalne uvjete (po meni temperatura od oko 30° danju, i možda oko 15-20 noću) i zaboravio bi na njih 2-3 mjeseca, kad bi se vratio sjeme bi vjerojatno proklijalo u određenom postotku. Sa nekim sjemenkama treba strpljenja.
Vidiš da sam ja tek nakon godine dana išao radit skarifikaciju na hedyscepe canterburyana (nebi ni radio da nisam doznao za to), a sjeme je kod mene došlo sveježe i zdravo.
Dakle, 1. strpljenje, 2. optimalni uvjeti, 3. strpljenje  icon_wink
To je majka priroda, ne postoji pravilo da sjeme bilo koje palme mora klijat za 7 dana, pogotovo butie.
Evidentirano
Xenon
En Taro Adun
Global Moderator
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3827


Lokacija: Belgrade

« Odgovor #793 : Prosinac 15, 2009, 18:50:16 »

Mene Butia nece, nikad mi ni jedna semenka nije nikla (neke su proklijale i ubile su ih gljivice dok su jos bile u pocetnim stadijumima). Dubrovnik, ako budes dosao do magicnog nacina za klijanje B. capitate, molim te opisi ga pa da i mi ostali probamo.
Evidentirano

USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm
dubrovnik
Brahea
*
Offline Offline

Postova: 826

Lokacija: DUBROVNIK
dubrovnik@hotmail.com
Email
« Odgovor #794 : Prosinac 15, 2009, 19:19:01 »

ni meni nije sasvim jasno zasto butia klija. prije deset-petnaest dana radio sam reviziju svih posijanih butija i iznenadio se koliko je njih propalo. govorim o sjemenkama kojima je skidan oklop. naime prvo sam sijao kompletne sjemenke sa endokarpom, a kasnije sam ih vadio iz zemlje i otvarao, prema sugestijama badnjevca koje su, kako danas vidim, sasvim opravdane. neke od njih napadnute su gljivcama i satrulile, u nekim sam pronasao male sitne gusjenice, otprilike dugacke jedan milimetar i debljine desetine ljudske dlake, neke se pojedene od strane male zelenkasto smedje zivotinjice - člankonošca duzine 2 mm i promjera cca 1 mm, neke su jednostavno cvrste, ali na jaci pritisak pucaju iz njih se siri nesnosan miris. uglavnom, nakon skoro dva mjeseca od sijanja na temperaturi od 30-38 postotak germinacije je bio oko 2%, sto me nikako nije zadovoljilo, pa sam pokusao spasiti, sto se spasit moze i pribjegao metodi skarifikacije, koja ubrza klijanje. i tu je bilo problema jer skarificirane sjemenke dinamicnije klijaju, ali brze i propadaju. u principu mislim da su skarificirane sjemenke podloznije napadima gljivica i radije ih ne zakopavati. posljednji eksperimenti su sa embrijem sjemenke okrenutim prema gore iznad zemlje
Evidentirano
 Str: 1 ... 51 52 [53] 54 55 ... 95
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!