PALME > VRSTE PALMI

Serenoa repens

(1/41) > >>

Xenon:
Serenoa repens je omanja palma, poreklom iz jugoistocnog dela SAD. Palme sa uspravnim stablom mogu da dostignu visinu do 4 metra, ali stablo je cesce uz zemlju i tako moze da dostigne i vecu duzinu. Veoma sporog rasta; za neke primerke na Floridi se pretpostavlja da su starosti izmedju 500 i 700 godina.

Listovi su palmatni, sa dosta segmenata, a petiola je "naoruzana" bodljama. Postoje dva varijeteta ove palme, zeleni (uobicajeni) i srebrni (koji se prirodno pojavljuje samo na pescanim dinama uz obalu Atlantskog okeana. Diskutabilno je koji je varijetet otporniji na niske temperature, mada se za oba preporucuje sadnja u zonama od 8a pa navise. Ova biljka voli direktno sunce, nije izbirljiva sto se tice zemljista, a prirodno se javlja u velikom rasponu stanista, od priobalnih pescanih dina do suvih borovih suma, vlaznih suma, pa cak i mocvara daleko od obale. Kada se ukoreni, Serenoa repens ne zaheva prakticno nikakvo odrzavanje, ali jako slabo podnosi presadjivanje sa stalne pozicije. Na srecu, Serenoa repens stvara dosta izdanaka tako da se na taj nacin moze rasadjivati. Neki uzgajivaci se zale da je Serenoa repens magnet za zmije jer se misevi hrane plodovima ove palme pa zmije dolaze za misevima, mada su male sanse da ce to i u nasem podneblju predstavljati problem.

Zreli plodovi Serenoe repens su crni, precnika oko 2,5 cm. Ova palma je posebna po tome sto se njeni plodovi preradjuju i od njih se dobijaju preparati za regulisanje rada prostate kao i za resavanje drugih problema urinarnog trakta, sto znaci da su njeni plodovi na ceni i sakupljanje ovih plodova je u podneblju ove palme postalo prava industrija.


Srebrni varijetet


Uspravna stabla


Serenoa repens u cvatu


Stabla polegla po zemlji

Henoh:
Članak o naklijavanju Serenoa repens
http://www.fshs.org/Proceedings/Password%20Protected/1986%20Vol.%2099/158-159%20(CARPENTER).pdf

Abstract: SEED GERMINATION METHODS AND ESTABLISHMENT OF SAW-PALMETTO, SERENOA REPENS, IN SOUTH TEXAS
http://www.actahort.org/members/showpdf?booknrarnr=782_48

Sa ovom palmom nije dovoljno eksperimentirano kod nas, ali bi vrijedilo pokušati na zaštićenim južnim pozicijama i eventualnu laganu zaštitu tijekom zime (naravno misli se na kontinentalne dijelove). Otpornost bi joj trebala ići kao kod Trithrinax campestrisa i Chamaerops humilisa. Na netu se navode temperature od -15 do -12, ali sigurna je od zone 8 sve ostalo je "guranje granica"  :icon_mrhappy:

Henoh:
Najviši primjerci Serenoa repens na Lake Placid, Florida.

Xenon:


Mlada Serenoa repens, Bergen, Norveška

Henoh:
Nadam se za određeni broj godina i da će i kod mene biti ovakav primjerak (spora je  :icon_neutral:) Sjeme koje sam naručio je silver forme. Navodi se da može ići i do -15 s oštećenjima, a da trpi ok do -12 pa sam odlučio i s njom probati

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju