Dubrovnik,
Na internetu ima svakakvih tekstova i primjera. Neki će predlagat jedno, neki drugo.
Ja vjerujem onima koji su uspješni. A nekad je uspješno jedno, nekad drugo. Jer to je priroda i tu nema uvijek pravila.
Ne slažem se sa ovim što kažeš da bi ti bez skarifikacije postototak klijanja bio oko 1%. Zašto? Zato šta tebi sjemenke tek sada stoje neka 2 mjeseca, a butia uglavnom kreće tek nakon trećeg, a naravno može potrajati i puno puno duže. Da si ostavio sjemenke da klijaju godinu dana (šta nije ništa čudno) onda bi mogo govorit o nekom postotku. Nije sjeme butie sjeme washingtonie, chambeyronie ili bilo koje drugo koje klija unutar nekoliko tjedana. Kod butie je jako dobro poznato da joj treba vremena. Svi na internetu pišu da im treba dosta vremena da isklijaju butiu, uglavnom preko 3 mjeseca i duže. Hej, pa čak sam svoju braheu armatu čekao 3 mjeseca, a vjerujem da joj treba manje od butie.
Ja kod skarifikacije nisam koristio nikakvo namakanje. Jednostavno sam uzeo sjemenke, skarificirao ih i vratio u zemlju.