Autor Tema: Skarifikacija (scarification) - kako sjeme natjerat da proklija  (Posjeta: 25221 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
Odg: Skarifikacija (scarification) - kako sjeme natjerat da proklija
« Odgovori #60 u: Prosinca 09, 2009, 22:44:50 poslijepodne »
kada je sjeme skarificirano, brze proklije nego sto se pojave gljivice

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
« Odgovori #61 u: Prosinca 09, 2009, 23:09:38 poslijepodne »
Da, samo ako se ne pazi gljivice kasnije mogu neštetit klici koja je tek krenula.

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #62 u: Prosinca 13, 2009, 12:44:46 poslijepodne »
prema mom testiranju, bez skarifikacije bi mi butije isklijale uz cca 1% klijavosti. nedavno sam na netu pronasao jedan tekst koji sugerira da se butia sto prije sije, sto se kosi sa tehnikom koju sam koristio, a to je da sjemenka treba odstajati dva do tri mjeseca prije sijanja. takodjer sam prije sijanja namakao sjemenke 2-4 dana u toploj vodi temperature 38 stupnjeva, sto mislim da je bila pogreska u slucaju kada se sije bez skarifikacije. nazalost sam za postupak skarifikacije doznao tek nakon kompletno obavljenog sijanja

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #63 u: Prosinca 13, 2009, 13:16:03 poslijepodne »
Dubrovnik,
Na internetu ima svakakvih tekstova i primjera. Neki će predlagat jedno, neki drugo.
Ja vjerujem onima koji su uspješni. A nekad je uspješno jedno, nekad drugo. Jer to je priroda i tu nema uvijek pravila.
Ne slažem se sa ovim što kažeš da bi ti bez skarifikacije postototak klijanja bio oko 1%. Zašto? Zato šta tebi sjemenke tek sada stoje neka 2 mjeseca, a butia uglavnom kreće tek nakon trećeg, a naravno može potrajati i puno puno duže. Da si ostavio sjemenke da klijaju godinu dana (šta nije ništa čudno) onda bi mogo govorit o nekom postotku. Nije sjeme butie sjeme washingtonie, chambeyronie ili bilo koje drugo koje klija unutar nekoliko tjedana. Kod butie je jako dobro poznato da joj treba vremena. Svi na internetu pišu da im treba dosta vremena da isklijaju butiu, uglavnom preko 3 mjeseca i duže. Hej, pa čak sam svoju braheu armatu čekao 3 mjeseca, a vjerujem da joj treba manje od butie.

Ja kod skarifikacije nisam koristio nikakvo namakanje. Jednostavno sam uzeo sjemenke, skarificirao ih i vratio u zemlju.

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #64 u: Prosinca 14, 2009, 20:16:19 poslijepodne »
prema dosadasnjem iskustvu cini mi se da sjemenke butie koje se namjeravaju skarificirati ne treba namakati. pored toga za veci postotak germinacije iznimno je bitno da skarificirani dio nije u zemlji

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #65 u: Prosinca 14, 2009, 20:17:12 poslijepodne »
To sam sve već napisao  :thumb_up:

Kod skarifikacije sjeme je u biti skroz na površini, da nebi ogoljeni endosperm bio u dodiru sa zemljom.
Ja kod skarifikacije nisam koristio nikakvo namakanje. Jednostavno sam uzeo sjemenke, skarificirao ih i vratio u zemlju.

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #66 u: Prosinca 18, 2009, 18:19:32 poslijepodne »
ma znam pivi, ti više citas, a ja se vise baziram na empiriji i experimentu :)

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #67 u: Prosinca 18, 2009, 23:31:59 poslijepodne »
E vidiš ovdje griješiš  :icon_lol:
6 sjemenki jesam pomočio. 4 na pola sata, jednu 1 dan, jednu 5 dana.
I nisam primjetio nikakvu razliku u startu sa onima koje nisu bile močene uopće  :mrgreen:
 :wink:

A šta se tiče ostalih eksperimenata, ja sam do svog načina klijanja došao nakon 2 godine, nekoliko desetaka vrsta i nekoliko stotina proklijanih sjemenki. Dakle svojim iskustvom tj. raznim probama  :wink: Naravno da je probama prethodilo i čitanje tuđih iskustava na internetu. Neki neke stvari nikad ne pročitaju i onda se pitaju zašto im ne ide nikako od ruke. Internet je otvorena enciklopedija (pogotovo forumi sa iskustvima drugih korisnika oko iste tematike) samo je ne koriste  :wink:

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #68 u: Prosinca 20, 2009, 15:18:29 poslijepodne »
naravno, pa covjek se uci dok je ziv. ja sam ove godine prvi put eksperimetirao sa inkubatorom za zimsko klijanje i vrlo sam zadovoljan rezultatima. sa klijanjem manga sam imao problema i ljeti, a sada mi je postotak germinacije znatno visi nego usred ljeta. definitivno klijanje ubrzava i osigurava visoka temperatura. za probu sam posijao vise trachicarpusa u inkubator i izvan njega. ovi u inkubatoru su vec odavno izletili listovima iznad zenlje, a ovi na normalnoj temperaturi jos ne pokazuju zelju ni da proklijaju. u posljednje vrijeme sa skarifikacijom sam taj proces ubrzao do nesagledivih brzina - pod odredjenim tretmanima butija proklija za cetiri dana. cini mi se da butiji vise odgovara pjeskovita crljenica za germinaciju od humusa u kojem sam pretezito eksperimentirao, no kako vise nemam sjemenja o tome ne mogu dati egzaktnih statistickih pokazatelja

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #69 u: Siječnja 03, 2010, 12:50:53 poslijepodne »
Ovom tehnikom mi je krenulo tj. proklijalo 85% sjemena Hedyscepe canterburyana-e Svako sjeme je vidljivo krenulo odprilike 7 dana nakon što je bilo skarificirano.
Samo 1 sjeme sam izgubio zbog truleži (višak vlage) i to nekoliko tjedana nakon šta je proklijalo.

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #70 u: Siječnja 03, 2010, 19:30:28 poslijepodne »
koliko sam dosada cuo, na ovom forumu je uglavnom bilo najvecih problema sa klijanjem butie. definitivno mi nije jasno kako nekom uspijeva germinacija butie bez skarifikacije. sa skarifikacijom je proces klijanja dokazano brzi i sigurniji. slijedece ljeto ce mi butija proklijati za tri dana

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #71 u: Siječnja 19, 2010, 15:26:24 poslijepodne »
skarifikacija je stvarno cudo. u jednoj posudi pronasao sam par sjemenki butije, koja je tamo stajala vise od nekoliko mjeseci, jucer sam ih skarificirao, a danas gledam, vec je embrij pustio korjen od jednog milimetra

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #72 u: Siječnja 28, 2010, 12:47:46 poslijepodne »
otkada sam spustio temperaturu u inkubatoru na 26-30 stupnjeva, drasticno je pao postotak klijavosti skarificiranih sjemenki butie. temperatura je cimbenik broj jedan pri klijanju skarificirane butie

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #73 u: Siječnja 28, 2010, 13:13:50 poslijepodne »
Meni (a i drugima) su sve skarificirane sjemenke krenule klijati unutar 7 dana od skarificiranja. Ove koje nisu u tom roku, nisu uopće ni krenule.
Dakle ako su to sjemenke koje si već od prije skarificirao, a u međuvremenu nisu proklijale nevjerujem da temperatura ima veze sa time.

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #74 u: Siječnja 28, 2010, 13:47:04 poslijepodne »
ne ne, to su one koje su cetiri mjeseca bile u zemlji i nisu krenule, nakon skarifikacije je nekoliko njih krenulo, ali se korijen osusio nakon dva dana