Pivi, slažem se oko korištenja standardnih i priznatih imena, a sadržaj koji sam stavio u jednom od prošlih postova "
Iz roda Euterepe zanimljiva bi bila Euterpe andicola Brong. ex Mart. (ne znam koje bi bilo novo standazirano ime za ovu palmu vjerojatno Euterpe luminosa) iz Perua." stavio sam i ime za koje smatram da je konkretna palma prvenstveno jer sam navedeno smatrao za interesantne podatke. Namjera nije bila lutati kao o neuhvatljivom Saakovom phoenixu.
Branimire, prema popisu literature koji je koristio Saakov vidi se da je bila s više stranih jezika (danas dijelom zastarjela zbog nestandardiziranih imena) pa nema sumnje da je bio jako dobro upućen u stvari o kojima je pisao za svoje doba.
ovo je dio stranice (215) na kojoj preporučuje neke nove vrste za introdukciju u tadašnji SSSR. Treba samo obratiti pozornost na imena, jer neka nisu standardizirana, ali se da otkriti koje su to danas. Također, neke danas nisu toliko nepoznate koliko su bile u vrijeme kad je on pisao knjigu 1954.

slobodni prijevod:
Trebalo bi usmjeriti ozbiljnu pozornost na razmnožavanje palmi sjemenom vlastite reprodukcije, isto tako i na agrotehničke mjere u uzgoju. Osim toga, za daljnju introdukciju palmi preporučuju se one sa tropskih visokih planina, gdje one često dolaze do linije snijeg. Ove palme su:
Euterpa andicola Brown .- istočni Kordiljeri, raste u blizini granice šumske vegetacije, uz samu liniju snijega.
Euterpa Haenkeana Brown. - istočni Kordiljeri; raste oko nekoliko stotina metara ispod prethodno navedene palme.
Morenia fragrans Ruiz et Pav. (u pitanju je neka od Chamaedorea iz Perua op. Henoh)- istočni Kordiljeri, zauzimaju gornju planinska zonu u blizini granice šumske vegetacije.
Geonoma Orbignya Mart. i Geonomia Jussieuana Mart. - Bolivija, susreću se na vrhovima planina Kumbrechilla (?) i D'Iho (?) u sjeni velikih stabala.
Chamaerops Martiana (Trachycarpus martianus op. Henoh). - Asaam, u planinama Khasia na nadmorskoj visini od 1500 m nadmorske visine. m.
Ceroxilon andicola N. et V. – u Andama, na nadmorskoj visini od 2000-3000 m nadmorske visine.
Diplothemium caudescens Mart .- Ande.
Nannorhops Ritchieana Wendl. - Južni Afganistan, planinska područja
oko 1600 m nadmorske visine. m.
Trachycarpus Takil - Istočni Himalaji; diže se do 2.380 m iznad razine mora, gdje nerijetko sniježi.
Trithrinax campestris dr. et Grieseb. - Argentina, pokazao se vrlo izdržljivim na jugu Francuske.
Phoenix humilis Royle - Himalaja, diže se do visine od 1675 m iznad razine mora.