Xenon
En Taro Adun
Global Moderator

Spol: 
|
 |
« : Rujan 08, 2007, 20:28:27 » |
|
Dakle, kao sto i naslov kaze, koju palmu biste najradije gajili u dvoristu, bez uzimanja u obzir klimatske zone, dakle mozete da izaberete bilo koju vrstu Arecaceae.
Moj nr.1 je svakako Cocos nucifera, a posle nje idu Hyophorbe lagenicaulis i Bismarckia nobilis (srebrna).
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7b AHS heat zone: 5 Average temperature: 11.7°C (53°F) Annual precipitation: 700 mm (27.56 inches)
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #1 : Rujan 08, 2007, 20:29:31 » |
|
Bogami i ja bi jednu nuciferu. Koliko sam lud još ću i pokušat mrgreen
Ne poznajem baš puno vrsta ovako napamet, ali od sam pregledavao na palmperpacket.com dojmila me se carpoxylon macrospermum i hyophorbe lagenicaulis...a ima ih...svaka koja mi je lijepa Very Happy Tek sam sad vidio da si i ti stavio hyophorbe lagenicaulis jer poslije nucifere nisam pamtio šta si napisao...hehe eto malo sličnosti.
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Rujan 08, 2007, 21:25:03 Pivi »
|
Evidentirano
|
više sadit, manje razmišljat
|
|
|
palmofan
Cocos nucifera
Spol: 
|
 |
« Odgovor #2 : Rujan 08, 2007, 20:53:15 » |
|
Xenon, ova tema ti je odlična ideja! veryhapy Moj prvi izbor bi u svakom slučaju bila Roystonea regia a poslije nje ostale Roystonee i Washingtonia robusta. Dodao bih još i Phoenix dactyliferu zbog vrlo ukusnih plodova.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7a 
|
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #3 : Rujan 08, 2007, 20:54:44 » |
|
1. Bismarckia nobilis 2. desetak 30-metarskih Washingtonia robusta 3. Rhopalostylis sapida
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #4 : Rujan 08, 2007, 20:56:41 » |
|
robustu nisam ni pisao s obzirom da mi 10-ak komada već raste. To imam pa šta ću pisat veryhapy To me i iniciralo da počnem skupljati palme kada mi u rasadnjaku nisu htjeli prodat pa sam sam počeo sa sjemenkama robuste prije 2 ipo godine. happy
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Xenon
En Taro Adun
Global Moderator

Spol: 
|
 |
« Odgovor #5 : Rujan 08, 2007, 20:59:01 » |
|
Washingtonije bar imam po saksijama, a Cocos nucifera je toliko zahtevna palma da joj je tesko ugoditi i u saksiji. Vidjao sam ih povremeno ali nisu izgledale srecno, cim je vlaznost vazduha ispod 75% one pocnu da se suse i pocnu da izgledaju kao da su prezivele mraz. worried
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7b AHS heat zone: 5 Average temperature: 11.7°C (53°F) Annual precipitation: 700 mm (27.56 inches)
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #6 : Rujan 08, 2007, 21:01:16 » |
|
ma da i moje su još u posudama. Samo mi je žao ostalo mi je bilo dosta sjemena koje je već proklijalo i ja ga bacio nakon šta sam si "napravio" 40-ak sadnica... Sad sam nažalost ostao na 15 sadnica koje su već počele formirat prve lepeze. A ništa, ponovo sakupim sjemenke kad bude i ako ništa drugo kad nastanu sadnice zasadim okolo ako ih bude previše. Bolje da rastu palme nego trava i "smrdeljki" mrgreen
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
toto
Phoenix
|
 |
« Odgovor #7 : Rujan 08, 2007, 21:04:53 » |
|
Trenutno moja najdraza palma je Dypsis decipiens, a po svojim karakteristikama bi se mogla pokazati kao jedna vrlo vazna palma za nase podneblje u zoni 9b i najboljim mikroklimatima zone 9a. Ovo ravno na slici je Archophoenix c. a iza njega Wash. robusta. Sta se tice Dypsis decipiensa on je zasticen CITESOM i zato ga je bez papira skoro nemoguce dobiti, isto vrijedi i za njegovo sjeme. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #8 : Listopad 12, 2007, 21:19:05 » |
|
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Listopad 13, 2007, 10:20:16 Veruda »
|
Evidentirano
|
|
|
|
penJ.
Phoenix
|
 |
« Odgovor #9 : Listopad 12, 2007, 22:09:32 » |
|
moj broj jedan je Hyophorbe lagenicaulis, zatim Bismarckia nobilis, onda Corypha umraculifera zbog svoje velicine a moze i Corypha utan..umalo da zaboravim, jeste da nije palma ali po meni najlepsa biljka, i najzanimljivija, iz porodice strelicija Ravenala madagascariensis 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Zexland
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #10 : Listopad 24, 2007, 19:41:26 » |
|
Ja bih ovo cudo ! Ravenala madagascariensis - travelers palm EXTRA IZGLEDA !  
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
http://www.zizstudio.comUSDA zone for Zexland: 7b/8a --------------------------------- Aps. minimum in last 25 years: -18c Aps. maximum in last 25 years: +47c
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #11 : Listopad 24, 2007, 19:46:20 » |
|
Ne spada u palme nego u strelitzie ali je zanimljiva  Nosi ime "travelers PALM" Upravo ju je PenJ gore spoemenuo 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Xenon
En Taro Adun
Global Moderator

Spol: 
|
 |
« Odgovor #12 : Listopad 24, 2007, 19:55:22 » |
|
Ja bih ovo cudo !
Ravenala madagascariensis - travelers palm EXTRA IZGLEDA ! Imao sam dve prosle godine ali su mi propale, nisam ih imao gde pa sam ih ostavio napolju.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #13 : Listopad 24, 2007, 19:56:39 » |
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Zexland
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #14 : Listopad 24, 2007, 19:59:29 » |
|
Ne spada u palme nego u strelitzie ali je zanimljiva  Nosi ime "travelers PALM" Upravo ju je PenJ gore spoemenuo  E pa ja sam definitivno corav  Imao sam dve prosle godine ali su mi propale, nisam ih imao gde pa sam ih ostavio napolju. Joooj 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
http://www.zizstudio.comUSDA zone for Zexland: 7b/8a --------------------------------- Aps. minimum in last 25 years: -18c Aps. maximum in last 25 years: +47c
|
|
|
|