Bugenvilea ( Bougainvillea )

<< < (8/42) > >>

porat:
Jučer sam pronašao na internetu forum Moj cvijet na kojem je g. Denis Bojčić moderator i odgovara na stručna pitanja vezana uz uzgoj bugenvilea, hibiskusa i medit. bilja.

Evo mog pitanja i odgovora:

"Poštovani Denis,
imam obiteljsku kuću u Drnišu u Dalm. Zagori. Klima je tamo submediteranska, dobro uspijevaju oleandri, ima par starih maslina, ali klima je prehladna za bugenvilu jer svake zime se zabilježi temperatura od barem -6, -7 C, a i -10 C se desi svakih par godina.
Na jednoj internet stranici ( http://www.heirloomgardenexperts.com/info-sheets/bougainvillea.htm ) pročitao sam da se bugenvila u hladnijim područjima može uzgajati na način da se grane polegnu na tlo i da se zatrpa zemljom. Na proljeće se biljka odgrne i oreže. Sličan podatak iznijeli su i članovi domaćeg foruma Palmpedia ( http://palmapedia.com/index.php?topic=219.15 ), da se biljka snažno oreže i nagrne slamom ili nekim drugim malčem.
Zanima me da li je takva zimska zaštita bugenvile moguća i koja bi vrsta bugenvile to najbolje podnijela? Koja vrsta bugenvile je inače najotpornija na hladnoće?"

"Poštovanje Porat,
Jako dobro poznajem drniški kraj, jer moji korijeni su iz tog kraja.Pogledao sam malo Palmpedia forum i razgovor članova o bugenvili.
Kolekcioniram ih već skoro 30 godina,pa mogu sa sigurnošću reći da ih znam jako dobro i sve o njima.Skeptičan sam o ovome postupku koji si ti napravio.Takvo nešto možeš napraviti dok je biljka mala (1-2 godine),dok je možeš saviti,kasnije ona odrvenjava i takvim savijanjem ona puca, ne da se saviti.Ako već ideš na takvo što, moraš je umotati u desetak slojeva PVC šupljikave mreže za agrume, da bi biljka mogla disati.Umotavanjem u najlon, automatski je ubijaš(preko dana se upari na suncu, a uvečer to smrzava).Ni slučajno zamotavati u prirodni materijal poput slame koja na sebe skuplja vlagu,te sa  minusom sve to smrzava i bugenvila ode u viječna lovišta.Dubokom sadnjom i eliminiranjem ikakve vlage oko nje rano,već od 10-og mjeseca (znači zašuškati je cijeli metar kvadratni oko nje, te 1.5 m debla),možda bi polučilo nekakav uspjeh,s tim da svake godine ide iz početka,te je na takav način možeš imati oko 3 m visine svaku godinu.
Najotpornija je sorta iz porodice glabre, od kojih je najpoznatija" Formosa" koju možeš vidjeti svuda po Dalmaciji .Starija biljka može podnijeti kratkotrajnu hladnoću 1-2 dana bez problema,ali da taj minus nije veći od -3 stupnja.Sve preko toga je katastrofično za biljku . Ima vrlo jaku sposobnost regeneracije iz podzemnog dijela te zato svakome rado preporučujem dublju sadnju od uobičajenog za 10-15 cm.
Preporučujem ti da pogledaš moje web stranice,a također da ih preporučiš svima na Palmpedia forumu,a ako možda požele što pitati u vezi bugenvila,hibiskusa i puno drugih biljaka,posebno mediteranskih kultura,preporuči im ovaj forum časopisa "Cvijet" sa kojim smo nedavno startali....
Srdačan pozdrav

Denis "

Linkovi na temu u forumu i stranicu g. Bojčića su:

http://mojcvijet.hr/forum/index.php?topic=23.msg85#new
www.bugenvila.com

Palmark:
Evo jedne fantasticne bugenvile iz kontinentalnih krajeva,tacnije iz Slovenije,za one koji misle da bugica ne moze lepo izgledati u saksiji! Mene je ovo ostavilo bez daha!
Svaka cast odgajivacima  gospodji Branki i gospodinu Martinu!!!

porat:
Evo još odgovora na temu zimske zaštite bugenvile:

"Puno hvala na odgovoru!
Vaše savjete i internet adrese foruma i stranice prenio sam ostalim članovima Palmapedie.
Iako je proljeće pred vratima, ova tema zaštite bugenvile od hladnoće je zanimljiva jer bi trebalo već sada prilikom sadnje voditi računa o tome gdje i kako se biljka sadi i da li će moći preživjeti zimu. Koliko sam vidio na gornjoj slici i na Vašoj internet stranici, bugenvila (posebno sorta Glabra) trpi snažno orezivanje i potpuno uklanjanje listova (za razliku od nekih drugih zimzelenih egzota, pojedinih palmi, itd.) tako da gubitak lista prilikom zimske zaštite nije opasan za biljku? Ako je tome tako onda ostaje kao problem zaštititi deblo i grane od niskih temperatura i vlage koja je u kombinaciji s niskim temperaturama posebno opasna? Na svojoj stranici spominjete zamatanje u više slojeva u mrežu za zaštitu agruma i nagrtanje zemljom (poput krumpira). Da li se misli na to da se nakon umatanja jednostavno nagrne humak zemlje oko doljnjeg dijela biljke?
Pozdrav"


"Pozdrav porat,
Lijepo od tebe što si prenio adrese ostalim članovima Palmapedie! 
Što se tiče bugenvile i zamotavanja biljke, kad je zamotaješ ne moraš se obazirati na lišće i cvijet, to joj ništa ne smeta jer ga ionako odbacuje u zimskom periodu. Zamotaješ bugenvilu u nekoliko slojeva kako sam ti i napisao, a zatim podanak zagrneš zemljom i napraviš humak uz deblo, a povrh svega toga možeš staviti ploče stiropora i najlona. Moraš staviti nekakav uteg ili težinu da vjetar to ne odnese. Na takav način si siguran 100% da voda neće biti oko podanka biljke i to joj ni u kom slučaju ne smeta 3,4 ili 5 mjeseci jer u tom periodu ne postoji nikakav rast nego samo preživljavanje kada je potrebno 1-2% vlage u tlu kojega ima sasvim dovoljno za toliko dugi period mirovanja.

Denis"

Palmark:
Procitavsi Denisove savete,dobio sam jednu ludu ideju  :icon_lol:
Sta vi mislite da li bi bugenvila mogla rasti u Banovcima?
Razmisljao sam kad bih je posadio uz zid kuce osuncan citavog dana i kad bih je penjao skroz uza zid (visine do 3,5m),pa kad bih je svake jeseni orezao jako tako da ostavim samo 3-4 najjace grane do visine od 1m-1,5m,pa kad bih te grane umotao u 3-4 sloja agril folije,pa kad bih oko korena nabacio dobar sloj malca i kad bih na kraju zastitio od padavina(a vec ima i mala nadstresnica,tako da tu kisa retko kvasi),bili ona tako prezivela?
Da li bi mogla uz djubrenje u prolece da jako potera,poraste opet do vrha i bujno cveta?  :misli:

seni 2:
Palmark
Vidim da si zagrizo za bugenvilu i u potpunosti te razumijem.Ja ih imam u posudi jer živim na kontinentu i zbilja su prekrasne.
iznosim ih van u proljeće i u jesen sklanjam sa zime.Nisam sigurna da bi ti izdržale vani jer stvarno su neotporne na zimu. Bilo bi
ti jako žao kad bi se smrzla i propala.Zanimljivo za ovu biljku je to što je otporna na sve bolesti i nametnike i podnosi sve vrste zemlje a jedino traži sunce i vodu u neograničenim količinama.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica