PALME > PALME U VANJSKIM UVJETIMA (po vrstama)

Trachycarpus fortunei (visoka žumara)

(1/4) > >>

Veruda:
Visoka žumara
Trachycarpus fortunei

Otpornost po zonama: 7-11 USDA zona ( do -17°C)
Visina rasta: do 12 metara
Vrijeme cvatnje: sredina proljeća


Veruda, zona 8b/9a

Vrlo otporna palma i odlično podnosi niske temperature. Ima krupne i tamnozelene lepezaste listove te ih zna u sezoni rasta izbaciti i preko 10. Najviše joj odgovaraju temperature od 15-25°C kada i raste najbrže. Ljeti zna usporiti rast, pogotovo u vrijeme suša, visokih temperatura (preko 30°C) i kada su dani izrazito dugi (kraj 6. početak 7. mjeseca). Bura zna često polomiti lišće i samo u zavjetrini izgleda lijepo sa svojim velikim i uspravnim listovima.

Deblo je obilježeno gustim nitima kojie u starosti gubi te ostaje elegantno i glatko deblo. Odgovara joj redovito zaljevanje te gnojenje visokim udjelom dušika u sezoni rasta. Zimi iz mojeg iskustva trpi temperature do -6°C, a u literaturi se spominje krajnja granica od -17°C tako da je pogodna za mnoge kontinentalne krajeve blaže klime.
U Puli se najčešće sadi od palmi, a u zadnje vrijeme se koristi kao alejno drvo. Nažalost, posađeni primjerci na javnim i ponekim privatnim površinama često pate od manjka zaljevanja za vrijeme ljetnih suša pa palma tada izgleda malaksalo i klonulo, takvi primjerci zaista nisu lijepi ni za oko ni za dušu :icon_sad:

Veruda, Pula
ovo su primjerci vrlo starih Trachycarpusa fortuneia posađenih između 1910-1930 godineVeruda, Pula
...na buri u mom vrtu...


branimir:
Evo vam na uvid jedan Ljepi Zagrebacki primjerak Trachycarpusa.
zona 7b
Prijateljica kaze da su ga za najgorih zima stitili.
nedavno ju u tom kvartu posadjeno jos dosta trachya i prosli su 2 zime bez zastite i oštecenja

Poprilicno je visok mislim da ima i sjemenke.i ja imam jedan u tegli samo se pribojavam sadnje na padini okrenutoj sljemenu (sjever)
a imam i malog Takila

Jos bi dodao da mi u zagrebu izgledaju ljepse nego na obali jer tu nema previse vjetra a
njegovom liscu se ne sviđa vjetar previse.

 

damir:

moj trachycarpus f. prosle jeseni bio zasadjen na vani uz zastitu od cerade,trpio minus od 6 stupnjeva,i onda vracen u podrum -bilo mi ga zao da izmrzne skroz. ovog proljeca posadjen opet na vani i planira tamo i ostati. naravno uz zastitu.

sanigold:
Pozdrav svima,
nova sam na forumu. Selimo u kuću s velikim vrtom (1200m2) u ZG pa bih voljela imati ovekve dvije palme kraj kuće. Pribojavala sam se naših zima i kako one djeluju na njih , ali vidim da rastu uspješno i vani. Gdje se mogu nabaviti osim u pojedinim vrtnim centrima i to po vrlo visokim cijenama?

Pivi:
MBM zagreb.
www.mbm.hr

a imaš i okolo po tim "kučnim" centrima.

Dobrodošla na forum  :thumb_up:

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju