Palmapedia.com  
Listopad 19, 2018, 12:21:06 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
 
   Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija  
 Str: 1 ... 93 94 [95] 96 97 ... 105
  Ispis  
Autor Tema: Maslina (Olea europaea)  (Posjeta: 315636 )
0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.
Cikas
Cocos nucifera
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3338


Lokacija: Dubrovnik, Hrvatska

« Odgovor #1410 : Studeni 23, 2017, 01:45:10 »

Uglavnom Lastovke, jednu-dvije Oblice te od stranih sorti Leccino ( jedno mlado stablo ).

Leccino mi se pokazala najboljom.
« Zadnja izmjena: Studeni 23, 2017, 01:46:41 Cikas » Evidentirano
Cikas
Cocos nucifera
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3338


Lokacija: Dubrovnik, Hrvatska

« Odgovor #1411 : Studeni 23, 2017, 19:39:20 »

Dobio još 26 litara ulja. Znači ove godine sveukupno 56 litara ulja.
Evidentirano
trava
Cocos nucifera
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 4126


Lokacija: Zadar

Email
« Odgovor #1412 : Studeni 23, 2017, 19:49:49 »

Odličan.Za sedmično litru potrošiti thumb_up
Leccino mi nije draga sorta jer ih se previše posadilo,na račun njega zapostavilo se puno dobrih sorti.Ali ko želi imati redovan i dobar prinos neka sadi Leccino,radije i njega gledam nego Orkulu.
Evidentirano

bvb
Veruda
Administrator
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 6963


Lokacija: Pula

« Odgovor #1413 : Studeni 24, 2017, 09:42:31 »

I meni je Leccino najsigurnija sorta, otporna na boleštine koje često napadaju ostale...jedino je suša problem, prvi pokazuje znakove nedostatka vode.
Evidentirano
dalmatiansoap
Global Moderator
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 2603


Lokacija: Makarska

« Odgovor #1414 : Studeni 26, 2017, 16:44:20 »

Kad se sve podvuče, odavno nije bilo zdravije godine. Da je prinos moga bit i malo veći, moga je ali sve u svemu jedna od boljih i nadasve kvalitetnijih godina.
Evidentirano

Click for Makarska, Hrvatska Forecast" border="0" height="60" width="468
Veruda
Administrator
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 6963


Lokacija: Pula

« Odgovor #1415 : Prosinac 25, 2017, 15:33:37 »

Bilo bi šteta da se ovaj osvrt izgubi na drugoj temi.

Kao rodjeni otočni "Bodul" s pola stoljeća iskustva u mediteranskim kulturama (+ strukovni botaničar), o istarsko-primorskim uljima imam posve suprotno mišljenje, s kojim se slaže i većina mojih južnih prijatelja i suradnika. Premda su ta sjevernija ulja iz mog zavičaja, ali objektivno i neutralno za prave Mediterance baš i ne vrijede previše. Ipak ih moćnom propagandom obilno hvale i nagradjuju srednjoevropaki "žabari" i naši kopneni "vlaji" koji niti nisu navikli na prave mediteranske proizvode s juga. Iz gornjeg Jadrana su stvarno dobra (iako ne baš vrhunska) maslinova ulja iz južne Istre (Medulin-Pula) pa iz Lošinja i donekle Raba. Ostalo iz nutarnje Istre, pa čak i iz moga rodnog Krka gdje je najviše maslina oko Punta, zapravo su lošija ulja iz nužde (jer tu nema boljih) po okusu "prazna i razvodnjena" (meni više sliče na kopneno bučino ulje negoli na pravo maslinovo).

Baš zato su i moji pretci desetljećima prije domaće krčko ulje uglavnom prodavali naivnim i neiskusnim kopnenim "fureštima", a sebi smo umjesto toga kupovali u zalihu bolje ulje iz južnijeg Raba. Pravih mediteranskih ulja kod nas ipak ima najviše i najboljih tek južnije u Dalmaciji, na otocima od Dugog do Elafita i na obali od Makarske do Cavtata (meni su daleko najbolja iz Korčule i Pelješca), dok su iz mediteranskog gledišta objektivno ipak lošija ulja iz Kaštela, dalm. Zagore i južne Hercegovine. Za Crnogorsko primorje većinom nemam probnog uvida - ali čujem da im je ponajbolje maslinovo ulje oko Budve. Inače su vani za Mediterance najbolja maslinova ulja iz južne Španjolske, Sicilije, Krete i Libanona (= pradomovina masline).
Evidentirano
F I N K O
Jubaea
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 1628


Lokacija: Komiža Vis

WWW Email
« Odgovor #1416 : Prosinac 26, 2017, 20:35:22 »

Zašto je maslinovo ulje izgubilo boju tj.ima boju ko bilo vino. Nije maslina močena i iz hladne je preše. Stoji u plastiku na terasi u hladu. Zahvaljujem...
Evidentirano

dalmatiansoap
Global Moderator
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 2603


Lokacija: Makarska

« Odgovor #1417 : Prosinac 26, 2017, 22:50:22 »

Pa di na verandi?! Triba u bit u tamnu. Maslinovo  ulje je foto senzibilno.
Evidentirano

Click for Makarska, Hrvatska Forecast" border="0" height="60" width="468
trava
Cocos nucifera
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 4126


Lokacija: Zadar

Email
« Odgovor #1418 : Prosinac 27, 2017, 10:29:47 »

I bolje je ulje držati u staklu.Temperatura bi morala biti stalna oko 16°C.Znači u hladnu i mračnu konobu thumb_up
Evidentirano

bvb
F I N K O
Jubaea
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 1628


Lokacija: Komiža Vis

WWW Email
« Odgovor #1419 : Prosinac 27, 2017, 19:25:19 »

Reka san ja punici. Inače ga moći u vodi, a evo ove godine jedan dobar dio smo odma u hladnu prešu. Zanima me kad ulje istoči, da li kante treba držati malo otvorene ili ih dobro zatvoriti?
Evidentirano

dalmatiansoap
Global Moderator
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 2603


Lokacija: Makarska

« Odgovor #1420 : Prosinac 27, 2017, 20:04:21 »

Dobro zatvorit. Iti vodit računa da je šta manja površina u doticaju sa zrakom.
Evidentirano

Click for Makarska, Hrvatska Forecast" border="0" height="60" width="468
F I N K O
Jubaea
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 1628


Lokacija: Komiža Vis

WWW Email
« Odgovor #1421 : Prosinac 27, 2017, 22:26:26 »

Dobro zatvorit. Iti vodit računa da je šta manja površina u doticaju sa zrakom.
Eto vidiš, a njoj ode po Hvaru govore da ga triba držat otvoreno??? To je za nevirovat. Cili život su oko maslina a pojma nemaju. Svi piju ulje koje je i neukusno i nezdravo, a misle kako znaju sve. Izruguju se sa onima koji odma čine ulje bez močenja. Koja zatucanost...
Evidentirano

trava
Cocos nucifera
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 4126


Lokacija: Zadar

Email
« Odgovor #1422 : Prosinac 27, 2017, 23:20:45 »

U davnija doba a i ne tako davna,bilo je puno maslina a malo uljara,koje su bile malih kapaciteta i ljudi su danima morali čekati sa ubranim plodovim da dođu na red za meljavu.Nisu postojale plastične kašete ili pvc vreće,masline su se ili prostirale po podu u konobama ili kakvim spremištima ili su se ubacivale u  maštele.Da se ne bi gnječile u maštelima uslijed čega bi dolazilo do kvarenja i pljesnivosti plodova,u maštele se ulivalo mora(slatka voda je bila dragocjenost na otocima)tako da su masline u maštelu mogle slobodno plivati i nisu se gnječile.I to je jedini i glavni razlog zbog čega su se masline držale u vodi odnosno moru.Bili plodovi u moru ili na zraku počije fermentacija,masline se kvare,mijenja se kemijski sastav ulja,i iz takvih maslina može se dobiti samo ulje lampante kvalitete.Takvo ulje već za par mjeseci uranga i više nije nego za uljanicu.Jednake kvalitete je i ulje dobijeno iz kupljenic,maslina koje se uglavnom kupe sa tla.
Ima ih koji kažu kako oni drže masline u moru zato što vole blaže ulje,nije im drago ulje od malo zelenijih maslina jer im je pregorko,što opet ne drži vodu,ko voli mekše ulje nek bere zrele masline,i od zrelih,zdravih maslina se može dobiti extra djevičansko ulje,naravno ako se samelju odmah poslije berbe.Stariji su i naučili na mekša ulja jer su se nekad brale,odnosno kupile,uglavnom samo zrele masline,zrele masline su meke i lako se zgnječe,pa se moraju staviti u more...
Evidentirano

bvb
Cikas
Cocos nucifera
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 3338


Lokacija: Dubrovnik, Hrvatska

« Odgovor #1423 : Prosinac 27, 2017, 23:46:18 »

More uništava plodove, odnosno umanjuje kvalitetu ulja kasnije. Ja svoje nikad ne močim, nego idu nakon biranja odmah na mljenje. A meni ulje nije maslinovo ako nema gorčine.  thumb_up
Evidentirano
F I N K O
Jubaea
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 1628


Lokacija: Komiža Vis

WWW Email
« Odgovor #1424 : Prosinac 29, 2017, 20:58:31 »

I meni je drago ulje koje nije močeno. Močeno ulje mi ima grub okus i miris. Pogotovo kad ga staviš po nečemu toplome, katastrofa, zasmrdi sve. Ali aj ti to objasni njima.
Evidentirano

 Str: 1 ... 93 94 [95] 96 97 ... 105
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!