Palmapedia.com  
Svibanj 23, 2019, 02:10:02 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
 
   Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija  
 Str: 1 ... 101 102 [103] 104 105 ... 125
  Ispis  
Autor Tema: Maslina (Olea europaea)  (Posjeta: 355098 )
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
trava
Cocos nucifera
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 4288


Lokacija: Zadar

Email
« Odgovor #1530 : Kolovoz 10, 2018, 18:14:53 »

Misliš Vlatković?
Barneu imam jednu malu,kupljena lani u francuskoj,prodaju sadnice u malim pitarima cca 20cm,pa dok naraste...kupljena je ovdje:
Pépinières MARTRE

71 vieille rte Anduze, 30380 Saint Christol les Ales (FRANCE) voir plan - tél 04.66.60.88.80

O Barnei znam ono što piše po internetu,stvorili je stručnjaci u Izraelu prije par destljeća,krupna maslina dvojake namjene,za ulje i za jelo,nije samooplodna,oprašivači-Manzanillo,Picual,Picholine(vjerojatno francuski) tek bi trebalo vidit koja od naših sorti bi joj bila dobar par.zadnjih godina masovno se sadi po Amerikama,južna afrika,Australija,Novi Zeland a naravno i po mediteranu.
https://www.cooksinfo.com/barnea-olives

O Nocellarama neznam puno,mislio sam da imam Belice ali ispostavilo se da ni to to.Dobra je i Nocellara Etnea.A to je sve jug Italije pa je malo teže doći do nijih.Sve tri sorte u Italiji dolaze u mješavine vrlo kvalitetnih ulja, i bilo bi dobro kad bi se njih malo posadilo.
Ovaj rasadnik ima ih sve u ponudi
https://vivaifrappetta.it/categoria-prodotto/ortofrutticole/olivi/ortofrutticole-olivi-da-mensa/
Evidentirano

bvb
trava
Cocos nucifera
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 4288


Lokacija: Zadar

Email
« Odgovor #1531 : Kolovoz 10, 2018, 19:03:47 »

Evo jednog zanimljivog pdf-a o mikorizi.Možda sam ga već prije stavio misli
http://digre.pmf.unizg.hr/4589/1/Zavr%C5%A1ni%20seminar.pdf

Preporučam i jednu krasnu knjigu koja isto malo objašnjava simbiozu mikorize i drveća,to je knjiga Tajni život drveća koju je napisao Peter Wohlleben.
Meni osobno,najfascinantije je to da mikoriza maslinik,pa i sa okolnim biljkama,pretvara u jedan složeni organizam,u kojem drvo koje ima višak nekog hraniva preko mikorize taj višak predaje drugim stablima kojima tog hraniva nedostaje.Ko po zakonu o spojenim posudama.
Naravno,takva simbioza je potpuna samo na površinama na kojima prije sadnje nije provedeno rigolanje,duboko preoravanje i slično uništavanje gornjeg životvornog dijela tla i na kojima se minimalno koriste pesticidi,i to naravno oni koji ne škode mikorizama.
Evidentirano

bvb
Treehugger
Jubaea
*
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 1528

Lokacija: Zagreb, Sesvete-Dugi otok

« Odgovor #1532 : Kolovoz 10, 2018, 23:22:12 »

Čitala, odlična je. A preporučam i knjigu "Tajni život biljaka" Christopher Bird, Peter Tompkins.
Evidentirano

Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.
trava
Cocos nucifera
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 4288


Lokacija: Zadar

Email
« Odgovor #1533 : Kolovoz 12, 2018, 00:59:45 »

Prijatelj iz Šibenika mi je donio plemke sorte Picual,iako sam je kasno nacijepio,05.06.uspješno se primila,pa sam eto bogatiji za još jednu dobru sortu.Na španjolskim stranicama čitam kako je to izvanredna sorta.Vrlo je zastupljena u tamošnjim maslinicima,cca 50% ukupnih površina pod maslinama,visoko produktivna sorta,srednje redovna,visoko uljevita,daje ulje bogato polifenolima i antioksidansima,što ulju produžuje rok trajanja.Šteta da se ta sorta nije više sadila u nas.
http://www.variedadesdeolivo.com/vivero_planta_de_olivo/277/picual/
Evidentirano

bvb
trava
Cocos nucifera
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 4288


Lokacija: Zadar

Email
« Odgovor #1534 : Kolovoz 12, 2018, 10:53:24 »

Masline kod novog mosta na auto putu ispod Skradina,izgleda da su uglavnom sorta Picual.Uvijek tuda prođem bez puno zadržavanja,i uglavnom u neko vrijeme kad su već pobrane,nadam se ovu jesen da ću ih obići kako treba.
Kako neće Španjolci imati više ulja,oni su sadili Picual a mi Orkule icon_sad
Evidentirano

bvb
bob
Washingtonia
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 27


Lokacija: Biograd n/M

Email
« Odgovor #1535 : Kolovoz 13, 2018, 10:01:49 »

Kako obrada tla oko maslina utječe na mikorizu? Ja svoje masline ne okopavam uopće, već samo košenjem trave držim uredno.Neki maslinari upornim "frezanjem" ne dopuštaju da im nikne niti jedna travčica.Što je pametnije? Naši stari su sadili ispod maslina grav (sikiricu) i čičvardu i čini mi se da je to bila dobra simbioza. thumb_up   
Evidentirano
trava
Cocos nucifera
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 4288


Lokacija: Zadar

Email
« Odgovor #1536 : Kolovoz 14, 2018, 00:07:04 »

Da,nekad su se masline okopavale i zemlja se nagrtala oko debla,naročito na mjestima gdje je tlo bilo plitko pa se većina raspoložive zemlje navlačila oko stabla obično u širini krošnje.Tako uređeno tlo se i dodatno iskorištavalo,sijalo se graj,leća,čičvarda,čak i ječam.Grahorice su oplemenjivale tlo svojim korijenjem na kojem su bile dušične kvržice.Korijenje koje ostaje u tlu svojim raspadanjem ostavlja šupline koje čine tlo zračnijim.To vrijedi i za korijenje koje ostaje u tlu nakon košenja.
Za mikorizu je bolje tlo koje se ne obrađuje,dovoljno je kositi travu,koja se uz pomoć insekata,bakterija,razgrađuje i obogaćuje tlo humusom,koji je opet hrana i mokorizama,pa opet drugim insektima itd.to stalni proces,neprestana cirkulacija.Preduboko frezanje oštećuje korjenje koje se nalazi blizu površine,to korijenje je tu da uzima hranu,zrak i vodu,i da na njemu u simbiozi živi mikoriza.Uz dodatak stajnjaka ili nekog drugog izvora humusa možemo još dodatno obogatiti tlo,a živi svijet u tlu će se pobrinuti da sva ta hrana bude dostupna maslini.Već sam bio rekao,ono što mnogi zaboravljaju jest da je stablo jednom polovicom u zemlji a drugom u zraku.Ako stalnom obradom tla,uvijek iznova prevrćemo zemlju,na kojoj ništa ne raste,takvo tlo gubi humus,tlo postaje jalovo.Ako se stalno baca umjetno gnojivo a malo ili ništa stajnjak ili neki drugi humus,tlo se zakiseljuje,i postaje neprikladno za život masline.A i ne samo masline.
Recepture gnojidbe su više ili manje iste,bez obzira na vrst tla,položaj,vodni režim,gnojidba se ne bi trebala provoditi bez analize tla ili lista masline da se vidi kojih elemenata fali,pa da se onda pristupi gnojidbi.I isto tako gnojidbu treba provoditi u za to predviđene rokove.Nedavno sam vidio reklamu za ona tkz. konjski gnoj,kaže-nahranite svoje masline nakon berbe-Totalno pogrešno!Taj gnoj bi se trebao baciti krajem kolovoza-početkom rujna a ne u studenom.Onda se i dogode onakve stvari kao sa onim maslinama oko Primoštena i Rogoznice.Ako želimo da stablo na vrijeme usvoji tu hranu onda to treba napraviti kad treba a ne onda kad imamo vremena.Ako smo zakasnili onda bolje preskočiti jesensku gnojidbu ili pognojiti samo humusom ili kompostom.Inače,smatram da taj konjski gnoj i nije dobar za mokorizu,zbog svih aditiva koji iz stočne hrane dospijevaju u takav gnoj,plus su tu i umjetni dodaci.
U priči oko mikorize govori se kako neki pesticidi,pa čak i neki herbicidi ne utječu puno na njezin razvoj,u što ne vjerujem puno,treba to sigurno još malo ispitati,nije stvar samo u mikorizi,i bakterije su bitne za njezino zdravlje,možda i interakcija sa nekim drugim nama nevažnim gljivama,ne smijemo zaboraviti ni insekte kojima nije sigurno zabavno zagristi u neki organofosforni zalogaj u tlu.Sve ono što može naškoditi bilo čemu što živi u tlu može poremititi biološku ravnotežu koja je potrebna za zdravlje tla,tj. mikorize tj.masline ili neke druge kulture.
Evidentirano

bvb
bob
Washingtonia
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 27


Lokacija: Biograd n/M

Email
« Odgovor #1537 : Kolovoz 14, 2018, 08:48:53 »

Kakva su iskustva (dugoročna) maslinara sa fermentiranom kominom? Da li se dugoročno mijenja ph tla ?  Ako je to dobar način obogaćivanja tla, zašto se ne koristi u većoj mjeri ?  misli
Evidentirano
trava
Cocos nucifera
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 4288


Lokacija: Zadar

Email
« Odgovor #1538 : Kolovoz 14, 2018, 11:06:19 »

Uljare uglavnom neznaju di će sa kominom,često se odlaže na divlje,baca.Bilo bi dobro kad bi svaki veći maslinik imao mjesta za deponiranje komine,gdje bi ona mogla zriti cca dvije godine,ili bar godinu.Malo je problem jer je s kominom teže manipulirati nego sa stajnjakom ili biljnim materijalom od kojeg se uobičajeno radi humus.Da se to razbaca,treba više radne snage nego za razbacati ovčji gnoj iz veća.
Komina je sigurno dobro gnojivo,vraćamo u zemlju dobar dio od onog što smo ubrali.
Evidentirano

bvb
trava
Cocos nucifera
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 4288


Lokacija: Zadar

Email
« Odgovor #1539 : Kolovoz 14, 2018, 12:30:00 »

Malo sam kopao po španjolskim sortama,imaju jako dobrih sorti,izvukao sam jednu malu listu najcjenjenijih,ujedno i najrodnijih sorti
Alfafara
Picual
Picudo
Empeltre
Alorena
Verdial de bajadoz
Verdial de Velez-Malaga
Cornicabra
Lechin de Granada
Farga
Sevillenca
Morrut
Manzanilla
Ako neko ima koju plemkicu od ovih nek se javi sun

Dobro je zalilo masline danas thumb_up
« Zadnja izmjena: Kolovoz 14, 2018, 12:45:13 trava » Evidentirano

bvb
Henoh
Administrator
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7711


Lokacija: Zagreb-Sesvete

« Odgovor #1540 : Kolovoz 14, 2018, 22:20:59 »

Nikad, nigdje spomena sirijskim sortama, jednom od područja prve kultivacije masline. Nažalost ta zemlja je u ratu, a prije rata (2010.) imala je oko 97 milijuna stabala na 647.000 hektara. Na sjeveru (Latakija) imaju prosječno 800-900 mm padalina godišnje i od tamo je visoko produktivna sorta Khodeiri. Pet sorti: Zaity, Sorani, Doebli, Khodeiri i Kaissy predstavljaju 90% svih zastupljenih maslina. Osim literature, nema slika tih sorti.
Evidentirano

'Mediteran kakav je nakad bio'
trava
Cocos nucifera
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 4288


Lokacija: Zadar

Email
« Odgovor #1541 : Kolovoz 14, 2018, 22:59:05 »

Općenito je malo sorti sa istoka,slabo su se donosile iz tih krajeva.Sa Sirijom je možda problem u tome što se nisu mogle iznositi sadnice iz zemlje,bar je moj prijatelj imao ogroman problem kad su mu na aerodromu u kuferu našli sadnicu pistača koju je nabavio za mene,opkolilo ga sa uperenim automatima ko da je teški zločinac.Lipo me je opra kad je doša doma.Svejedno mi je posli donio sjeme istača.
Imam jednu sadnicu sirijske sorte,ali neznam koja je,možda je Kaissy.Ima dobrih sorti i u Izraelu,Libanonu,sve bi to bilo dobro malo ubaciti u naše maslinike.Ali ako je maslina došla iz tih krajeva,ond i naše domaće imaju gene tih istočnih sorti.
Nešto slika sirijskih sorti ima ovdje
http://www.variedadesdeolivo.com/variedades_mediterraneas/
Evidentirano

bvb
dani
Washingtonia
*
Offline Offline

Postova: 58

Lokacija: Zadar

Email
« Odgovor #1542 : Kolovoz 17, 2018, 12:20:55 »

Ima li tko za pokloniti / prodati sadnicu kakve zanimljive/opskurne domaće sorte?
Evidentirano
bob
Washingtonia
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 27


Lokacija: Biograd n/M

Email
« Odgovor #1543 : Kolovoz 22, 2018, 11:43:47 »

Savjetodavna služba upozorava na mušicu na opažačkim mjestima Drage, Biograd n/M,Ražanac.Ima li netko još dodatnih opažanja?
Evidentirano
sarago
Washingtonia
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 79

Lokacija: Korčula

Email
« Odgovor #1544 : Kolovoz 22, 2018, 12:36:05 »

na zapadnom dijelu Korčule, Vela Luka i okolica, ima dosta maslinove muhe, zabilježen je značajan  porast uboda iza zadnje veće kiše prije 20tak dana. Istočni dio otoka je još dosta pošteđen, uboda je zanemarivo malo.  Ali mislim da je ove godine jak napad maslinovog moljca, čuo sam od više ljudi. Meni su na skoro svakoj nacijepljenoj oblici oštetili mladice.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 22, 2018, 12:36:53 sarago » Evidentirano
 Str: 1 ... 101 102 [103] 104 105 ... 125
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!