Autor Tema: Maslina (Olea europaea)  (Posjeta: 402661 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline trava

 • Cocos nucifera
 • *
 • Postova: 4486
 • Karma: +4/-0
 • Spol: Muški
  • Email
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #1905 u: Listopad 26, 2019, 22:58:11 poslijepodne »
Neznam otkud ta ocjena o Casalivinoj otpornosti na hladnoću,prema stranoj literaturi ona je srednje otporna,moje iskustvo je da je dvaput imala ošrećenja tanjih grana na temperaturi od -7°C.To može varirarati od položaja do položaja,utjecaja vjetra,vlage,ali sigurno nije jako otporna.
bvb

Offline maslinar

 • Washingtonia
 • *
 • Postova: 40
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #1906 u: Listopad 28, 2019, 10:33:02 prijepodne »
hvala trava još jednom na informacijama.

Offline trava

 • Cocos nucifera
 • *
 • Postova: 4486
 • Karma: +4/-0
 • Spol: Muški
  • Email
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #1907 u: Listopad 31, 2019, 08:58:14 prijepodne »
Sve do nedavno,točnije do lani,rak je bio vrlo rijetka pojava oko Zadra.Nakon onog proljetnog smrzavanja i pucanja kore na granama maslina pojavio se i ovdje,sporadično,na pojedinim stablima,reklo bi se ništa strašno,ali zaraza je počela.nedavno sam bio u jednom masliniku,gledam,na rezovima po deblu Orkule,skidale se vodopije,raka ko u priči,ali od 50-ak maslina samo na dvije.Jučer smo prijatelj i ja obilazili neki maslinik Orkula u Kaštelima,ista stvar,opet rez-rane od skidanja vodopija,po obodu rezova vijenac od raka.
Malo sam kontaktirao barba guglu,pa saznajem kako je rak bakteriološko oboljenje,koje se razvija na oštećenjima kore,uslijed rezidbe,tuče,smrzavanja,berbe plodova,jakog vjetra...
Uzročnik,patogena bakterija Pseudomonas savastonoi je inače stalno prisutna na maslini,na granama,lišću,plodovima,najviše je ima u travnju i studenom(Vrijeme rezidbe i berbe!)i tu živi tiho i nezamjetno dok se ne dogodi neka aktivnost koja dovede do oštećenja grana i grančica.Na plodnom tlu ona bukne,i uz pomoć još dvije druge vrste bakterija počnu se stvarati, te našem oku vidljive i duši neugodne, kvrgave izrasline.
Kod veće zaraze smanjuje se produktivnost stabla a plodovi mogu biti smanjene kvalitete.
Kako se boriti sa ovom zarazom?Preporuča se prvenstveno uklanjati zaražene grane,uz obavezno dezinficiranje pribora za rezidbu,ako je moguće i prilikom svakog reza zaraženih grana na pojedinom stablu.
Preporuča se prskanje bakrom nakon berbe ili rezidbe u svrhu dezinfecije oštećenja,međutim čitam kod španjolaca kako se primjenom bakrenih preparata kod bakterija inducira obrambeni mehanizam koji ih čini otpornima na bakar,odnosno da se zaraza najviše širi tamo gdje su se takva sredstva najviše upotrebljavala.
Pa kažu španjolci kako se zaraze najviše šire po intezivnim i superintezivnim plantažama,gdje se rezidba i berba obavljaju strojno,,vidjeli ste one strojeve sa cirkularima koji režu grane,za očekivati je da ako je jedna maslina zaražena da će i sve ostale masline biti zaražene.Bilo bi dobro kad bi se i mehanički tresači koji su danas sve popularniji prije prelaska iz zaraženog maslinika u zdravi obavezno dezinficiraju,pogotovo oni tresači koji su više agresivni,koji više kidaju lišće i lome i oštećuju grančice.
A znamo na kojoj sorti su se takva sredstva najviše koristila,sorta koju sam na početku spomenuo,Orkula!Trebalo prema tome pripaziti i na druge sorte koje su osjetjive na paunovo oko,Levantinka,Lastovka itd.Za Lastovku se i inače zna da je vrlo osjetljiva na rak.
Inače španjolci ne navode neko zaštitno sredstvo osim da se djeluje preventivno,kompostom odnosno kompostnim čajem,koji sadrži monoštvo "dobrih"bakterija koje u suradnji sa mikorizom podižu i jačaju imunitet zaraženih stabala.  :sun:
« Zadnja izmjena: Listopad 31, 2019, 09:40:33 prijepodne od trava »
bvb

Offline lampuša

 • Washingtonia
 • *
 • Postova: 70
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
  • Email
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #1908 u: Listopad 31, 2019, 11:47:16 prijepodne »
Pozdrav,
U zadnje vrijeme je svše vremenskih ekstrema npr: blaga zima i onde dođe jedan polaran val na kojeg masline nisu pripremljene.
Pod tim mislim da bi rezidbu trebalo obavljati malo kasnije, izuzev recimo otoka, a druga stvar je i po mom mišljenju i prevelike gnjojidbe, tj. gnjojidbe koja možda nije obavljena u pravo vrijeme.
I onda se dogodi da masline položene na juznim padinama u suncu rade, naiđe hladn val i šteta je strašna. Kora od debljine 10mm puca kao staklo.
Lp

Offline Shangri La

 • Washingtonia
 • *
 • Postova: 16
 • Karma: +1/-0
 • Spol: Muški
  • Email
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #1909 u: Listopad 31, 2019, 23:32:56 poslijepodne »
Pozdrav svima,

slučajno sam naletio na ovaj forum tražeći informacije o maslinama i moram reći da sam se oduševio sa količinom korisnih informacija na koje sam naišao.  U daljnjem tekstu nastojati cu u čim kraćim crtama opisati svoj maslinik i svoje radove u njemu.  Imam 40 godina i živim i radim u Zagrebu, ali sam cijeli život vezan za otok Ugljan (dida je rodjen dole) i svo slobodno vrijeme nastojim provesti dole. Do pred par godina ribolov mi je bio jedina i najveća ljubav, a u zadnjih par godina nastojim na noge postaviti i maslinik koji cu u nastavku opisati.  Imam sreću da je i supruga zaljubljena u more i biljke i djelimo zajedničku ljubav prema ribolovu i maslinarstvu obzirom da je dosta zahtjevno uz posao , djete i život u Zagrebu održavati i stići sve napraviti na vrijeme u masliniku na otoku.

Pred 5-6 godina preuzeo sam brigu o jednom malom(10 tak maslina na 550 m2) i mladom (10-12 godina) masliniku. Većina maslina ( na sreću) su Leccino, uz dva pendolina i dvije orkule (koje smo precijepili na lokalnu sortu iz mjesta Poljana - Pujku). Također smo na tom dijelu  posadili pred par godina još dvije levantinke te jednu Piccolinu Grande. Isto tako pred par godina smo kupili susjedno zemljište na kojem su bile posađene mlade masline( 15 tak godina stare)  , pretežno orkule ( uz 4 lastovke i dvije levantinke),a orkule polako precijepljujemo na pujke, leccino i bjelicu.
I za kraj smo prosle godine kupili još jedno susjedno zemljište koje smo raskrčili i na njemu posadili razne sorte ( Picholine, Coratina, Pujka, Buza, Bjelica, Ascolana, Levantinka, Rošinjola, Žižolera...). Tako da smo kroz par godina od maslinika od desetak maslina na 500 m2 ove godine dogurali do 60tak maslina na cca 2600 m2 starih od 1 do 15 godina. U pravilu je razmak izmedju maslina 5x5 m uz iznimke zavisno od konfiguracije terena i mogućnosti gdje iskopati rupu. 


Tokom godina susretali smo sa raznim nedaćama , od kojih nam je najgore što se susjedne parcele uopće ne obrađuju i na njima su lovori i ostale biljke guste kao džungla koje rastu u visinu i po 3-4 metra te se konstantno šire , guše maslinik i rade sjenu. Također maslinik gleda na sjever pa je pred par godina podosta stradao od velikih minusa i bure. Sada smo na tom mjestu podigli mali zidić i posadili Čempresine uz njega kako bi radile prirodan štit i štitile maslinik. Što se tiče navodnjavanja , napravili smo mali krov sa kojim skupljamo vodu u kontejnere a na sreću pred tri godine je prošla i voda uz cestu pa imamo hidrant uz zemlju na koji se možemo osloniti tokom sušnih ljeta.

Što se tiče radova u masliniku, nastojati ću ih opisati kalendarski i volio bih iskusnije maslinare da me isprave ukoliko nešto radimo krivo i da nas posavjetuju.
U pravilu u siječnju i veljači ne radimo ništa u masliniku, rezidbu nastojimo raditi čim kasnije, najčešće sredinom i krajem ožujka. Što se rezidbe tiče nisam stručnjak te smo uglavnom samouki, ali nastojimo masline držati nisko da ih mozemo brati bez skala, i relativno gusto ( u pravilu micemo suhe grane i ako je krošnja pregusta malo ju prorijedimo, uz pravilo da nastojimo očistiti sredinu masline kako bi bila koliko toliko prozračna). Prije smo uvijek jače rezali masline , ali nekako smo zaključili da bolje radjaju ukoliko se ostave malo gušće, te takvom rezidbom ne nastaje puno drvenih debelih grana vec se dosta pravilno razvija krošnja. Ali i po tom pitanju bi nam dobro došlo pokoje mišljenje iskusnih stručnjaka.
Nakon rezidbe poprskamo sa Nordoxom te pognojimo masline pretežno sa ureom i nesto malo NPK bez okopavanja.

Ukoliko cijepimo masline onda to najcesce radimo u 01.05. ( tako nam je zgodno jer smo tada uvijek na otoku), a i obavlja se prva košnja. Zavisno od godine i količine oborina maslinik pokosimo 3-5 puta godišnje uz ostavljaje otkosa na zemlji.

Tokom cvijetanja prskam masline sa kombinacijom bora i malo uree ( mala cašica na 15 L)  radi bolje oplodnje. U pravilu nastojimo držati maslinik ekološki i ne prskamo sa sredstvima protiv moljca, svrdlaša i muhe , već od otrova koristimo samo bakar. Obzirom da taj maslinik radimo iz gusta i ljubavi ( a i po struci smo i supruga i ja kemičari) onda nam nikako nije želja koristiti otrove, a ulja koliko dobijemo, dobijemo ( u prosjeku zadnjih par godina bude izmedju 40 i 50 litara) . Nama i više nego dovoljno, još i dosta toga podijelimo prijateljima i rodbini i opet nama ostane dovoljno. Ukoliko je godina pravilna i ljeto bez puno kiše pokoji ubodi na plodovima se pocnu pojavljivati tek krajem rujna i početkom listopada.

U devetom mjesecu gnojimo masline sa ovčjim stajnjakom bez okopavanja.
Najčešće beremo masline pocetkom/sredinom listopada - zavisno o tome kakva je godina.
Nakon berbe prskamo sa Nordoxom.

Ove godine nam je u planu očistiti još jedan dio zemljišta koji se nalazi u sredini maslinika ( bio je u vlasništvu susjeda(uspjeli smo se zamjeniti za zemlju) i zbog toga je maslinik imao oblik slova H . Susjedov dio je prava dzungla i dosta gusi cijeli maslinik.  U tome dijelu kojeg ćemo krajem ove godine i početkom iduće očistiti planiramo posaditi još pokoju maslinu pa kao netko ima preporuku koju sortu posaditi a da se pokazala dobra u našem podneblju bio bi vam zahvalan). Uspio sam nabaviti jednu sadnicu Turske sorte Gemlik ( trenutno je u hodniku u Zg), a planiram i posaditi , kad nabavimo grčke sorte Koroneiki i Kalamatu. Tako da se nadam da će ići u zemlju početkom godine.  Malo je offtopic, ali posadili smo i 3 pistacija a planiramo i pokoji avokado ( koji smo uzgojili iz kostice i trenutno su u teglicama u Zagrebu).

Volio bih pomoć i savjet vezano za sljedeće :

1. Orkule koje imamo u maslniku uopće ili jako slabo cvijetaju, a samim time i imaju jako malo ploda. Da li imate neki prijedlog, da li mozda grijesimo negdje sa gnojidbom ili je to jednostavno problem sorte i pozicije maslinka.

2. Da li netko ima iskustva sa supstratima/gnojivom na bazi alginata? Čitao sam ( knjiga Tajni zivot tla) da alginati kao prirodni spojevi jako pomazu i popravljaju mikrobiološki sastav tla ali nemam nikakvih iskustva sa takvim tipom dodataka.

3. Također svi ostali savjeti ili prijedlozi su dobrodošli.

Toliko za sada, uskoro cu se javiti sa još par pitanja ali da vas previše ne udavim za prvi put.

Lijepi pozdrav
 

Offline trava

 • Cocos nucifera
 • *
 • Postova: 4486
 • Karma: +4/-0
 • Spol: Muški
  • Email
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #1910 u: Studeni 02, 2019, 08:27:03 prijepodne »
Dobro došao Shangri La.Nadam se da ćeš ovdje naći nešto što će pomoći izgradnji tvog malog raja.Uglavnom smo svi ovdje iz sličnih pobuda.
Orkula traži lijepe položaje,prozračne,dobro osunčane,vlažne taman koliko triba,umjerenu rezidbu,bez otvaranja sredine,na sjevernoj strani joj treba i velik razmak između stabala,da jedna drugoj ne prave hladovinu itd itd.Precijepiš je na nešto što na tom položaju ide i riješio si problem.
Jedan moj prijatelj koristi bioalgen i smatra da mu je urod zbog tog bolji.
Ja se uglavnom držim stajnjaka i komposta,bolje miriše :thumb_up:
bvb

Offline trava

 • Cocos nucifera
 • *
 • Postova: 4486
 • Karma: +4/-0
 • Spol: Muški
  • Email
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #1911 u: Studeni 02, 2019, 08:31:58 prijepodne »
Evo još nekoliko,novih talijanskih sorti,mada i nisu baš nove samo to kod nas sporo dolazi,
Minerva
Zeus
Diana
Tosca 07,hvaljena i kao odlična podloga
Apollo
Više o njima na stranici njihovih stvaraoca

https://vivaisonnoli.it/categoria-olivo/le-nostre-varieta/

Da li se je netko već susretao sa ovim sortama?

bvb

Offline lampara

 • Washingtonia
 • *
 • Postova: 44
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #1912 u: Studeni 03, 2019, 07:04:15 prijepodne »
Pozdrav Shangri La,

citam da imas sadnicu Gemlika, koloko sam procita to je dobra maslina, relativno otporna na bolestine, redovite I dobre rodnosti, srednje velicine ploda.
Ako se moze znati di si nabavio sadnicu?

Offline dani

 • Administrator
 • *****
 • Postova: 100
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
  • Email
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #1913 u: Studeni 03, 2019, 13:37:48 poslijepodne »
Bok Shangri la, evo samo da komentiram orkulu...
Nakon svega što sa proba čini mi se da obilata gnojidba (ujesen NPK, prolječe KAN) daje najbolje rezultate tamo gdje nema redovne rodnosti.
Proba san i sa peletiranim gnojivom, nije baš dobro bilo. Bilo je jače otpadanje lista nego inače.

Tu se malo priča o toj temi: http://www.paicusa.hr/hr/80/rodnost-oblice/

Offline Shangri La

 • Washingtonia
 • *
 • Postova: 16
 • Karma: +1/-0
 • Spol: Muški
  • Email
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #1914 u: Studeni 04, 2019, 20:05:13 poslijepodne »
Pozdrav lampara,

kolega je isao autom na sluzbeni put u Makedoniju pa sam malo proguglao njihove rasadnike i zamolio ga donese Gemlik, Koroneiki i Kalamatu. nažalost trenutno su imali samo Gemlik, za ostale se jos moram strpiti do nekog drugog sluzbenog puta. Ako stignem ove zime će ići u zemlju, baš me zanima kako će se pokazati u našem podneblju.

Dani,
mene muci to što orkule uopće ne cvijetaju kod mene. Znači nije da ima cvijeta pa se ne oplode, nije da rode pa da ih muha izmasakrira i sve popadaju, već u petom mjesecu na cijelom stablu bude tridesetak cvjetova i tako već par godina pa me to tjera na razmišljanje da li negdje griješim kod gnojidbe ili to nesto drugo...

A baš vezano za orkule , iz prve ruke znam par maslinika ( sa starim orkulama 50 - 60 godina) u okolici Supetra na Braču ( znači maslinik isto gleda na sjever - istok , otvoren na buru)  i tamo svake , ali baš svake godine rode. Bude godina kad je solidno, a bude godina kao ova kad su bile krcate. Obzirom da su moje orkule relativno mlade ( 10 -12 godina) dolazim u napast da probam koju precijepiti sa tim orkulama sa Brača pa da vidim ima li razlike....

Trava, obzirom da imate puno iskustva a i zivite u oklici Zadra, zanima me koja se vama maslina pokazala kao najbolja u našem Zadarskom podneblju?  Koja sorta Vam je najdraža?

LP

Offline dani

 • Administrator
 • *****
 • Postova: 100
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
  • Email
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #1915 u: Studeni 04, 2019, 20:34:23 poslijepodne »
zadnih godina je cvitanje oblica (čak i kad ništa ne rode) poprilično pa mi je čudno da kod tebe ne ide.
Je li im otpadne dosta lista u proliće?

Mislin da si gore spomenia da špricaš bakrom.
Time samo štetu radiš sortama koje su neotporne na paunovo oko.
Masline se ne može zaštititi bakrom već eventualno upropastiti (duplo otpadanje lista zimi i u proliće i isušivanje grana).

Vidia san maslinike koji su skroz plavi od galice (doza vjerovatno par desetaka puta veća od propisane) i onda tu godinu zadrže malo više lista ali brzo to ode u bananu.

Offline trava

 • Cocos nucifera
 • *
 • Postova: 4486
 • Karma: +4/-0
 • Spol: Muški
  • Email
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #1916 u: Studeni 05, 2019, 23:00:52 poslijepodne »
Ima više sorti koje u u ovom kraj dobro rađaju,uglavnom redovno,Leccino,Lastovka,Pendolino,Picholine maroko,a i francuski,Casaliva,Frantoio,vidi se okolo dosta Arbeqiuna sađenih uglavnom kao ukras koje isto dobro rađaju,ima nešto stabala valjda neka drobnica sitnijeg ploda koja isto dobro i redovno rađa,nikako da saznam kako se ta zove...,istarska Bilica je isto dobra sorta,čini mi se da joj treba više godina dok ne stane na rod.
U zadnje vrijeme se sadi dosta novh sorti,od naših može se naći više sorti iz dubrovačkog kraja ,Bjelica,Uljarica,u nekim rasadnicima može se naći više španjolskih i talijanskih sorti,koje znaju dobro roditi i onako u pitarima,nažalost to su veće-starije sadnice koje su i malo skuplje,a najčešće nisu etiketirane pa se i ne zna koje su sorte.
bvb

Offline lampara

 • Washingtonia
 • *
 • Postova: 44
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #1917 u: Studeni 06, 2019, 08:06:19 prijepodne »
Shangri La,

hvala na informaciji, valjda ce biti dvi plemke za uzicati za nekoliko godina :cool:
Doda bi na ove masline sto ti je trava preporucio, posto ti je maslinik na ugljanu,
meni a I koliko cujem of drugih maslinara, Picholine (maroko I Languedoc) se najbolje pokazala.
svaku godinu rodi.
Ove masline iz otoka ugljana I ove na bracu nisu iste orkule, to je prof. Djani Bencic istrazivao I naso da ima vise fenotipa orkuli na Jadranu(neke stalno radjaju).
E sad na ugljanu do prije 35 godina se znalo samo za Orkulu, Drobnicu, Grambucelu, Poljansku Puljku i Ostricu, jos je nesto stabala bilo Preska Puljka I Puljizica iz Kali. (znam jer sam ko mulac radio par godina u uljari u Preku). Ove orkule na otoku su sve jedan fenotip of iste maslina jer su ih ljudi razmnozavali odbijenicama iz guke a za druge sorte I sadnice se nije znalo. To je vjerovatno jedan razlog. E sad, kako se sicam kad sam bio mulac 70-tih, pocimali smo basline brati kad prosaraju u 11 misec I uvik bi ruke zable, a javlja mi zena da su ovu godinu tu oko 1.11. miseca brali masline pa da su izgorili na suncu. Ovo se pretpostavlja je drugi razlog jer orkula oce ugriz zime, jedan odredjeni zbroj sati ispod 7C za diferencijaciju rodnog pupa. Na bracu imaju frizider (Vidova Gora) koja pomoze orkuli da akumulira ovaj broj sub temperaturnih sati. Uglavnom tribal bi provati navrnuti nase orkule sa ovima iz Braca,pa da vidimo,  a citam da ima u kastelima isto orkula koja uvik radja.  Treci razlog, opet sam procita, sto orkula ima preko 60 % muskih sterilnih cvjetova, (dok naprimjer Picholine imaju preko 70% hermafroditnih a manje of 30%muskih cvjetova).
Ja u masliniku imam 5 orkula I ista stvar, lani su dvije rodile a na tri nista(sva stable iste starosti), preklani je bilo na jednoj nesto roda a druge 4 nula bodova.
Ovu godinu mi zena govori nista na niti jednoj orkuli(posto sam vec 4 miseca na brodu).

Offline lampuša

 • Washingtonia
 • *
 • Postova: 70
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
  • Email
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #1918 u: Studeni 11, 2019, 12:06:44 poslijepodne »
Pozdrav svima.
Evo kiše koliko kod hoćete, ali kad je triba onda je nema.
Ma jedno pitanje, a vidio sam neke postove prije par godina već se pisalo o toj temi, a tiće se maslina i niskih temperatura.
Svjedoci smo da se i klima mijenja i sve više se ljudi odlućuju masline sadit u područjima gdje nisu obitave. Mene konkrteno zadima dalmatinska zagora šta bi mi rekli. "iza brda".
Većina Vas je na ovdje na forumu Zadar i okolica nešto šibenik, korčula itd. Zanima me ako je netko pokušao masline saditi po zagori iskustvo. Vidim da se dosta prije 3-4.g pisalo dosta na forumu, ne znam jel itko pokušavao i kakvo je iskustvo do danas. Mislim što se tiće naših domaćih sorti da ne treba niti pokušavat, jer sa čuo dosta loših iskustva s niskim temp. i maslinama. teško se ljube, velika temperatura da ali niske teško.
Razgovarao sam i sa Travom na ovu temu i iznio je nekakve zanimljive stavri. Mislim da bi moglo bit više izgleda sa stranim sortama španjolske-italije. Ovo bi trebao biti izazov za sve, jer ima toliko  zapuštene zemlja po toj našoj zagori i bilo bi lipo oživit šta se može, pa i sa pokojim nasadom maslina između sotalog.
Pa evo ako je netko već pokušao, i pratio stanje bio bih zahvalan, a imali smo i  led prije par godina gdje su masline stradale.
Lp svima.

Offline adriano

 • Jubaea
 • *
 • Postova: 1360
 • Karma: +0/-0
  • Email
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #1919 u: Studeni 11, 2019, 22:33:46 poslijepodne »
Moji Su prije 15 godina posadili 30 maslina u selu Rumin 3 km ispod brane Peruca. Istarska bjelica i , mislim, oblica. Prosle godine je bio prvi veci urod. Nesto vise od 10 ak litara. Ove godine nista. Cak se bjelica nije pokazala bolja od oblice. Dobra stvar je Sto nijedno stablo nije smrzlo, iako je u 7 km udaljenom Sinju, znalo Bit i -20.