Po odgovorima amerikanaca na mom pitanju prosle godine, odlucili smo 98 posto da je to Musa Orinoco/Musa Dwarf Orinoco.
Posto nisam zaista 100% ubedjen u to, primam svake komentare u vezi sa tog banana.
Ukratko: Dobio sam ga pre-prosle jeseni iz jedne koleginice, koji ga gaji u u apartmanu - 2 male banane velicine oko 20 sm.
Postavio sam ga u 5 lt na terasi(staklo, jug, grejanje samo kada padne T ispod 10tak stepeni, ali u velikim mrazevima ispod -10, sto se retko, aili dogadjaju, grejenje ne moje da spreci pad temperature do 2-3-4 stepeni iznad nule. Ali kada je suncano, nema veze kakva je temperatura vani - odmah skace i vise 22-25 u ovoj sobi) pa sam zaboravio na njega preko zime(2010/11). Kakvo mi je bilo iznenadjenje, kada sam u rano prolece video da u osnovi je znatno deblji nego sto sam imao uspomene u pocetku zime. Posadio sam ga u aprilu i do proslog septembra je stigao oko 330 sm velicine.
Izgubio sam ga u februaru zbog lose izolacije u osnovi, jos zalim za njega.
Ali uspio sam da mu produzim rod sa
2 malih njegovih "decaka", kojih sam posadio u aprilu.
Eno slike tokom razdvajanja:

Veceg ot njih 2 u zemlji, u pozadinu Cheesmanii i manji, slika od 15 Travnja:

Sada izgleda tako, od onih oko 70 sm je vec iznad 250 sm, a do kraj kolovoza sto posto ide iznad 3 metara, vise nego njihov otac u pocetak oktobra prosle godine:
Vise slika ima ovde, za sav period dosadasnje vegetacije.