Autor Tema: Zimska zaštita palmi  (Posjeta: 429305 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mate2008

• Brahea
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Zimska zaštita palmi
« Odgovori #1455 u: Veljače 25, 2012, 17:00:37 poslijepodne »
Another very happy canariensis!! Good work Vlax  :thumb_up:

Greets.
Usda zone 9a

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #1456 u: Veljače 25, 2012, 17:23:02 poslijepodne »
Thanks Mate  :sretan:

Offline joze94

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #1457 u: Veljače 25, 2012, 18:33:28 poslijepodne »
Svaka ti čast dobro si je štitio, puno je lepa. Super izgleda.

Offline janci

• Jubaea
  • *
« Odgovori #1458 u: Veljače 25, 2012, 18:40:53 poslijepodne »
Dobro odradjena zastita vlax svaka cast :thumb_up:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #1459 u: Veljače 25, 2012, 18:42:03 poslijepodne »
Trud se isplatio  :sretan: .
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline bukezi

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #1460 u: Veljače 25, 2012, 19:37:36 poslijepodne »
vlax odlicna zastita vidi se da palma nije patila i da je u odlicnom stanju sad sto vise sunca i ima da raste ko luda...mogu misliti kolika ce biti do sledece zime  :shocked:
« Zadnja izmjena: Veljače 25, 2012, 19:37:50 poslijepodne od bukezi »
USDA Hardiness Zones 7a/7b
AHS heat zone 7

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #1461 u: Veljače 25, 2012, 22:08:35 poslijepodne »
Momci, hvala vam svima  :sretan:
Bas tako Henoh, trud se isplatio, i upravo danas nakon skidanja zastite kada sam video rezultat, nekako sam dobio jos vecu volju.
Bukezi, nadam se da nece do sledece zime biti bas prevelika  :wink: Ali kada pogledas Icupijevu, Palmarkovu i ostale kanarke na kontinentu kako brzo rastu, tacno se zabrinem da cu relativno brzo morati da se oprostim od nje. Jos je ovde kod nas kvaltetna banatska zemlja, i u toj kombinaciji kanarka siba ko luda  :mrgreen: Ovde kod mene za dve godine u zemlji se gotovo udvostrucila...

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1462 u: Veljače 25, 2012, 22:18:59 poslijepodne »
Momci, hvala vam svima  :sretan:
Bas tako Henoh, trud se isplatio, i upravo danas nakon skidanja zastite kada sam video rezultat, nekako sam dobio jos vecu volju.
Bukezi, nadam se da nece do sledece zime biti bas prevelika  :wink: Ali kada pogledas Icupijevu, Palmarkovu i ostale kanarke na kontinentu kako brzo rastu, tacno se zabrinem da cu relativno brzo morati da se oprostim od nje. Jos je ovde kod nas kvaltetna banatska zemlja, i u toj kombinaciji kanarka siba ko luda  :mrgreen: Ovde kod mene za dve godine u zemlji se gotovo udvostrucila...
ne sekiraj se vlax samo one neka rastu ima i drugacijih vrsta zastite kad porastu sem pravljenja platenika oko njih  :thumb_up:
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #1463 u: Veljače 25, 2012, 22:27:44 poslijepodne »
U pravu si Scalar, ima jos dosta nacina zastite, recimo ona Kirilova za robuste, ali pitanje je koliko se moze sacuvati lisne mase na tako neki nacin - bez plastenika... Manje vise za washingtoniu, ali kod kanarke je to od presudnog znacaja, posto je ona sva od listova, a kada stradaju, sporije se obnavljaju i budu dosta kraci, pa se tu gubi na dekorativnosti... U svakom slucaju teracemo dokle god moze, pa ko prvi popusti...  :wink:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1464 u: Veljače 25, 2012, 22:33:52 poslijepodne »
U pravu si Scalar, ima jos dosta nacina zastite, recimo ona Kirilova za robuste, ali pitanje je koliko se moze sacuvati lisne mase na tako neki nacin - bez plastenika... Manje vise za washingtoniu, ali kod kanarke je to od presudnog znacaja, posto je ona sva od listova, a kada stradaju, sporije se obnavljaju i budu dosta kraci, pa se tu gubi na dekorativnosti... U svakom slucaju teracemo dokle god moze, pa ko prvi popusti...  :wink:
ma kako bude moglo tako ce i biti sto jednostavnije to bolje koje muke ima icupi da zastiti njegovu kanarku koliku konstrukciju mora da pravi ja tako necu raditi do 3 metra mogu da se zezam ovako posle kablovi direktno oko palme .,listova koliko moze ostace drugo seci i cao .
« Zadnja izmjena: Veljače 25, 2012, 22:38:37 poslijepodne od SCALAR »

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #1465 u: Veljače 25, 2012, 22:44:39 poslijepodne »
Ni ja ne verujem da cu moci da pravim konstrukcije preko cetiri metra... Ova za robustu vec sad ima preko 3m, a kolika ce trebati za sledecu godinu.... Sigurno oko 4m.... To si u pravu za kablove oko palme, sve to stoji, samo treba smisliti nacin makar za kanarku, da se napravi tako da listovi ne dodiruju najlon ili agril, da ne bi stradali. Najbolje je da se napravi neki vazdusni prostor, pa makar i 1cm izmedju palme i spoljnjeg omotaca, ali to nije ni malo lako bez konstrukcije.... Ali smislicemo nesto kada dodje vreme za to, hvala Bogu ima nas dosta, tu smo, pa cemo razradjivati plan.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1466 u: Veljače 25, 2012, 22:50:38 poslijepodne »
Ni ja ne verujem da cu moci da pravim konstrukcije preko cetiri metra... Ova za robustu vec sad ima preko 3m, a kolika ce trebati za sledecu godinu.... Sigurno oko 4m.... To si u pravu za kablove oko palme, sve to stoji, samo treba smisliti nacin makar za kanarku, da se napravi tako da listovi ne dodiruju najlon ili agril, da ne bi stradali. Najbolje je da se napravi neki vazdusni prostor, pa makar i 1cm izmedju palme i spoljnjeg omotaca, ali to nije ni malo lako bez konstrukcije.... Ali smislicemo nesto kada dodje vreme za to, hvala Bogu ima nas dosta, tu smo, pa cemo razradjivati plan.
mislio sam na ovakav sistem koji i sad koristim listovi nigde ne dodiruju foliju samo je produzavas u vis

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #1467 u: Veljače 25, 2012, 23:03:58 poslijepodne »
Ma ko te pita za dekorativnost vlax, samo da prezive. :lol: Kanarku nikako da seces, dok ide ide a posle nek se snalazi. Mada moci ce ona sa tvojom zastitom jos dugo. Za par godina mozda jos koji grejni kabel i miran si. :sun:
milka

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #1468 u: Veljače 25, 2012, 23:06:18 poslijepodne »
Ma to je odlican i zahvalan sistem, samo kako ce se ponasati kada bude imao preko 4, 5 metara, to je visina... A udari vetra znju biti izuzetno jaki, jedino je dobro pricvrstiti nekim jacim i dugackim ankerima zabodenim dublje u zemlju, a drugu stranu sto viri zavariti na konstrukciju ili nesto sl. napraviti. Takodje i sistem za luftiranje ujedno i kontrolni prozorcic napraviti na bocnoj strani i onda mislim da bi lepo funkcionisalo.

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #1469 u: Veljače 25, 2012, 23:10:26 poslijepodne »
Naravno Yonex, necu da budem pesimista, nema nista od secenja, samo ukazujem na eventualne poteskoce oko zastite kada palme budu velike, a usput i da razmenimo misljenja, ideje itd...