Veruda
|
 |
« : Rujan 09, 2007, 15:28:05 » |
|
Ovdje možete stavljati slike svojih ili nekih drugih palmi. 
|
|
« Zadnja izmjena: Rujan 09, 2007, 19:58:10 Veruda »
|
Evidentirano
|
|
|
|
luna
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #1 : Rujan 09, 2007, 15:31:02 » |
|
odlična ideja ovaj forum 
|
|
|
Evidentirano
|
non dimenticare che dare gioia da anche gioia
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #2 : Rujan 09, 2007, 15:32:19 » |
|
Hvala luna Već nekoliko godina bavim se palmama i ostalim egzotama... Evo za početak dvije slika iz moga vrta. Washingtonia robusta  Phoenix canariensis 
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Xenon
En Taro Adun
Global Moderator

Spol: 
|
 |
« Odgovor #3 : Rujan 09, 2007, 15:33:48 » |
|
Washingtonia robusta ti izgleda odlicno. Vidi se da je zima bila blaga, nema nikakvih ostecenja. 
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7b/8а AHS heat zone: 6 Average temperature: 13.6°C Annual precipitation: 722 mm
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #4 : Rujan 09, 2007, 15:44:22 » |
|
Ne biš vjerovao, ali ova robusta rasla je skoro kroz čitavu zimu, tek je nakratko stala krajem stare godine :!: Evo današnjih slika W.robusta - svakih 5-10 dana jedan novi list  W. filifera - rekorderka, raste ko luda  Chamaerops humilis - bez ogrebotine prošao kroz ovu zimu  Cycas revoluta - novi listovi u 5. mjesecu :shock:  PS imam velikih problema sa postanjem slika preko foruma, vrlo zeznuto... Najbolje bi bilo da smanjite slike i idete direktno na http://imageshack.us/ (koji sada ne radi :roll: ) i tamo uplodate slike... Cijeli opis kako se to rade je na http://palme.forumsland.com/palme-about11.html
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #5 : Rujan 09, 2007, 15:45:42 » |
|
A evo i nešto starije robuste koja je izgubila svo lišće pretprošle zime. Nalazi se na direktnom udaru bure i vrlo lošoj lokaciji bez puno sunčeve svijetlosti (svega nekoliko sati) 
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Xenon
En Taro Adun
Global Moderator

Spol: 
|
 |
« Odgovor #6 : Rujan 09, 2007, 15:46:43 » |
|
 Mladi Archotophoenix  Malo (mnogo) stariji Cycas  Lepi primerci Washingtonije robuste  Eh, kad bi mi ovako izgledalo dvoriste... 
|
|
« Zadnja izmjena: Rujan 09, 2007, 15:49:54 Veruda »
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7b/8а AHS heat zone: 6 Average temperature: 13.6°C Annual precipitation: 722 mm
|
|
|
|
Xenon
En Taro Adun
Global Moderator

Spol: 
|
 |
« Odgovor #8 : Rujan 09, 2007, 15:51:41 » |
|
Inace, sve te slike su iz Egipta, Archontophoenix i Cycas iz Kaira a Washingtonije i ta poslednja slika (vrt ispred letnje palate) su slikane u Aleksandriji.  Na zalost, ni tamo nema neke velike raznolikosti sto se tice vrsta palmi, uglavnom su to Phoenix dactylifere (koje radjaju), a sto se ukrasnih palmi tice, najzastupljenije su Washingtonije. Ostale vrste su dosta retke, ja bih rekao da su preko 99% svih palmi koje sam tamo video ili Phoenix Dactylifere ili Washingtonije, sa tim sto su na obali zastupljenije Robuste, dok su dublje u pustinji zastupljenije Filifere, koje bolje trpe susu. U vrtovima hotela moguce je videti Archontophoenixe, Syagruse, Bismarckije, Braheje, ali cak su i po hotelima najzastupljeniji Phoenixi i Washingtonije. Ja mislim da je to steta, posto je Egipat ipak u zonama od 11 do 13. 
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Xenon
En Taro Adun
Global Moderator

Spol: 
|
 |
« Odgovor #9 : Rujan 09, 2007, 15:52:57 » |
|
Jos par slika iz Egipta...  Phoenix dactylifera u Luksoru  P. dactylifere na obali  Obala Nila... Pored P. dactylifera, vidi se i Hyphaene thebaica, koju sam ocekivao da vidim mnogo cesce, posto potice iz Egipta. Na zalost, nije je bilo puno, jedino sam je ovde na obali Nila u Luksoru video.
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
palmofan
Cocos nucifera
Spol: 
|
 |
« Odgovor #10 : Rujan 09, 2007, 15:57:50 » |
|
Ja mislim da je to steta, posto je Egipat ipak u zonama od 11 do 13.  Kako se definira ta zona 13, dosad nigdje nisam čuo za tu zonu?
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7a 
|
|
|
Xenon
En Taro Adun
Global Moderator

Spol: 
|
 |
« Odgovor #11 : Rujan 09, 2007, 15:58:49 » |
|
To je najtoplija, tropska zona, gde je prosek godisnjih minimuma preko 14 stepeni. U Egiptu je ta zona samo uski pojas uz crveno more, i to na lokacijama zasticenim od vetra. Inace, u zoni 13 je Amazonija, Karibi, Tihi okean izmedju 26. stepena severno i 26. stepena juzno, veci deo tropske Afrike, itd.
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
palmofan
Cocos nucifera
Spol: 
|
 |
« Odgovor #12 : Rujan 09, 2007, 15:59:38 » |
|
Jedan lijepi primjerak Washingtonie robuste u Jerez de la Fonteira (Španjolska). 
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7a 
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #13 : Rujan 09, 2007, 16:00:40 » |
|
Pije nekih 10-ak dana posadio sam tek dvogodišnju Butiu paraguyensis. Po potrebi bit će zaštićena prvih par zima. 
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
toto
Phoenix
|
 |