PALME > PALME U VANJSKIM UVJETIMA (po vrstama)

Phoenix canariensis (kanarska datulja)

(1/2) > >>

Veruda:
Kanarska datulja
Phoenix canariensis

Otpornost po zonama: 8b-11 zona (do -10°C)
Visina rasta: do 15 metara

Jedna od najčešće sađenih palmi na Jadranu sa stoljetnom tradicijom pokazala se kao robustna i lijepa palma. Osim što ne podnosi preniske temperature (kratkotrajno može podnjeti oko -9-10°C) vrlo je jednostavna i nezahtjevna palma.

Voli sunčane pozicije, ali joj ni poluhlad ne smeta. U proljeće je gnojim sporootapajućim gnojivom s višim udjelom dušika i ponekad kada se sjetim tekućim u sezoni rasta. Dobro podnosi sušu, ali će izgledati ljepše i brže će rasti uz redovito zaljevanje. Zbog svoje veličine i masivnosti nije pogodna za manje vrtove te zahtijeva dobro planiranje di će se saditi. Imam dvije kanarske datulje u vrtu, jedna je 5. godinu u zemlji dok je druga 3 godine vani i ni jednu nisam štitio od zime. Jedino zima 2004/2005 je jednu djelomično oštetila i do sada su se pokazale kao vrlo otporne na niske temperature.

Phoenix canariensis, Pula
Ovako je izgledala u rano proljeće nakon hladne zime 04/05 (nakon tretmana fungicidom i odstranjivanja osušenih listova)


Ista palma, jesen 2006.


12.10.2007.

Veruda:
Danas slikano. Obje Kanarke u odličnom stanju, a to nije ni čudno s obziroma na trenutno blagu zimu. Za sada bez oštećenja i komplikacija, temperaturni minimum na 2 metra -1°C, na tlu nisam mjerio, ali sigurno niži. Bilo je 6-7 dana s mrazom na tlu.
Veruda:
Nakon četri noći s temperaturamo od 0°C do -3°C i jakom burom (16.-17.-18 i 19. 02.2008.) stariji P. canariensis imao je sitna oštećenja (točkice) na najmlađem listu dok je mlađi prošao bez vidljivih oštećenja.

Starija kanarska datulja,

Ona druga,
cvitka:
ala sporo to brate raste ... :icon_lol:

ali što je je- prelipe su. i ja bi takvu  :cry4:

ima li koja da brže raste?? a da je i lipa usput.... :mrgreen:

Cvitka, ova podgrupa "Palme u vanjskim uvjetima (po vrstama)" nije zamišljen da se komentiraju slike već jedino da se iznose iskustva članova s uzgojem palmi u vanjskim uvjetima. Pročitaj uvodnu riječ http://palmapedia.com/index.php/topic,264.0.html Naime, kako bi se zadržala zamišljena struktura ove podgrupe potrebno je da se pridržavamo uputa  :thumb_up:

alias:
Da pokrenemo ovaj podforum, gotovo je zaboravljen.  :wink:
Moja kanarka posađena prošle godine u jesen se dobro drži, listovi mrtvi iako sredina zdrava i zelena.
U proljeće najvjerojatnije fungicid + gnojenje.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju