PALME > VRSTE PALMI

Sabal yapa

(1/6) > >>

palmofan:
Sabal yapa je vrsta sabala kojemu je prirodno stanište Belize, Gvatemala, zapadni dio Kube i meksički poluotok Yucatán. Preferira vapnenačko tlo sa mnogo karbonata. Ima kostalpalmatne listove, koji su prijelazni oblik od lepezastih prema perastim listovima. Naraste do visine od 20 metara. Što se tiče otpornosti, ona je mizerna u usporedbi sa drugim sabalima te se na mnogim stranicama navodi da trpi minuse do svega -2 °C, dok ga neke stranice svrstavaju u zonu 9b. U kultivaciji se preporučuje sadnja na sunčano i vlažno ali dobro drenirano mjesto.

U prirodnom staništu, na Yucatánu.Zumirana slika listova


Xenon:
Nedovoljno je egzotičan za tako neotpornu palmu.

palmofan:
Mislim da je ipak dovoljno zanimljiv da bi zaslužio da ga se posadi na neko mjesto sa dobrom mikroklimom na jadranskoj obali. Našao sam sliku mlađeg primjerka, koji izgledom vrlo sliči na Branimirovu blackburnianu. Kao i blackburniana i yapa u mladosti izgleda kao hrpa lišća bez reda i rasporeda dok ne počne dijeliti listove. Da li bi ovo moglo ukazivati na eventualno blisko srodstvo yape i blackburniane?


preuzeto sa http://www.palmpedia.net/wiki/Sabal_yapa

Cikas:
Jako lijep Sabal srebrenih/sivo-plavih listova i tankog debla.A i sviđa mi se što ima kostalpalmatne listove ( koji nisu ni perasti, ni lepezasti, već prijelazni oblik, što bi značilo da sabali evolucijski prestavljaju most između perastih i lepezastih palmi ). :thumb_up:

Cikas:
Novi dodatak u mom vrtu.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju