PALME > VRSTE PALMI

Parajubaea torallyi var. microcarpa

(1/15) > >>

Cikas:
Parajubaea torallyi var. microcarpa ( microcarpum ) je jedna od dvije forme Parajubaea torallyi.

Parajubaea torallyi var. microcarpa je rijeđa od standardne forme. Potječe iz Bolivije. Raste na nadmorskoj visini od  2,400-3,400 metara. Zove se još i planinski kokos.
Dobila je to ime jer je u bliskom srodstvu sa pravim kokosom ( Cocos nuncifera ) i proizvodi također kokosove orahe ( samo manje ) koji imaju isti okus kao pravi kokos.
Ova palma može živjeti stotinama godina.

U prirodnom staništu je jako ugrožena i pred izumiranjem, zato jer lokalno stanovništvo bere plodove ove palme za jelo ( i prodaju ) kao i razni kolekcionari u divljini, tako da jako malo novih palmi klija. A većina tih koji isklijaju pojedu koze i ostale životinje koje tu pasu.
Većina palmi u prirodnom staništu su primjerci po 300 godina stari.

Naraste od 10-20 metara visoko, deblo joj kao odrasloj može imati promjer od 25-50 cm.

Od standardne forme ( Parajubaea torallyi var. torallyi ) najviše se razlikuje po veličini ploda. Parajubaea microcarpa ima puno manje plodove, po čemu je dobila i ime.
Parajubaea microcarpa također nije toliko robusna koliko standardna forma. Standardna forma u prosjeku naraste do veće visine i u promjeru debla je zamjetno šira, bliža Jubaea-i.
Također Parajubaea microcarpa sporije raste od standardne forme.
Jedan biolog je te dvije forme usporedio ovako... '' microcarpa je za torallyi ono što je Phoenix dactylifera za Phoenix canariensis''. Zbog svojih razlika vjerojatno će u budućnosti dobiti status zasebne vrste.

I klijanje ovo palme može biti problem. Ponekad je potrebno čekati i do 2 godine da sjemenke prokliju.

Kako ova palma raste na velikoj nadmorskoj visini, obožava prohladno vrijeme. Ne voli velike vrućine, ali ih tolerira ( prestaje sa rastom na 30+°C temperaturama ). Najviše joj odgovaraju temperature od 15-20°C i na tim temperaturama najbrže raste.
Tolerira i kratkotrajne minuse, te može preživjeti u USDA 9 ( neki primjerci su uz oštećenja preživjeli -7°C ).

Zbog svoje otpornosti i ljepote, te jestivog ploda, ova palma je sve popularnija u kultivaciji. A u kultivaciju je uvedena tek relativno nedavno ( pa je većina primjeraka u kultivaciji izvan Bolivije još mlada ).F I N K O:
Prekrasna palma. Jel brzo raste ?

Cikas:

--- Citat: F I N K O - Studeni 21, 2014, 19:30:58 poslijepodne ---Prekrasna palma. Jel brzo raste ?

--- Kraj citata ---

Raste srednje brzo. Nije raketa, ali nije ni spora. Što je veća to brže raste.
Najbrže raste onda kad većina drugih palmi usporavaju sa rastom, odnosno kad su prohladne temperature. Tako da u našoj, mediteranskoj klimi njoj više odgovaraju jesen i zima nego proljeće i ljeto.  :icon_smile:

Cikas:
Mojoj gode ove temperature, pa je ubrzala sa rastom.
Izbaciva novo koplje ( ako se to može nazvati kopljem, jer još nema podjeljene listove  :icon_smile: ).  :thumb_up:akaranus:
samo kao napomena i microcarpa i toraly su preživjele u mene 15 dana pod snijegom i ledom sa minumumom od nekih -4 na zimu 2012, odlične palme za naše podneblje u zadnje vrijeme ubrzavaju

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju