Autor Tema: Phoenix dactylifera (2. dio)  (Posjeta: 75328 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline trava

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Phoenix dactylifera (2. dio)
« Odgovori #270 u: Veljače 05, 2016, 08:50:46 prijepodne »
Mali pitarić brzo postane pretijesan,prije nego što počne izlaziti list korijen već može biti pedalj dug.Bolje je sve sjeme staviti u jednu veću i dublju posudu,pa kad počnu klijati,presađivati ih u dublje pitare ili ih ostaviti u istoj posudi pa ih presaditi kad izbace list.Ako je posuda dovoljno duboka neće biti problema sa razdvajanjem klijanaca.Ako je posuda poklopljena-zatvorena,onda nije potrebno stalno zalivati,posiješ,zaliješ i nije više potrebno dok se supstrat ne prosuši,dotad je sjemenka već proklijala i korijen ode u dubinu,di uvik nađe malo vlage  :thumb_up:
bvb

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #271 u: Veljače 05, 2016, 11:35:59 prijepodne »
Ako se netko sjeća P. dactylifere iz Malog Lošinja koja je davala jestive plodove i koja je očito ranije sazrijevala od većine drugih dactylifera o kojoj sam pisao prije  http://palmapedia.com/index.php?topic=120.msg93043#msg93043 Naime, umjetno su je oprašivali s drugom u istom mjestu. Nažalost na slikama se ne vide plodovi, ali postoje pisani podaci da je davala jestive plodove, a Ambroz Haračić je isklijavao uspješno sjeme te datulje.
Nešto slično, otprilike u isto vrijeme i na približno istoj zemljopisnoj širini sjeverne zemljine polutke (iako naš Lošinj po tome drži rekord  :icon_mrhappy:), okriveno je krajem 19. st. Riječ je o datulji koja je opisana kao Phoenix melanocarpa jer je davala jestive plodove u jednom privatnom vrtu (Villa Cessole) u Nici. Po crnoj boji u vrijeme zrelosti nazvana je melanocarpa. Nikad nije do kraja točno utvrđeno o kojoj je sorti riječ ili je li u pitanju hibrid, mutacija. Ovaj Phoenix dozrijevao je daleko ranije od svojih afričkih rođakinja pa je izbjegavao jesenje kiše. Rađene su i analize kakvoće ploda i procijenjeno je da bi uzgoj te sorte mogao imati i ekonomsku isplativost. Svake godine palma je davala oko 50 kilograma ploda. Zadnji put je snimljena 1947. Ne znam jesu li pokušavali uzgojiti klonove iz izdanaka jer je ta praksa u tom području rivijere postojala s datuljama koje su prevashodno uzgajane zbog listova za vjerske ceremonije. Danas je više nema i nisam našao podatak što se s njom dogodilo. Pretpostavljam da su kao i kod lošinjske razlog neki građevinski radovi od kojih palme isto često stradavaju.

Zaista je posebna ova dactylifera , šteta što nije došlo do uzgoja klonova te vrste, bila bi to prava revolucija da se na jugu Francuske sade plantaže datulja, koja bi se vjerujem preselila i na ostale zemlje sjevernog djela mediteranskog bazena...

Offline F I N K O

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #272 u: Veljače 05, 2016, 14:13:20 poslijepodne »
Obavio sam. Sve sjemenke su premještene u veću i dublju posudu. Nisam ništa ni zalio,nego onako,lagano vlažno pokrio najlonom i zavezao. Dok sam vadio sjemenke iz pitarića,vidio sam da je jedna od 23 bacila malu klicu. Sad će,nadam se i druge krenit :sun:

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #273 u: Veljače 06, 2016, 00:18:45 prijepodne »
Henoh, izvrstan pronalazak  :thumb_up:
Rađa li koja dactylifera na Lošinju danas?
Nadam se da nije isključeno da je netko posadio njen izdanak iste dok je bila na otoku.

Postoje mnogi kultivari koji rano rađaju, samo se nikada nitko nije potrudio posaditi baš njihove klonove u Dalmaciji blzu muške palme za oprašivanje.
Da se to napravi uz dovoljno hrane te vode ljeti i odabranu vruču mikroklimu, skoro sam siguran da bi koju sezonu urodile plodom.

Nisam niti ja jedan od tih koji su se to potrudili napraviti. Jedino imam jednu sputanu teglom iz sjemenke kultivara Barhee.
Datulje tog kultivara se mogu jesti dok nisu zrele i kao takve su fine. Neznam jeli moja muško ili žensko.

Finko, krenut će ti sigurno, strpljenja samo. Meni bi često niknule tek nakon tri mjeseca.
Trebaš ih zaljevati kao sve ostalo i zaboraviti da su tamo.
« Zadnja izmjena: Veljače 07, 2016, 21:41:34 poslijepodne od branimir »

Offline KT

• Phoenix
  • *
« Odgovori #274 u: Veljače 07, 2016, 16:13:53 poslijepodne »
Ovdje su tri zanimljiva uzorka naišao sam prošle godine u Ateni. Nisam siguran uopće da li su dactylifera sorte ili hibrida (vjerojatno u tom slučaju uzgojenom od datuma sjemena proizvedenog putem namjernog unakrsnog oprašivanja, jer je metaksenia efekta), ali oni su vrlo ukrasna.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #275 u: Veljače 07, 2016, 17:59:00 poslijepodne »
Prva mi je odlična, ima bujnu i gustu krošnju, izdaleka zbog toga pomalo podsjeća na kanarku.
USDA zone: 7a

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #276 u: Veljače 07, 2016, 21:51:51 poslijepodne »
Takve široke listove sam vidio na pojedinim primjercima u Abu Dhabi-u.
To zna biti često kod Medjool kultivara.

Palma na drugoj slici izgleda kao Phoenix sylvestris.

Na zadnjoj slici se vide i plodovi, jesu li jestivi u Grčkoj?
Izgledaju vrlo intenzivno crveno. Nisam vidio palme takvih sa intenzivno crvenom bojom ali plodove jesam.

Sve u svemu sve tri su jako zanimljive.  :thumb_up:
« Zadnja izmjena: Veljače 07, 2016, 21:56:02 poslijepodne od branimir »

Offline KT

• Phoenix
  • *
« Odgovori #277 u: Veljače 07, 2016, 22:29:47 poslijepodne »
Ne crveno, one su više narančaste umjesto. Možda nađem i post detaljniju sliku. Trava ima dvije sadnice iz trešnje crvenim plodovima.

Offline KT

• Phoenix
  • *
« Odgovori #278 u: Veljače 11, 2016, 12:01:08 poslijepodne »
Čudna pojava s maloljetnom dactylifera. Već je procvjetao i to je žensko! Čak i stranac, to je jedini pojedinac, koji se još nije osjetila na svojim izdancima  moljca, a druga dva su usko pojedinci iste dobi i raznih veličina već bili zaraženi moljac.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #279 u: Veljače 11, 2016, 13:49:13 poslijepodne »
Da li su bili zaraženi moljcem (paysandisia) ili pipom (rpw)?

Offline KT

• Phoenix
  • *
« Odgovori #280 u: Veljače 11, 2016, 15:08:07 poslijepodne »
Pretpostavljam da je moljac! Izdanci bili mali da se napadnuti od strane rpw, barem u prvom redu i na početku. Španjolska vrtlar je nedavno potvrdio da je moljac napada po mogućnosti mladi izdanci Phoenix dactylifera.

Offline KT

• Phoenix
  • *
« Odgovori #281 u: Veljače 11, 2016, 17:54:04 poslijepodne »
Ne crveno, one su više narančaste umjesto. Možda nađem i post detaljniju sliku. Trava ima dvije sadnice iz trešnje crvenim plodovima.
Krupni plan crvenog voća

Offline KT

• Phoenix
  • *
« Odgovori #282 u: Veljače 11, 2016, 17:55:43 poslijepodne »
Krupni plan narančasto voće

Offline F I N K O

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #283 u: Veljače 11, 2016, 18:19:05 poslijepodne »
Too much dobra! !  :thumb_up:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #284 u: Veljače 13, 2016, 12:25:18 poslijepodne »
Wow! :shocked: Do you try eat this fruits?
USDA zone: 7a