Lagano da podvučemo crtu s šestim mjesecom i zbrojhim sve na jednom mjestu. Prošla zima je jedna od specifičnih u smislu dužine trajanja vezanih ledenih dana i niskih temperatura. Zbog noćnog hlađenja i nepostojanja urbanog toplinskog otoka vrt je bio hladniji u minimuma sigurno za nekoliko stupnjeva. Ugrubo bi se reklo da je bio za pola zone hladniji od Zagreba. U Zagrebu su Trachycarpusi i masline prošle bez oštećenja (barem ove za koje ja znam) dok su kod mene pokazali na sredinama, a od dva manja sam odustao i izvadio ih prošlog mjeseca. Možda bi se i oporavili, ali pokazali su se lošima i vjerojatno bi to ponovili opet za jače zime.
Propale vrste1 x Butia odorata (pasivno štićena),
1 x Brahea armata (pasivno štićena),
1 x Jubaea chilensis (pasivno štićena)??? još ima zeleni list i zelenih petiola
2 x Sabal etonia (pasivno štićene)
1 x Trachycarpus geminisectus (pasivno štićen),
1 x Trachycarpus takil (koji je bio pokriven kantom, počeo se oporavljati i ipak krenuo opet u propadanje),
1 x Nannorrhops ritchiana (pasivno štićena)
1 x Chamaerops humilis v. cerifera (pasivno štićena kao i Nannorrhops. Smrzlo je korijenje jer su bili u velikom izdignutom betonskom koritu kao žardinjeri koji se nalazi uz stepenice)
2 x Trachycarpus fortunei – nezaštićeni (jedan koji se nije nikako nije uspio ukorijeniti od 2013. i drugi kojeg sam pilio do zemlje 2010. Rekao bih lošiji genetski materijal koji pokazuje svoje loše strane u ekstremnim zimama)
1 x Yucca rostrata - nezaštićena,
4-5 x Agave macroculmis zaštićene i nezaštićene,
1 x Dasylirion wheeleri - nezaštićen,
1 x. Musa sikkimensis – slabo zaštićena
priličan broj malo malčiranih kana, nijedna se nije vratila
Moguće je da ima još nešto čega se nisam sjetio (klijanaca Yucca ili tome slično)
Vrste koje su propale, a zimovale su u negrijanoj vikendici1 x Phoenix theophrasti (veliki!)
1 x. Phoenix dactylifera 'Medjool', prilično velika
2-3 x Sabal Birmingham
2-3 x Sabal x brazoriensis
1 x Sabal blackburniana
1 x Sabal palmetto (od trave razrasli koji je trebao ići u vrt)
2 x kapare (interesantno da su svi citrusi dobro prezimili u identičnim uvjetima)
Vrste koje se oporavljaju
Povučene ili oštećene sredine (oštećenja na izlazećim kopljima), oštećeni listovi5-6 x Trachycarpus fortuneia - nezaštićeni
1 x Trachycarpus wagnerianus (manji) - nezaštićen
1 x Trachycarpus ukhrulensis – pasivno zaštićen
3 x Chamaerops humilis v. cerifera (pasivno štićene)
1 x Rhapidophyllum hystrix (povučen dio koplja u 5 mj! Ovaj je uz rub izdignutog betonskog zida i vjerojatno je dobio malo smrzavanja po korijenju) - nezaštićen
1 x Chamaerops humilis (piljen, krenuo iz zdravog dijela i izdanaka – od 2009. u vrtu) (pasivno štićen)
2 x Chamaerops humilis „rigida green i blue“ (zimovali u negrijanoj vikendici!)
1 x Trachycarpus princeps (pasivno štićen)
1 x Trachycarpus princeps 'new form' ili hibrid (pasivno štićen)
1 x Laurus nobilis - nezaštićen
Potpuna defolijacija, smrzavanje do zemlje (vrste krenule u oporavak)2 x Nannorrhops ritchiana (pasivno štićena)
1 x Opuntia bentonii (spasio sam nekoliko članaka ili dijelova članaka) - nezaštićena
2 x Opuntia lindheimeri (spasio sam nekoliko članaka ili dijelova članaka) - nezaštićene
1 x maslina - nezaštićena
2 x Musa basjoo – slabo zaštićene
Da i ovo dodam,
ukradene vrste iz vrta (iskopane iz zemlje)Araucaria araucana 1,2 m
Yucca recurvifolia 1,2 m – 1,5 m
Ovome treba pridodati da je gotovo na svakoj vrsti (izuzev jednog S. minora i jednog T. fortuneia) bilo nekog oblika štete u smislu točkica po listovima, manjih oštećenja listova, grana (npr. Viburnum tinus i Arbutus unedo) uključujući i mehaničkih lomova od snijega i leda i sl.Ovdje su slike vrta i kako je sve to izgledalo za hladnog siječnja i neposredno nakon toga kad je počelo otopljavanje
http://palmapedia.com/index.php?topic=2484.30Većina Yucca, kaktusa, manfreda te najveći dio Agava je prošao ok.
Ove godine sve cerifere su izostale s cvjetanjem. Cvjetao je Chamaerops humilis koji je na prvom listu posađen 2008. u proljeće (prvo cvjetanje! i nije imao povlačenja sredine pasivno zaštićen)