Palmapedia.com  
Svibanj 26, 2019, 18:26:06 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
 
   Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija  
 Str: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9
  Ispis  
Autor Tema: Navrtanje-cijepljenje maslina  (Posjeta: 14840 )
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
trava
Cocos nucifera
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 4290


Lokacija: Zadar

Email
« Odgovor #60 : Kolovoz 31, 2018, 15:50:00 »

Naš novi član starfucker mi je poslao upit u vezi voskiranja navrtka,pa ću mu odgovoriti ovdje.
Voskiram uglavnom sve rezove,čak i rez na listu.Ne premazujem bužir osim ako pri namatanju ispadnu neke rupe između namotaja bužira,nekad nastanu zbog nepažnje prilikom namatanja,ili zbog kvrga na drvetu,ali ni onda baš ne pretjerujem sa voskiranjem,može se dogoditi da vosak uđe u rez,prodre između plemke i podloge(naročito ako nije lijepo pritegnuto)što lako rezultira da ne dođe do spajanja kambija plemke i podloge.Vidio sam da neki nacjepljivači premažu cijeli namotaj,što u slučaju velike vlage nije dobro,o tome sam već nešto prije pisao,bolje da je između namotaja bužira djelić mm zraka,kora,pa i ona starija isto diše i ispušta vlagu pa je bolje ne zatvarati voskom svaku rupicu.

Evidentirano

bvb
trava
Cocos nucifera
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 4290


Lokacija: Zadar

Email
« Odgovor #61 : Rujan 02, 2018, 13:24:59 »

Zaboravio sam još jedana detalj,namotaji se moraju popuštati kako plemka raste,ako se voskira bužir,onda je teže odmotati,najčešće se mora sve prerezati.
Evidentirano

bvb
trava
Cocos nucifera
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 4290


Lokacija: Zadar

Email
« Odgovor #62 : Siječanj 17, 2019, 09:04:50 »

Vrime je za pripreme navrtanja.Ako imate kakve podloge onda je sad vrijeme za njihovo presađivanje,ili na drugu poziciju u zemlju ili u pitare.Presadnice nemojte gnojiti,dok se ne prime,odnosno dok navrtci ne porastu bar 10-ak cm,a i onda vrlo oprezno i štedljivo,onih nekoliko listića ne mogu konzumirati puno dušika.U supstrat ili u tlo možete dodati jedino kompost ili više godina star-dobro učinjeni stajnjak.Ako su presadnice izvađene sa što više korjena ili korjenčića onda postoji velika mogućnost da se maslina do svibnja dobro primi,toliko da možemo obaviti navrtanje.Znaci da je podloga spremna su: ako se kora dobro odvaja,ako vidimo da su počeli pupovi probijati koru ili da su grančice koje smo ostavili počeli pupati.Ako nema tih znakova onda je bolje ne obavljati navrtanje.Ako su masline u pitarima,voda im je redovno dostupna, onda se to može obaviti i kroz lipanj.
Evidentirano

bvb
trava
Cocos nucifera
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 4290


Lokacija: Zadar

Email
« Odgovor #63 : Siječanj 21, 2019, 17:15:22 »

Tražim plemke sorte Dubravka,ima i je itko?
Evidentirano

bvb
lampuša
Washingtonia
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 40

Lokacija: MRAVINCE-SOLIN

Email
« Odgovor #64 : Veljača 07, 2019, 18:45:32 »

Veičer g.Dražene čestitam Vama na ovolikom trudu i postovima koje ste objavili kao slikama.
Zaljubljenika sam u maslinu i mislim da je se sa razlogom zove sveto drvo.
Naime mogu za sebe reći da pripadam mlađoj generaciji maslinara, i uvjek volim poslušat po koji savjet od starijih i iskusnih maslinara kao što ste Vi.
Naime stanujem u blizini Solina i oko okućnice posjeduhem 17kom maslina Pendolino,Lecino i par domaćih Oblica  i Lastovki koje su nastradale prošle zime.U polju posjedujemo još 30kom oblica koje bi navrtali.
Kako se čovjek uči dok je živ tako sam ja odlučio malo se više posvetit maslinama,pa sam šetajući kroz polje i prirodu našao nekoliko busena samoniklih mladih maslina.
Pošto smo imali veliki požar prije godinu ipo i sad se može naći smoniklih maslina tzk.Mastrinki. Maloga su rasta i malog lista,a plod im je veličine papra. Našao sam ih uz kamenjar
gomile kamena i uz put kako je sve izgorilo tako su one došle do izražaja. Izvadio sam ih sa dijelom guke-panja i žilama odmah iza Nove godine držao ih u vodi pa posadio u kante od boje.
i stavio ih vani da ih je lakše održavati tj.zaljevati.
E sad Vaš savjet ja bih te samonikle navrtao na Levantinku  koja se ovdje u našem podneblju pokazala kao rodna,i otpornija sorta.
Stari maslinari mi savjetuju da tražim plenku na otoku Šolti njihove Levantinke koja je domaća sorta na tom otoku. Htio bih Vaše mišljenje o tome kao i koje sorte bi još predložili da su se pokazale.Zanima me i kakvu tehniku navrtanja predlažete? Moram napomenuti da su ove samonikle sadnice visine 30-50cm, a promjera su 3,4-10,12mm.Prepostavljam da dolazi jedino u
obzir navrtanje na klin ili okulacija, jer su pre male da se navrtanje vrši pod koru.
I sad po mom mišljenu naj teže pitanje je podobno vrijeme za to odraditi. Znam da je na ovo teško i odgovoriti jer svako podneblje u Dalmaciji je drugčije. Ja sam mislio ovu godinu ne navrtati nego možda iduću kad se one malo rekuperaju,a i nije mi hitno jer moram pripremiti dio parcele za sadnju.
Vidm da imate bogato iskustvo zato bih trebao Vaš savjet. Da li plenku brat kroz 3mj. pa držati u frižideru da vrijeme ućini, ili u 4mj. odmah brat i navrtat....
Htio bih ono šta se kaže imati 20-tak maslina, ali onako kako teba, zato bih Vam bio jako zahvalan kad bi me malo uputili u ove tajne jer mislim da je sad u startu jako bitno ne griješiti
kod pripreme za sadnju.
Unaprijed zahvaljujem i pozdravljam sve ljubitelje prirode i masline.
Evidentirano
trava
Cocos nucifera
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 4290


Lokacija: Zadar

Email
« Odgovor #65 : Veljača 07, 2019, 22:36:38 »

Dobrodošao na forum lampuša!
Već sam pisao nešto o samoniklim maslinama na prvoj strani ove teme.Kod tebe je slučaj sa tanjim podlogama,onda pogledaj što o tome piše na strani 3. o spajanju na prosti ili jednostavni rez.
Ako su divljake krenule sa rastom do svibnja onda možeš pokušati odma sa cijepljenjem.Ako se kora odvaja,spremne su za rezanje.
Levantinke sigurno imaš po okolnim maslinicima pa ne moraš baš na šoltu po plemke.Plemke je nabolje uzimati ne dugo prije navrtanja.Ako ih budeš uzimao u 5-om mjesecu onda ih potraži u sredini krošnje,po mogućnosti vodopije,tu malo kasnije krenu sa rastom,bar onaj donji dio grane. thumb_up
Evidentirano

bvb
lampuša
Washingtonia
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 40

Lokacija: MRAVINCE-SOLIN

Email
« Odgovor #66 : Veljača 07, 2019, 22:57:07 »

Puno hvala na savjet.Znači predlažete kroz 5mj.
Šta se tiće plemki Levantinke ima ih i ovdje kod nas mislim da se može ubrati bez problema. Šta predlažete još od sort za navrtanje osim levantinke.
Imali smo lipe Lastovke ali ih je rak jako napao, a prošlu zimu su nam sve tri stradale, bile su jako rodne, ali ih je led sredio.
Evidentirano
lampuša
Washingtonia
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 40

Lokacija: MRAVINCE-SOLIN

Email
« Odgovor #67 : Veljača 07, 2019, 23:07:01 »

Kad budete imali neku sliku vezanu za kalemljenje ovih tanje stabljike divljih maslina pošaljite.
Veliki pozdrav i ugodna večer do idućeg puta.
Evidentirano
lampuša
Washingtonia
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 40

Lokacija: MRAVINCE-SOLIN

Email
« Odgovor #68 : Veljača 11, 2019, 21:06:58 »

Večer svima ćlanovima
Pošto nam se bliži rezidba, a i brzo će proljeće kad maslina i sokovi krenu a i vrijeme od navrtanja.I onda valja bit spreman za radove.
Može li malo tko riječ dvije o ručnom alatu za rizanje, nožice, pilice pa noževi za navrtanje (kresač).... Možda po Vašem iskustvu šta od tog ručng alata uzeti?
Ponoda kao i cijene raznolika i šarolika, pa za nas mlađe koji nemamo puno iskustva dobro bi nam došao savjet. Imam nekakav mali nožić za navrtanje od punca,ali mislim da je to za
navrtanje loze i voćaka...Maslina zna bit dosta tvrda (drvena) tako da mislim da s tim nožićem nema šanse napravit kalitetan rez na plenki ili podlozi koje je jako bitan kako ste i naveli u prethodnim postovima.
Možda nekakv proizvođać, slika ili šta tražit u poljodućanima.
Unaprijed zahvaljujem i pozdravljam. sretan
Evidentirano
lampuša
Washingtonia
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 40

Lokacija: MRAVINCE-SOLIN

Email
« Odgovor #69 : Veljača 11, 2019, 21:13:02 »

Možda tema nije baš vezana,ali opet bez dobrog alata, oštrog nema ni kvalitetnog navrtanja pogotovo kad moram 15min popravljat rez kako ste i sami pisali u nekim od prijašnim postovima.
Evidentirano
trava
Cocos nucifera
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 4290


Lokacija: Zadar

Email
« Odgovor #70 : Veljača 11, 2019, 22:51:38 »

Ponuda noževa nije velika,može se naći noževa od kukera,fiskarsa,ausonie,felco itd.Cijene su različite,što skuplji to bolji,ali prije par godina sam kupio jedan tick-ov za 30 k i jako je dobar.Kad kupujete nož,to je u naravi alat a ne nož,gledajte da je oštrica brušena samo s jedne strane,to je na onoj strani na kojoj je onaj mali urez u koji gurnemo nokat da otvorimo nož,druga strana noža mora biti ravna.Postoje i noževi za ljevake,tu je brušenje obrnuto.Noževi koji su brušeni sa obje strane nisu tako dobri kao ovi koji su brušeni samo sa jedne strane,teže zarezuju granu.
Kad prepilimo deblje grane onda moramo zagladiti rez nožem,na mjestu gdje stavljamo plemku.Za tu radnju koristimo nož kresač,zakrivljene oštrice,koji isto može biti brušen na lijevu ili desnu stranu.Mnogi koriste samo jedan nož,sa istim nožem sijeku i plemku i podlogu,što nije dobro,iz razloga što na tvrdoj podlozi,radimo poprečni rez, možemo brzo istupiti ili čak oštetiti finu oštricu noža.Ako nemamo kresač krive oštrice može nam dobro poslužiti i neki običniji nož većeg i jačeg sječiva.
Za brušenje noža preporučam dijamantski brus,ima na tržištu felco-v,a ima ih raznih u ponudi na aliju.
Pila ima raznih,ali najbitnije je da je malo debljeg lista,da ima velike zube i da je list zakrivljen,puno je bolji zakrivljen od ravnog.Kod pilanja moramo znati da silu upotrebljavamo samo kad vučemo pilu k sebi,prema naprijed je lagano guramo,ako radimo obratno iskrivit će mo pilu ili je čak slomiti.
Evidentirano

bvb
lampuša
Washingtonia
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 40

Lokacija: MRAVINCE-SOLIN

Email
« Odgovor #71 : Veljača 12, 2019, 18:17:52 »

Zahvaljujem na informacijam, thumb_up
Sad se još moramo naoružat i krećemo, dosta je bilo zime i odmaranja.
Vakula najavljuje još koji dan hladnije pa onda izrazito toplo...mislim da bi to opet moglo prevarit prirodu kad krene radit uvjek može naletit nekakva hladna fronta.
Zbog prošle zime i štete ljudi pušu i na hladno, ja sam malo kasnio sa rezidbomprošle godine pa smo malo bolje prošli, ali isto tri Lastovke su platile.
Ništa ako zatopli pratit ćemo stanje pa bi mogli povat navrtat sad kroz 3mj, a to je kroz koji dan.
Pozdrav veliki svima.
Evidentirano
trava
Cocos nucifera
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 4290


Lokacija: Zadar

Email
« Odgovor #72 : Veljača 12, 2019, 21:57:41 »

Za koji dan je pun mjesec pa možeš onda probat,ako se kora odvaja,ali još je rano,ako i je sve dobro napravljeno,plemka neće krenuti prije kraja 4.ili početka 5. mjeseca.Plemka se samo ispati,može doći do samo djelomičnog srastanja podloge i plemke.Bolje je to obaviti kasnije.Stvar je u temperaturi,kalusiranje se najbolje odvija pri temperaturi od oko 22-24°C.Tada do srastanja može doći u roku od 15-ak dana,a ako se to radi ranije onda je to paćenje plemke i podloge kroz dva mjeseca.I sa podlogom je problem,jer će onda biti puno više izboja na podlozi koji će krenuti prije plemke,što će utjecati i na prorast plemke.
Evidentirano

bvb
lampuša
Washingtonia
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 40

Lokacija: MRAVINCE-SOLIN

Email
« Odgovor #73 : Veljača 13, 2019, 11:40:04 »

Zahvaljujem na savjetu,
Imam par oblica isprd kuće i mogao bi pokušat kako ste rekli, i uz uvjete kako ste rekli temperatura dnevna i noćna,pun mjesec....
A valja i plemku pripremit, volio bih osim levantinke koju mogu naći i u susjeda, i još koju sortu provat tipa Maroco picholine i Chamlal.
I to bi navrtao postepeno ne sve odjednom nego kako ste i opisali u postovima.
Vidjet ćemo vrijeme je pred nama.
Svako dobro.
Evidentirano
lampuša
Washingtonia
*
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 40

Lokacija: MRAVINCE-SOLIN

Email
« Odgovor #74 : Ožujak 23, 2019, 21:58:20 »

Evo danas popodne radio prvo ovogodišnje navrtanje.
Plenka je bila Levantinka kora se guli i navrta sam na tri stare oblice.. jedino me muči to šta pupić nm se skoro nazire iznad peteljke lista..
Evidentirano
 Str: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!