Istina, vjetar im steti. Mislim, iz dva razloga. Prvi je taj sto im isusuje "noge", a kivi to ne voli, a drugi je cisto mehanicke prirode. Kivi, naime pusta duge izboje (tzv. vodopije) i ako se oni redovno ne rezu, vjetar ih sve polomi.
Moj se kivi nalazi na takvom mjestu da mu je donji dio izlozen samo jutarnjem suncu, a deblo mu se penje na brajdu koja je izdignuta skoro i 5 metara iznad tla. Ta brajda je okrenuta na sjeverozapad i ima obilje popodnevnog sunca, tako da je plod dovoljno osuncan. Taman, a ne previse.
Pokusavala sam ja s njim i ranije, ali nije uspjevao, bas zbog te pretjerane topline. Nekoliko mi ih je propalo dok nisam nasla tu idealnu poziciju jer ovo mjesto ima sve ono sto mu treba. Korijen je zaklonjen, zadrzava vlagu (kivi trazi puno vode), a plod je izlozen suncu da moze lijepo dozrijeti. Berba je kod mene uvijek negdje u studenome, pred prva smrzavanja. I jos nesto. Od svih metoda spremanja vecih kolicina kivija za zimu, kod mene se najboljom pokazala metoda spremanja u plasticne vrecice. Njih dobro zatvorim, ali ih na nekoliko mjesta izbusim iglicom. Ako se vrecice drze na tamnom i hladnom mjestu, kivi potraje i cijelu zimu. Naravno, u vrijeme berbe (i skladistenja) plodovi su jos tvrdi, ali ako ih se drzi na sobnoj temperaturi zacas omeksaju.