Autor Tema: Sabal minor  (Posjeta: 293314 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Sabal minor
« Odgovori #870 u: Prosinca 23, 2013, 00:18:39 prijepodne »
Napravi mu suvi zid sa severoistocne strane da ga zastiti od bure. To uvek mozes lako da razgradis a njemu ce sluziti.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #871 u: Prosinca 23, 2013, 11:15:08 prijepodne »
Evo i mojih sabalcica druga im je zima napolju posadjeni uz kucu u totalno suvoj zemlji suncaju se na decembarskom suncu
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #872 u: Prosinca 23, 2013, 17:37:10 poslijepodne »
Fino je njima kod tebe.  :thumb_up:

Cini mi se da imas idealnu lokaciju za njih, zasticenu od kise a opet sa juzne strane. Moja lokacija nije bas toliko dobra, tj. jeste natkrivena ali ima samo par sati jutarnjeg sunca.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #873 u: Prosinca 23, 2013, 17:59:11 poslijepodne »
Sunca imaju sve do 5-6 popodne a vodu dobiju samo kad im ja dam  :thumb_up:

Offline bukezi

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #874 u: Prosinca 23, 2013, 18:09:46 poslijepodne »
bice to mrcine sledece godine  :thumb_up:
USDA Hardiness Zones 7a/7b
AHS heat zone 7

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #875 u: Prosinca 24, 2013, 10:27:01 prijepodne »
@Scalar i Xenon, odlični S. minori  (kao i ostale palme koje nismo imali prilike prije vidjeti - Xenon) :thumb_up: Polako, ali sigurno napreduju.
@Branimire, jako velike sličnosti u stadijima razvoja i stupnjevima oštećenja na S. minoru 'havanensisu' na Murteru i kopnu kod mene. Za novije članove koji možda nisu pratili razvoj priče o S 'havanensisu' još od kraja 2007 na 2008 godinu riječ je o sjemenu s primjerka u ZG botaničkom vrtu za koje se na kraju ispostavilo da je neki od ekotipova S. minora. Branimirov klijanac i moji su od iste ture sjemena. Od te godine (2007) sjeme je relativno sporo klijalo i trebalo im je od 6 mjeseci pa na više za klijanje, ali dugoročno su dobro klijali.

Posađeni su 2010. Bilo ih je u početku više, ali sam ih kasnije dio izvadio i podijelio.
Slijedila je stagnacija i gotovo nikakav rast tijekom 2010. Takav razvoj ne čudi jer ne dobivaju vodu nego samo povremeno kad ih ja zalijem prilikom posjeta vikendici. Tek su sljedeću (2011) godinu pokazali malo više rasta

Ožujak 2011 nakon kraja zime. Te zime osim lišća oko njih ništa drugo. Imao sam još nekoliko klijanaca koji su bili pokriveni kantom i oni su izgledali lošije od ovih.

Kolovoz 2011

Studeni 2012

Listopad 2013

U ovom stadiju može si dozvoliti i defolijaciju jer se ima iz čega obnoviti. Najveći problem je što se sade male palme koje nemaju dovoljno jak i dubok korijen. To nije toliki problem ako su vam klijanci u vrtu kuće gdje živite. U mom i slučaju drugih članova to nažalost nije slučaj pa bi bilo najidealnije kad bi ih se sadilo nakon što podijele listove i dobiju na 'masi'. Ja nisam u mogućnosti to im pružiti jer imam priličan broj palmi i sve koje imaju nekakvu šansu preživjeti kao klijanci sadim van iako sam svjestan da će biti spori ili dio njih propasti jer se ne mogu tako mali nositi s ljetnim sušama. Kako živim u stanu ne mogu ga natrpati s posudama od 50l s 50 palmi  :icon_neutral: Interesantno je da će kao klijanci na nekoliko listova prije propasti od prosječne ljetne suše negoli od prosječne kontinentalne zime. Ove godine sam posadio i jedan S. minor 'havanensis' (tog sam dobio prije nekoliko godina od Branimira) koji je počeo dijeliti listove. Kod njega nije bilo stagnacije i on je nastavio rasti, istina sporije, ali je rastao - oko 2 lista do kraja sezone.

'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #876 u: Prosinca 24, 2013, 10:30:54 prijepodne »
Dobro je podneo zimu :wink:

Offline janci

• Jubaea
  • *
« Odgovori #877 u: Prosinca 24, 2013, 11:27:31 prijepodne »
Lepo konacno se pojavila lepeza  :thumb_up:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #878 u: Prosinca 24, 2013, 11:51:09 prijepodne »
Taj je posađen nešto veći, tj. veće je gotovo onda imao pravu lepezu. Samo da potraje ovakva zima i 'nema zime' za njega  :wink:
Posađene palme prije 10-ak dana
Sabal minor 'havanensis' posađen na nešto sjenovitiju poziciju od ostalih pa ćemo vidjeti. Vjerojatno će nakon prve zime s pasivnom zaštitom izgubiti bar 1/3 listova, ali se nadam da će se i brže obnavljati pošto je ipak nešto malo veći, a ne kao do sada sađeni klijanci.

'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #879 u: Prosinca 24, 2013, 12:22:36 poslijepodne »
odlicni sabali nema zime za njih samo neka budu na suvom :thumb_up:

Offline bukezi

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #880 u: Siječnja 17, 2014, 14:59:08 poslijepodne »
minor i minor mc curtain ista prica kao i birmingham visak vlage i listovi stradali sve sam skinuo i neka ih da malo dodju sebi...

AHS heat zone 7

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #881 u: Siječnja 17, 2014, 15:55:30 poslijepodne »
Prošli su ti puno bolje od palmetta.
Vidim da imaju pjeskovitu zemlju što je za njih jako dobro.

Offline bukezi

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #882 u: Siječnja 17, 2014, 16:17:44 poslijepodne »
da bolje su prosli od palmetta bice to sve kako treba...branimire plac je peskovit takva je cela subotica i okolina jako malo lokacija po subotici je da nema peska...a podzemne vode su dosta visoko sto je isto jako dobro za sabale  :thumb_up:
AHS heat zone 7

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #883 u: Siječnja 17, 2014, 16:21:05 poslijepodne »
Ajme, blago tebi. Kada bi kojeg posadio a da je razrasao korjen u jako dubokoj posudi odmah bi dohvatio tu vodu.
Ma i ovi će je relativno brzo dohvatiti. Ja bi ih na tvom mjestu sadio šakom i kapom.
Za par godina ih se nečeš moći rješiti..

Offline bukezi

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #884 u: Siječnja 17, 2014, 16:24:34 poslijepodne »
videcemo kako ce se stvari odvijati imam jos sabala koje planiram na prolece da sadim po dvoristu (hocu da probam sa mexicanom,blackburnianom i louisianom oni su mi svi sad stari 2 godine)tako da ce biti interesantno pratiti tok desavanja ove zime sam isklijao i tamaulipasa i riversajda pa cu i sa njima probati :thumb_up:
AHS heat zone 7