Autor Tema: Trachycarpus fortunei  (Posjeta: 298352 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Trachycarpus fortunei
« Odgovori #30 u: Listopada 17, 2007, 03:50:46 prijepodne »
Lišće truli, a kako truli dolazi u dodir sa "kopljem" lista tj. najmlađim listom i do nepotrebne i štetne vlage koja može biti fatalna. Lišće je za bambuse,, banane dobra metoda, za palme sigurno nije...

Za mulch se obicno koriste iglice i kora cetinara koje u sebi imaju neke blage prirodne fungicide, tako da to sprecava truljenje. Alternativa su listovi listopadnog drveca koji tesko trule, tipa platan i sl.

Mulch zadrzava vlagu u zemlji i tokom toplih dana preporucljivo je malo ga pomeriti da ispari visak vlage, dok ga tokom hladnog perioda treba staviti u debljem sloju na zemlju oko biljke i eventualno oko stabla.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #31 u: Listopada 17, 2007, 03:53:34 prijepodne »
Pozdravljam sve sa foruma, posto sam novi clan, mada neke malo i poznajem i naravno nastavljam da ucim. Kako drugacije nego pitanjem: posto istocni Banat zna biti hladniji  (poslednja dva jutra temperatura je bila u minusu), da li je sad vreme da mome trachycarpusu fortunei postavim zastitu  :icon_question: hvala :sretan:

Dobrodosla, tasana.  :thumb_up:

Slazem se sa Palmarkom, u smislu da za Trachy fortunei ovo nisu neke nepodnosljive temperature, narocito ako se uzme u obzir da preko dana temperature idu daleko iznad nule. Nema jos potrebe za zastitom, osim ako temperature bas ne odu ispod -5 (jer Trachy jos uvek nije u fazi mirovanja).

Offline tasana

• Phoenix
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #32 u: Listopada 17, 2007, 19:08:45 poslijepodne »
Dobro cu da poslusam kako me savetujete, a za malc o kome pricas imam materijal malo dalje od palme je veliki bor koji mi daje iglice i sisarke, a nad mojom okucnicom vise platani jer je suma odmah pored ograde. Sta mislis da kombinujem lisce platana (kad bude suvo) i iglice bora pa mozda i sisarke da isitnim.
Pre toga malca bih je malo okopala i dodala humusa, pa na humus da stavim malc i onda da cekamo dalju zastitu kad bude trebalo.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #33 u: Listopada 17, 2007, 19:13:24 poslijepodne »
samo bi ti nešto preporučio, nemoj puno komplicirat.  :wink:

Kako si prvotno zamislia je po meni super, samo eto kako ti preporučuju umjesto suhog lišća stavi ili iglice (ja osobno nebi) ili kako ti je xenon reko lišće platane.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #34 u: Listopada 17, 2007, 22:55:10 poslijepodne »
Dobro cu da poslusam kako me savetujete, a za malc o kome pricas imam materijal malo dalje od palme je veliki bor koji mi daje iglice i sisarke, a nad mojom okucnicom vise platani jer je suma odmah pored ograde. Sta mislis da kombinujem lisce platana (kad bude suvo) i iglice bora pa mozda i sisarke da isitnim.
Pre toga malca bih je malo okopala i dodala humusa, pa na humus da stavim malc i onda da cekamo dalju zastitu kad bude trebalo.

Nemoj sad humus, humus stavi na prolece, jer sad ti je cilj da se Trachy uspava, a ne da pocne da raste. Najbolje su iglice, kora i sisarke cetinara, ali kazem u slucaju da ne mozes da ih nadjes moze da posluzi i lisce platana, koje nije idealno, ali je bolje od lisca drugih listopadnih vrsta. Ako nemas dovoljno iglica, mozes da stavis i lisce platana, ne vidim kako bi to odmoglo.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #35 u: Listopada 17, 2007, 23:01:45 poslijepodne »
na internetu sam vidio da ljudi pune sa slamom... e sad...

Offline tasana

• Phoenix
  • *
« Odgovori #36 u: Listopada 19, 2007, 16:21:58 poslijepodne »
Posto moj bor, koji je posadjen mojom rukom 1980 a ima oko 20m (ne znam koja vrsta) upravo odbacuje iglice i sisarke, stavila sam jedan tanak sloj na zemlju oko palme a ostatak ostavila za kasniju, pravu zastitu. Vec sad imam dobru gomilu a bice jos jer nije sve opalo, pa mi tako nece ni trebati lisce platana.
Necu da zurim sa pokrivanjem, jer je vreme jos lepo i ima, nadam se jos puno vremena do pravih mrazeva, praticemo prognoze  :wink:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #37 u: Listopada 22, 2007, 22:01:07 poslijepodne »
Tasana,vidi kako su ga lepo upakovali!Jos samo obmotas najlon kad nam stigne pozdrav  :mrgreen: iz Rusije i mirna si!!!

« Zadnja izmjena: Listopada 22, 2007, 22:04:23 poslijepodne od Palmark »
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline tasana

• Phoenix
  • *
« Odgovori #38 u: Listopada 22, 2007, 22:46:33 poslijepodne »
 :thumb_up:onaj prvi je super zavijen u cebence :sretan:, ali onom drugom nikako nije super :icon_sad:, mislim da ga nebi mogla ostaviti tako.............

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #39 u: Listopada 22, 2007, 22:48:18 poslijepodne »
Pa sto? Sneg moze pasti i na -4C,-5C a tad trachycarpusu gotovo i da ne treba zastita!!!

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #40 u: Listopada 23, 2007, 13:44:07 poslijepodne »
Aha...

Znaci tako ide ta konstrukcija za zastitu...ono cebence je dobra fora  :icon_mrhappy:
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline tasana

• Phoenix
  • *
« Odgovori #41 u: Listopada 23, 2007, 19:24:18 poslijepodne »
Sad je vec pocela da me brine ova odvratna kisurina koja lije danima, naravno zbog korena posto temp. ne ide preko 7* a stalno je mokro-nadam se da se dobro drenira-istu sudbinu ima i rododendron (mada nije tema), mozda previse vlage oko korena-valjda ce stati :misli: :icon_sad:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #42 u: Listopada 23, 2007, 19:29:38 poslijepodne »
Ne brini tasana,ne verujem da trahiju smeta kisa! Pa njega sade cak i u Engleskoj,Svedskoj,Norveskoj gde je i leti sveze i kisovito!
Naravno da je dobro da je zemljiste drenirano! Nije trahi neki toploljubac,ne moze njemu na +7C nista biti!
A i imam dobre vesti-narednih dana bice sve toplije i pretezno suvo vreme!  :wink:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #43 u: Listopada 23, 2007, 19:31:12 poslijepodne »
Na visu iako je najavljivana kiša danas je lijep dan. Oko 3 sata se malo bilo naoblačilo ali ništa od toga.
Bez vjetra.

Offline tasana

• Phoenix
  • *
« Odgovori #44 u: Listopada 23, 2007, 19:39:20 poslijepodne »
Eh Pivi, bez vetra i oblacnosti, sta coveku vise treba od lepog vremena, ovde je tek sad prestala da pada-odvratno je, ne volim ni da gledam napolje, valjda ce se i nama razdaniti :icon_joy:
Palmark, znam da sneg pravi prirodnu zastitu i bilo bi divno da ga vidimo kao nekad, ali znas sta ce sutra biti ako ne nastavi kisa, bice vetrusine :icon_sad: inace Trachy se drzi divno izgleda, njemu je tek sad lepo posle onih 40* :icon_smile: