A orjentiranje biljke,sjever -jug.Neke su biljke,a naročito stabla,palme itd,osjetljiva na pomicanje i okretanje u prostoru,probajte neku biljku samo zarotirati za 90° i to je dovoljno da biljka doživi šok i da neko vrijeme prestane sa rastom.Biljke su živi stvorovi koji su programirani da cijeli život provedu na jednom mjestu,kao što bi nama bilo teško glumiti svijeću tako se ni njima ne sviđa plesanje po stanu.Ja većinu biljaka,do kojih mi je posebno stalo,uvijek obilježim-na sjevernu stranu pitara u zemlju ubodem štapić,kad biljku moram preseliti ili presaditi štapić ide prema sjeveru i biljka je ponovo orijentirana u prostoru.Negdje sam čitao na nekom forumu savjet da biljku stalno treba okretati da se ne iskrivi na jednu stranu težeći za svjetlom,da je se na taj način ukroti,skroz pogrešno način uzgoja biljaka,istina neke biljke su manje sklone takvim šokovima ali što je bilka "drvenastija"treba više paziti kako je premještamo,samo pomicanje je šok,još i ako smo je zakrenuli,a i presadili, još i veći.Ako biljku premještate u drugu prostoriju,u kojoj svetlo dolazi sa druge strane,gledajte da je usjeverena,nebitno je što je ona lišćem okrenuta na krivu stranu,okrenuti će se ona listovim vrlo brzo za svjetlom.