Meteoroloski zavod srbije ocitava temperaturu na 2 mesta,koliko je meni poznato-u Karadjoredjevom parku(znaci u samom gradu)i na aerodromu u Surcinu,i razlike u temperaturi na te dve merne lokacije cesto su drasticne!
Ja ne znam kakve i da li uopste imam ikakve veze sa gradom Beogradom,ali je cinjenica da se ono sto izmerim u svom dvoristu redovno i bez izuzetka podudara sa onim sto se izmeri u centru grada!
Da li je to samo dobra mikroklima,zbog blizine Dunava,ili je to uticaj blizine tako velikog grada,ili je i jedno i drugo,ali temperature nam se podudaraju!
Surcin nije daleko od mene,ali kao sto kazem,nekad imam utisak da je na drugoj planeti!!!!????
Pa ima drasticnih razlika u mikroklimi, ali ja iskreno ne verujem da bilo gde u gradu moze da se posadi drvored nezasticenih Trachycarpusa i da oni lepo prezive svake zime. Znaci jednom u 3-4 zime dodje dugotrajni ledeni talas i temperatura bude danima ispor nule, sad da li je -16, -15 ili -14 i ne predstavlja nekakvu veliku razliku...
Kao sto sam vec puno puta rekao, u Beogradu su sigurne palme jedino R. hystrix i Sabal minor, verovatno i Sabal "Louisiana" i Sabal "Birmingham", ali Trachycarpus fortunei jednostavno nije siguran u ovoj klimi. Mozda se nainital/takil pokaze kao bolji u izdrzavanju dugotrajnog mraza, mozda nadju i neki nov Trachycarpus na vecoj visini, mozda naprave neki genetski modifikovan koji je otporan kao kamen u nasoj zoni, ali za sad drvored T. fortunei bez zastite dugorocno ne moze da prezivi cak ni na najpovoljnijim lokacijama u gradu. Pojedinacni primerci mozda - ako su posadjeni odmah uz kucu pa dolazi do isijavanja toplote, ako se u njihovoj blizini nalaze toplovodne cevi, ako je lokacija blizu reke, ako je mesto sa svih strana zasticeno od vetra, itd. Masovna sadnja - nema sanse.