Autor Tema: Palme pogodne za trajan život u tegli  (Posjeta: 4915 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline branimir

• Global Moderator
  • Spol: Muški
Palme pogodne za trajan život u tegli
« u: Rujna 26, 2015, 22:35:15 poslijepodne »
Ovo je tema za palme koje cijeli život mogu progurati u recimo 50 litarskoj tegli i time su pogodne za stanove i terase.

Navest ću neke za koje mislim da odgovaraju tom profilu:

Chamaedorea elegans (najbolje pojedinačna)
Chamaedorea metalica
Chamaedorea radicalis
Chamaerops humilis (ako je patuljasta forma)
Chamaerops humilis cerifera (isto tako)
Chamaerops humilis var. vulcano
Phoenix roebelenii
Rhapis excelsa
Rhapis humilis
Sabal minor (pogotovo patuljaste forme)
Trachycarpus nanus (nisam siguran)

Došao sam do zaključka da je vrlo bitno unaprijed planirati kolekciju po kriteriju iz naslova ako se živi u stanu ili na klimatski nepovoljnom mjestu.

Primjerice, kada netko nabavi palmu iznimno tropskih zahtjeva koja nebi mogla rasti na obali a pogotovo ne na kontinentu,
kroz godine dođe do trenutka da ista preraste i najveću teglu. Dakle, ako je palma vrsta koja postiže velike dimenzije nema alternative.

Nažalost mnoge tropske palme koje se prodaju pod "sobno bilje" kao Dypsis lutescens, Livistona rotundifolia, Howea forsteriana itd...
imaju "prirodni program" da izrastu u pravo "drveće" a držanje u tegli u nekom stanu im to nikako nemože ostvariti.
« Zadnja izmjena: Rujna 27, 2015, 11:40:09 prijepodne od branimir »

Offline branimir

• Global Moderator
Odg: Palme pogodne za trajan život u tegli
« Odgovori #1 u: Rujna 26, 2015, 22:52:56 poslijepodne »
Ovo je npr. moja Rhapis excelsa ili tropskiji subtilis (nisam siguran).
Kupljena je pred 2-3 godine u Lidlu, kod presađivanja sam odvojio jednu od posađenih u istoj tegli i presadio je u ovu teglu od cca. 3l.
Moram priznati, zanimljiva palma, bila je čest element u Japanskim čajnim sobama..
« Zadnja izmjena: Rujna 26, 2015, 22:53:36 poslijepodne od branimir »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #2 u: Rujna 27, 2015, 09:41:57 prijepodne »
Odlična tema Branimire! :thumb_up: Uistinu je važno da se unaprijed promisli o tome koliko može narasti dotična palma prije nego što je se nabavi. Ja sam se tako "opekao" s washingtoniama, te palme definitivno nisu za dugoročni uzgoj u tegli jer, bar je tako bilo u mom slučaju, nakon što korijenjem popune i najveću teglu počnu stagnirati sa rastom i polako propadati.

Ako sam dobro shvatio sve patuljaste palme bi se mogle dugo vremena uspješno uzgajati u tegli, pogotovo one koje sporo rastu.
USDA zone: 7a

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #3 u: Rujna 27, 2015, 11:09:25 prijepodne »
Mislim da Sabal minor ne spada u tu grupu jer on gura koren u dubinu, tj. kada dođe do dna posude, počne da se izdiže.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #4 u: Rujna 27, 2015, 11:55:18 prijepodne »
Palmofan, da sa Washingtoniama je uvjek ista prića. Jedina prednost kod nje je da se može dati nekom tko ima mjesta da je uzemlji na Jadranu.
Tropske palme takve veličine su "osuđene na smrt" osim ako ih se želi slati avionom do npr. Indije.  :icon_sad:

Slažem se Xenon, možda bi za takav tretman ipak bile bolje patuljaste forme tipa Sabal minor 'Blountstown Dwarf':

izvor: http://naturefoto.org/showphoto.php?photo=2990&size=big

Držanje običnog minora bi vjerojatno izgledalo kao onaj havanensis u manjoj tegli iz Bot. vrta u Zagrebu.
On je u njoj već dugo vremena živ ali nije razvio dimenzije prave odrasle palme. I sam imam jednog u
tegli od 50l i kanim ga u njoj i ostaviti, unosim ga samo kod najgadnijih prodora..

Evo svježe slike primjerka iz Bot. vrta u Zagrebu, iz osmog mjeseca ove godine:

« Zadnja izmjena: Rujna 27, 2015, 11:59:54 prijepodne od branimir »

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #5 u: Rujna 27, 2015, 13:21:27 poslijepodne »
Vidiš da je i kod tog Blountstown patuljka pola korena izbilo van zemlje.  :zbunjen:

Minor tako može preživljavati i čak davati klijavo seme, ali ja mislim da je to ipak mučenje palme koja bi verovatno bila mnogo sretnija napolju, čak i u našoj kontinentalnoj klimi.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #6 u: Rujna 27, 2015, 15:23:36 poslijepodne »
Ovaj gornji Blountstown Dwarf ipak nije u 50l tegli nego puno manjoj.

Što se minora bilo koje forme tiće, može se posaditi u zemlju ali ako imaš samo stan, Blountstown Dwarf bi mogao biti ok kandidat
za 50l teglu koja se možda čak nebi trebala niti unositi ako je terasa natkrivena i povoljne mikroklime.

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #7 u: Veljače 03, 2016, 12:21:38 poslijepodne »
Jednostavno moram ovaj sjajan Travin link staviti u ovu temu.
Radi se o podrezivanju korjena, postupku koji palmama može drastično produžiti vjek trajanja u tegli.
Na linku član palmtalka stavlja slike palmi koje i po 20tak godina drži u teglama.
Ja bih takvu metodu ipak primjenjivao na palmama koje i u prirodi ne narastu do prevelikih dimenzija.
Treba također napomenuti da neke vrste takav tretman može ubiti a i ko drugih nije 100% siguran.

Moguće je,kanarka pravi puno novog korijenja pa joj nije problem preživiti takvu operaciju.Istu operaciju se može lijepo vidjeti na Palmtalku,na novom podforumu o palmama u pitaru.
http://www.palmtalk.org/forum/index.php?/topic/48476-your-oldest-palms-in-pots/