Kod mene u basti nisam imao seme. Covek koji je od mene nabavio palmu je prijavio seme, ali posto sam isao da proverim, ne ocekujem nista, jer spolja seme izgleda dobro, ali je unutra nikakvo. Sto se tice nabavke iz SAD, semenke u stvari i ne nabavljam iz SAD neko iz Vankuvera. Prijatelj posalje semenke na adresu u SAD, tamo organizujem fitosantiarnu kontrolu i zatim semenke stizu ovde. Zasto tako? Zato sto u SAD nema birokratije kao u Kanadi. Platis fitosanitarnu kontrolu, dogovorenog dana u dogovoreno vreme dodje covek, pregleda semenke, ostavi papir i zatim se salje preko bare. Vrlo efikasno. Malo vise kosta, ali je 100% siguran nacin dostave.
Ako jos neko zeli ovako da radi i ima dobrog prijatelja u SAD, mogu da okacim sliku fitosanitarnog odobrenja, kako bi znao kakav dokument da trazi.
Uskoro ce se ovo ukinuti i sve ce ici elektronski. Na paketu ce se nalaziti samo bar-kod i kad dodje na lokani aerodrom(carinu), carinik ce samo skenirati kod i na ekranu ce se pojaviti fitosanitarno odobrenje...