U budućnosti bi trebali svi mi malo više paziti i preventivno špricati sredine palmi prije zime u sredini zime i prije proljeća, tj. nakon skidanja zaštite ako se koristi i zaštita. Meni je ova zima ostavila dosta tragova na palmama. Vidjet ćemo kako će sve izgledati kroz mjesec dana i hoće li se sve oporaviti.
Razmisljala sam o tom spricanju, Henoh, prije i nakon zime, i potpuno se slazem s tobom, ali evo zadnjih par godina, sve vise razmisljam ili nakon zime uvidam da palmice koje su imale
suho prezivljavanje vani pod agrilom, bolje prolaze od ostalih...razmisljala sam bi li bilo dovoljno drzat lisnu masu potpuno suho i prozracno, da ne dolazi do stvaranja gljivica ili pljesni u najgorem slucaju.
Probala sam ove zime izvuc ih cijelu zimu bez zaljevanja, ono proba u vrtnoj kucici, znam da sam ponekad ziheras

, i sada vidim, iako steta nije neka velika i ne mogu bas
100% tvrditi da je od toga, jer ono na kraju zime su imale mali izlet u vrecama za smece, na nekima je predzadnje koplje suho, izlaze nova sada zelena, ali npr. dacty je osusila jedan list, nema
pljesni, ni gljivica, brahea, butia yatay, chamerops, jubea su prosle bez muksa, i sada nakon 3 tjedna za ovo doba godine jako visokih temp. krenule su uz jedno lagano gnojenje vise nego odlicno!
Tak da sam razmisljala da bih takvu akciju probala i vani, ustvari ove zime sam to probala i vani, na Trahyima, Jubaei i Chameropsima...i mislim da su posto su bili vezani odlicno prosli, moram priznat da je zemlja ilovaca iza u vrtu i u njoj uvijek ima ostataka vlage.