Autor Tema: Skarifikacija (scarification) - kako sjeme natjerat da proklija  (Posjeta: 23757 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Skarifikacija (scarification) - kako sjeme natjerat da proklija
« Odgovori #15 u: Studenoga 21, 2009, 11:35:55 prijepodne »
Nije moja attalea, neman ih ja.
Dosad nisan radia sa vermiculite-om siguran sam da se može nać za kupit samo treba znat di.
Ja sam koristia perlit, kupia san ga u jednom malom poljo dučanu u splitu. Njega nebi treba bit problem za nač. Trebali bi ga imat i u mbm-a.
Još jedna stvar koja se može koristiti za klijanje, ali naravno i za miješavinu zemlje kako bi prozdašnost i drenaža je "pumice", njega je isto prije bilo u mbm-a i jednom rasadniku sa druge strane ceste, neznam kako se zove.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #16 u: Studenoga 26, 2009, 23:51:00 poslijepodne »
Od 11 do sada ih je krenulo 8

Danas je 2 tjedna kako sam "otvorio" prve 3 gornje, red u sredini par dana poslije, zadnji donji red prije cca 7 dana.

Offline Dundo

• ex. HolyHero
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #17 u: Studenoga 27, 2009, 11:47:21 prijepodne »
Bravo Pivi baš si to profi obavio, krenule su jako brzo :)

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #18 u: Studenoga 27, 2009, 15:04:04 poslijepodne »
osobno mislim da je jednostavnije bilo pokusati sa visim temperaturama za klijanje.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #19 u: Studenoga 27, 2009, 15:06:01 poslijepodne »
Hedyscepe ne klija na visokim temperaturama. Njoj je optimalna temperatura za klijanje 15-25°. Otok sa kojeg dolazi ova palma nema visoke temperature, niti ih sama palma voli.

A šta se tiče ostaloga sjemena, ljudi su probali sa ovom metodom sa sjemenjem koje im nije proklijalo godinu i više dana, a kad su ovo napravili proklijalo je u roku "odma".

Dosad svi koji su probali ovu tehniku u zadnjih nekoliko tjedana sa su imali uspješan rezultat. Evo samo jedan od njih šta kaže:

Citat:
I've had some braheas which have sat doing nothing for 18 months, I skinned the seeds, and got germination overnight

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #20 u: Studenoga 28, 2009, 12:42:30 poslijepodne »
Do sad je ovu tehinku probalo 10ak osoba (bar oni koji pišu na palmtalku i eps-u) i svi su imali instatne rezultate, a radilo se uglavnom o starom sjemenu koje već duže klija.
Jućer je jedan član isprobao sa par sjemenki brahea armata sp. clara. Danas već vidi da kreću.
Tehnika za 10  :mrgreen:

Offline Dundo

• ex. HolyHero
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #21 u: Studenoga 28, 2009, 14:17:36 poslijepodne »
Daš mu ponudu koju ne može odbiti, ili proklij ili istruni od gljivične infekcije i bakterija  :mrgreen:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #22 u: Studenoga 28, 2009, 14:38:52 poslijepodne »
E sad šta se tiče gljivica, to treba pazit kod svakog sjemena, pogotovo kod ovog kojem se skine malo endocarpa.
Sterilan medij (koliko to može biti), paziti na vlagu... Ja do sad nemam problema sa time, a sjeme klija.

Offline Dundo

• ex. HolyHero
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #23 u: Studenoga 28, 2009, 17:27:33 poslijepodne »
Naravno treba pazit na sve to ali da ostanu predugo tako nebi imale baš puno šanse hehe.

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #24 u: Studenoga 28, 2009, 21:06:35 poslijepodne »
E sad šta se tiče gljivica, to treba pazit kod svakog sjemena, pogotovo kod ovog kojem se skine malo endocarpa.
Sterilan medij (koliko to može biti), paziti na vlagu... Ja do sad nemam problema sa time, a sjeme klija.

kod butie sam odavno skinuo endocarp, kako da napravim scarifikaciju za butiu, gdje da kidam endosperm?

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #25 u: Studenoga 28, 2009, 21:11:52 poslijepodne »
Mislim da brkaš pojmove Dubrovnik. Ako griješim neka me se ispravi i ispričavam se.
Neznam zašto se stvara tolika zabuna oko embria, endocarpa i endosperma. Struže se endocarp, ne endosperm.
Embrio je jedna mala točka unutar sjemenke koja raste i hrani se iz endosperma.
Možda da staviš sliku svojih sjemenki. Neznam točno odredit lokaciju embria kod butie jer dosad nisam sa njome radio.
Evo linka gdje se to detaljnije objašnjava http://waynesword.palomar.edu/biex3hnt.htm

Možda zabuna dolazi od toga da su unutar "oraha" bile 3 sjemenke i ti si te sjemenke izvadio. I nazivaš ih embrijima, ali to nisu embriji. To su sjemenke.
Embrio je nešto malo i sitno šta se nalazi unutar tih sjemenki. Nemožeš embrio izvadit jer si time ubio sjemenku tj. dio koji u biti klija i koji se hrani iz endosperma.
lomio sam sjemenke, tj endokarp da izvadim embrije
Nisam znao da butia ima takav orah, ali imala ne imala ono šta si ti izvadio je sjemeka. U njoj se nalazi embrio.

Opet ću stavit sliku. Zaokruženo je embrio, bijela masa okolo je endosperm, a smeđa korica endocarp.

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #26 u: Studenoga 28, 2009, 21:21:04 poslijepodne »
priznajem da mi je cudna ova slika sjemena butie. nikako ne mogu spoznati s koje strane je napravljen presjek. sjemenka butie ima nekakav, nazovimo repic i oblikom i velicinom slici na slanutak, ukoliko je jedan "embrio" u sjemenci, odnosno nesto kao prepolovljeni slanutak ako su dva.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #27 u: Studenoga 28, 2009, 21:21:39 poslijepodne »
Nije ovo sjemenka butie. Ovo je sjeme hedyscepe canterburyane, ali tako generalno izgleda svako sjeme palme kad se presjeće.
Editirao sam gore svoj post pa možda nisi vidio sve šta sam napisao.

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #28 u: Studenoga 28, 2009, 21:34:47 poslijepodne »
sada ih nemam kod sebe, no sutra cu presjeci sjemenku butie pa da vidimo gdje se nalazi embrij. koliko se sjecam, u sredini je suplja kao kokosova, s tim da unutra nema tekucine

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #29 u: Studenoga 28, 2009, 21:37:35 poslijepodne »
Ja do sada nisam imao iskustva sa sjemenom butie. Osim ove slike koje je Dundo bio stavio.
Zato nemogu shvatit šta bi to točno trebalo značit "izvadio sam embrio".
Zato nemogu ni dati točnu informaciju, samo se referiram na to šta je embrio, šta endosperm itd.