Autor Tema: Oprašivanje yucca  (Posjeta: 5759 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
Oprašivanje yucca
« u: Srpnja 29, 2010, 18:45:27 poslijepodne »
U mom vrtu dogodilo se nešto čudno. Ona moja visoka yucca za koju nikako ne mogu dokučit koje je vrste je nekako oprašena. Počela je stvarat sjeme. Sve sam poslikao poslije ću stavit slike.
Sad mene zanima kako je to moguće, ako znamo da yucce oprašuje posebna vrsta moljca koji se može naći samo u Americi.

Sad ili su se ti moljci našli u Trstenu ili su se neki drugi kukci prilagodili i počeli oprašivati yucce. :zbunjen:

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
Odg: Oprašivanje yucca
« Odgovori #1 u: Kolovoza 04, 2010, 22:58:43 poslijepodne »
Evo slika koliko sam uspio uslikati. Juka je previsoka a listovi su joj preoštri da bi joj prišao bliže.

« Zadnja izmjena: Kolovoza 04, 2010, 23:05:23 poslijepodne od Cikas »

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #2 u: Kolovoza 04, 2010, 23:12:02 poslijepodne »
....

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #3 u: Kolovoza 26, 2010, 18:17:12 poslijepodne »
Ovo je vrlo zanimljivo. Da li je tvoja juka cvjetala i prošlih godina? Pitam zato jer postoji mogućnost da je to samooplodna vrsta. Ako nije, onda je to zaista zagonetka. Ne vjerujem da bi se ijedan drugi kukac prilagodio za oprašivanje juke, jer je jukin moljac jedinstven među svim oprašivačima. Dok ostali oprašivači slučajno oprašuju cvjetove tražeći nektar, ženka jukinog moljca namjerno prenosi pelud na tučak jukinog cvijeta kako bi ga oprašila. Nakon toga polaže jajašca. Kada se ličinke izlegu, plod je već formiran i one se hrane sjemenom u njemu. Ali ne pojedu sve tako da nešto sjemena preživi i nikne. Cikas, probaj otvoriti jedan plod kad padne na zemlju. Ako u njemu nađeš ličinke to definitivno znači da se jukin moljac naselio u Dubrovniku.
USDA zone: 7a

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #4 u: Kolovoza 29, 2010, 10:52:46 prijepodne »
slazem se s palmofanom.  :thumb_up:
ili je hibrid aloifolije i neceg , a aloifolia jedina moze imati plod bez jukinog moljca.
evo, biljezim se prvi za koju sjemenku  :mrgreen:
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #5 u: Rujna 29, 2010, 21:39:05 poslijepodne »
Ovo je vrlo zanimljivo. Da li je tvoja juka cvjetala i prošlih godina? Pitam zato jer postoji mogućnost da je to samooplodna vrsta. Ako nije, onda je to zaista zagonetka. Ne vjerujem da bi se ijedan drugi kukac prilagodio za oprašivanje juke, jer je jukin moljac jedinstven među svim oprašivačima. Dok ostali oprašivači slučajno oprašuju cvjetove tražeći nektar, ženka jukinog moljca namjerno prenosi pelud na tučak jukinog cvijeta kako bi ga oprašila. Nakon toga polaže jajašca. Kada se ličinke izlegu, plod je već formiran i one se hrane sjemenom u njemu. Ali ne pojedu sve tako da nešto sjemena preživi i nikne. Cikas, probaj otvoriti jedan plod kad padne na zemlju. Ako u njemu nađeš ličinke to definitivno znači da se jukin moljac naselio u Dubrovniku.
Cvjetala je i prije. Cvjeta svake godine. Ali ove godine je prvi put stvorila plodove.

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #6 u: Rujna 30, 2010, 06:10:59 prijepodne »
cikas, sacekaj dok se raspukne kapsula sa sjemenjem. tek tada su skroz zrele.  :thumb_up:
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline idgie

• Phoenix
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #7 u: Veljače 03, 2013, 14:53:23 poslijepodne »
naišla sam na ovu stranicu sa slikama kako oprašiti yuccu
http://www.bennyskaktus.dk/Y_hybrids.htm

p.s. javilo mi se upozorenje o neaktivnosti teme, a bezveze mi je otvarati novu pa nek admin briše ili premjesti moj odgovorna temu, ako mu tu nije mjesto
« Zadnja izmjena: Veljače 03, 2013, 15:44:08 poslijepodne od branimir »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #8 u: Veljače 03, 2013, 15:12:27 poslijepodne »
Zanimljiva stranica. :sretan:. Neka te ne brine to upozorenje, ono je tu samo "reda radi". Nepotrebno je otvarati novu temu za nešto o čemu se već pisalo na forumu.
USDA zone: 7a

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #9 u: Veljače 03, 2013, 21:36:15 poslijepodne »
Ono gore na cikasovim slikama je sigurno i nepogrešivo prava Yucca aloifolia (tj. tipski oblik kakva inače treba biti). To je kod nas i inače na Sredozemlju jedina juka koja tu prirodno stvara klijavo sjeme, jer u oprašivanju samo ova vrsta nije vezana na američkog moljca Yucasella, nego ju oprašuju i naše druge domaće bube.

Sve ostale tzv. Y. "aloifolije" kod nas npr. one proširene iz Zadra, ustvari niti nisu prave Yu.aloifolie nego razni miješani križanci ili oblici od Y. gloriosa malo dijelom nalik na "Y. polu-aloifolia". I zato, premda njihovi uzgajivači poželjno zamišljaju da navodno imaju tzv. "aloifoliju", ove falš-alofolije nikako se ne oprašuju niti daju sjeme, jer bi ih se moralo tek umjetno oprašiti. Uz drugačije netipske listove, ovo nedavanje sjemena je najsigurniji znak da nemate Y. aloifoliju.
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #10 u: Srpnja 07, 2016, 10:03:44 prijepodne »
Uspjelo mi je oprašiti ove godine samo jedan cvijet Y. filate 'Big Mama' x Y. reverchonii-thompsoniana s vlastitim peludom. Plod je trenutno veličine velike svježe datulje. Ukupno sam pokušao s 30-ak cvjetova na nekoliko Yucca a u kombinaciji je bila još Y. filamentosa 'Bright Edge', 'concava' i obična. Hoće li se plod zadržati nisam siguran jer je na njemu bio veliki broj buba, poput velikih lisnih ušiju. Zaprašio sam Neopitroidom pa ćemo vidjeti. Je li nekome još pošlo za rukom, tko se još igrao moljca?
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline janci

• Jubaea
  • *
« Odgovori #11 u: Srpnja 07, 2016, 10:48:51 prijepodne »
I ja sam se igrao juca moljca i na zalost imam slab uspeh, imam samo 2 ploda koja se za sada drze.
U pitanju je Karlsruhensis x Filata, praticemo valjda ce ostati do berbe palida.

« Zadnja izmjena: Srpnja 07, 2016, 11:02:03 prijepodne od branimir »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #12 u: Srpnja 20, 2016, 21:01:03 poslijepodne »

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #13 u: Srpnja 20, 2016, 21:55:41 poslijepodne »
Ja bi pričekao mjesec dana pa ga otvorio.Koliko je trebalo još dok sazori?Ako ima sjemena možda bi isto moglo biti klijavo ako je zametak dobro razvijen,u malo sterilnijim uslovima.
bvb

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #14 u: Srpnja 21, 2016, 09:01:18 prijepodne »
Negdje u 9 mj. bi bilo zrelo.Vidjet cu sto ima unutra za mjesec dana.Inace Yucca je krenula u formiranje dviju glava, nema za sada izdanaka, bit ce 'stabla'   :sretan: