Bok,
Dobio sam Cycas palmicu i nazvao je prema frendici Mirjana jer ima slicnu frizuru :) Procitao sam forum i stavio je vani na terasu (bez krova) koja gleda na istok (Zagreb) i ima direktno sunce od 8-13h svaki dan po ljeti,.
E sad malo sam gledao po netu kako s njom pa imam par pitanja:
1.Zaljevanje - tu sam procitao da ne koristim NPK pa ni necu. Na netu sam procitao da se prilikom zaljevanja ne zaljeva onaj veliki dio koji mi lici na "ananas" nego da se zaljeva samo po zemlji, samo mi nije jasno ako je to tocno kada kisa pada onda pada po tom "ananasu"?Posto je ljeto i na suncu je pola dana da li je ok svaka 3 dana zaljevati? Ako je zemlja suha na povrsini kako da znam da nije mokra dole u dubini?
2.Drenaza - ok, Mirjana voli drenazu, samo da li je unutra kamenje ili nije...kupljeno je u vrtnom centru lucko..da li oni to stave unutra ili cu morati ici tamo ih pitati? Posto tegla stoji pored odvoda za vodu (vidi sliku) stavio sam dvije male letvice ispod tegle da poslje kise ne stoji u vodi koja se skupi oko odvoda dok ne ispari.
3. Tegla - plasticna , visoka 26 cm, da li je premala ? Ruzna mi je i mislio sam neku vecu, od boljeg matrijala i lijepsu kupiti. Sto sa tanjuricem ispod tegle...treba ...netreba..?
4. Zuti listici - citao sam na netu da kad listic pozuti ga se treba odrezati, da li to stvarno treba i zasto ? Na slici se vidi da ja par listica zuto, jel to normalno ili ?
Hvala unaprijed na odgovorima .
Marin