Autor Tema: Cycas revoluta (Sago palma)  (Posjeta: 278638 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline branimir

• Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Cycas revoluta (Sago palma)
« Odgovori #225 u: Travnja 07, 2009, 19:24:22 poslijepodne »
Evo moja revoluta je usred izbacivanja listova presađena u 45-litarsku teglu i stavljena na otvoreno.
Od obilnog korijena je nažalost oštečen mali komadić jednog centimetra.
Sada nam ostaje da tijekom 2009. godine vidimo kako če se ponašati s obzirom na to.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #226 u: Travnja 07, 2009, 22:23:40 poslijepodne »
nema problema za korijen, cycas je prilično neosjetljiv na presadnju i trpi donekle dobro oštećenja na korijenu. mislim da mu zbog toga neće ništa biti...

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #227 u: Travnja 08, 2009, 20:22:56 poslijepodne »
Zemlja je ph 5,5 - 6,0
Hoču ga nabrijat totalno. :100:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #228 u: Travnja 13, 2009, 17:08:50 poslijepodne »
Neki dan sam posadio C. revolutu koju sa uzgojio iz sjemena. Posađena je u kamenjaru pored onog Cycasa variagate koji se izgleda nije primio.

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #229 u: Travnja 18, 2009, 23:23:32 poslijepodne »
Nastavak ponašanja revolute.
Danas..

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
« Odgovori #230 u: Travnja 19, 2009, 09:41:06 prijepodne »
Super,pa do jeseni stigne izbaciti još jedan set listova kojih će sigurno biti više od 3 kom. ,samo ju drži  na Suncu jer ona to voli. :thumb_up:

k31k0

• Gost
« Odgovori #231 u: Travnja 26, 2009, 21:14:59 poslijepodne »
Bok. Evo i ja sam kupio cycas revoluta i sad me zanima par stvari.

Prvo, kao što vidite na slici, u prilično malenoj je tegli pa me zanima da li bi bilo dobro presaditi ju i koliko veliku teglu da uzmem?
Druga stvar je gdje da ju smjestim? Imam balkon na južnoj strani i sunce je na njemu od izlaska pa do malo prije zalaska. Jel ju mogu staviti tamo?
I na kraju, koliko često da ju zalijevam? Vidio sam na temi da neki predlažu svaka 2-3 dana i to toliko dok joj voda ne krene na donje rupice. Da se držim toga?

Hvala.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #232 u: Travnja 26, 2009, 21:19:44 poslijepodne »
1. Presadi u pitar nešto veći od ovoga na slici (presadi što prije možeš)
2. Za početak joj stavi neku zaštitu od sunca i to barem za najačeg dnevnog sunca jer će ti inače brzo izgoriti (nenavikla još na sunce, treba jedan period prilagodbe)
3. Provjeri supstrat prije zaljevanja, po ljeti ako je na cijelodnevnom suncu se možeš držat tog pravila od svaka 2-3 dana, ali sada još ne.

k31k0

• Gost
« Odgovori #233 u: Travnja 30, 2009, 09:32:01 prijepodne »
OK, sutra ću ju presaditi u veći pitar.
Stavio sam ju u hlad jorgovana koji ipak propušta malo sunca. Koliko joj treba da se prilagodi?
Sutra ju planiram presaditi, a doma imam zemlju na kojoj piše da joj je pH vrijednost od 5.0 do 6.5. Ne sjećam se proizvođača, ali znam da je proizvedeno u Austriji. Isto tako se spominje bakarski treset. Jel to OK zemlja?

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #234 u: Travnja 30, 2009, 21:31:09 poslijepodne »
Zemlja je blago kisela, sasvim uredu za Cycase....

dondy

• Gost
« Odgovori #235 u: Svibnja 20, 2009, 18:33:45 poslijepodne »
Evo i ja sam igrom slucaja postao vlasnik ove predivne palme...  :banana:
Pa sad.. pošto mi je ovo prva ozbiljnija biljka u kući želio bih da i opstane pa molim za nekoliko savjeta.
Većinu sam ustvari i našao na ovom forumu, ali heto.. da provjerimo:

1. definitivno ide u novu, veću teglu... e sad dali da ju presadim odmah, ili da pričekam neko povoljnije razdoblje (mirovanje), npr. rano proljeće?
2. zemlja mora biti kisela - oko ph 6,0... skoro svaka univerzalna za cvijeće se kreće u tom nekom rangu, neki spominju zemlju za palme + dotadak šljunka i pjeska - koji je omjer zemlja/šljunak/pjesak? još se na zemlji spominju nekakva druga svojstva (e sad nisam zapamtil kaj, željezo, cink ili već kaj), dali moram obratiti pažnju i na to?
3. koliko velika tegla?

hmmm... mislim da je to to zasad.... trenutno je u sobi, ujutro obasjana suncem, podne u hladu... mislim da joj to odgovara, da je stavim vanka nažalost nemam uvjete...
nisam je još zalio... bit će svaki 2 dan sad po ljeti, idem po destiliranu vodu, dok nebude odstajale vode. Makar neznam... tu u Zagrebu je kvaliteta vode iz pipe upitna, pa nisam siguran dali da je time uopće zalijevam??
E da u planu mi je i da između tegle i podloška stavim i nekakvu rešetku, da tegla nebude utopljena u višak vode ili da stavim samo drenažu na dno tegle? (par većih kamena) pošto sam pročitao da "Čiko" ne voli da zemlja bude dugo mokra, tj. da stoji u vodi...

Ako se još kaj sjetim, pitam...

Hvala na pomoći!

A eto tu je i slika...  "ananas" je duljine ~18 cm i listovi 50-ak centimetara... ljepi tamnozeleni....  =)

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #236 u: Svibnja 20, 2009, 19:30:17 poslijepodne »
1. Ja bi je na tvom mjestu presadio u veći pitar što prije. Ovaj mu je definitivno mali, presadi ga u nešto veći od odvoga, ne preveliki...
2. Ova zemlja za cvijeće je sasvim dobra i po PH- vrijednosti a i po elementima potrebnih za početak rasta. Što se tiče šljunka, tu možeš staviti dosta njega, ne bih znao koja je točna mjera jer ovisi o velićini pitara. Nema potrebe za krupnijim kamenjem na dnu pitara po meni ako se stavi na neku uzvisinu.

Pokušaj ga staviti na što svijetliju poziciju u stanu i zaljevaj tek kada se zemlja potpuno sasuši pošto ipak nije na direktnom suncu.

PS pozdav i dobrodošao...
PS2 Cycas nije palma...

dondy

• Gost
« Odgovori #237 u: Svibnja 20, 2009, 22:03:24 poslijepodne »
Hvala na dobrodošlici i hvala na brzom odgovoru!

Nisam znao da nije palma, nisam baš neki poznavaoc bilja...  :misli: Hvala!
E sad šljunak... dal' da stavim samo kamenje ili onaj koji je mješan zajedno sa pjeskom i sitnim kamenjem?
Zašto nevalja prevelika tegla? ja bi ga stavio u najveću pa da sam miran... =)

dondy

• Gost
« Odgovori #238 u: Svibnja 20, 2009, 22:04:56 poslijepodne »
E da... dali da maknem ovu zemlju u kojoj je sad (tj. da očistim oko korjena) ili da premjestim zajedno sa tom zemljom?
Koliko je velik korijen i kako izgleda?
« Zadnja izmjena: Svibnja 20, 2009, 22:06:25 poslijepodne od dondy »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #239 u: Svibnja 20, 2009, 22:20:16 poslijepodne »
Ne treba čistit staru zemlju, samo je prebaci u novi pitar sa zemljom. Promješaj zemlju sa šljunkom i u to posadi cycas.

Obično se kod presadnje ide na 1-2 broja veće pitare kako biljke ne bi svu snagu trošile na novi korijen (u prevelikim teglama) a stagnirale sa nadzemnim rastom, ali i nije neka strašna greška posaditi je i u veliki pitar, samo što će sporije rasti na početku...