Nove informacije o pobjeglim Chamaeropsima iz vrta odmarališta Hrvatskih šuma u Malom Lošinju koje se nalazi uz sam rub park šume i u blizini uvale Čikat.
Vrt je i dalje pod opsadom Chamaeropsa što je odličan generator za buduće širenje iako će ono biti otežano jer je zid (2 m visine) kao fizička barijera između vrta i šume, koji je jedno vrijeme bio urušen, ponovno popravljen. To nije nepremostiva prepreka za chamaeropse, ali otežava im spontano širenje.

Puno je novih klijanaca koje izgleda kose na godišnjoj razini

Nisam uspio pronaći nekoliko primjeraka s već podijeljenim listovima (snimio sam ih prije 3 godine) koji su bili izvan vrta, uz sam rub. Vjerojatno su ispod građevinskog otpada i biljnih ostataka iz vrta (listovi palmi, granje, lišće i sl.). Prilično nemarno s njihove strane.
Uglavnom, mladi Chamaeropsi su po šumi. Vegetacija je prilično gusta i teško prohodna. Ima vjerojatno i P. canariensisa i tu i tamo koji T. fortunei.
Slike su snimljene u šumi na udaljenosti oko 20-30 metara od zida vrta.

Ovdje sam pokušao uhvatiti okoliš i u dnu se vidi mladi klijanac

Ovdje se u daljini vidi kroz vegetaciju dio novog zida i dio starog

T. fortunei

Dublje u šumu nisam ulazio jer je stvarno teško prolaziti kroz nju. Vjerujem da klijanaca ima i dalje.
Ovo je slikano na drugom mjestu, u blizini Sunčane uvale i nedaleko hotela Aurora. Udaljen je 20 metara od šetnice, na rubu šume koja je održavana i daleko je prohodnija.

[/URL]

Na drugom dijelu južno od M. Lošinja u šumi koja je jednako neprohodna nisam nailazio na Chamaeropse. Zaključak je da Chamaerops treba stabilnu populaciju za svoje širenje jer radi kolonije. Mislim da je mala vjerojatnost da će ptice pokupiti sjeme i odnijeti ga na veću udaljenost kao što to zna biti s T. fortuneiom. Inače T. fortunei i nije toliko česta palma na južnom dijelu Lošinja. Brojem dominira Chamaerops i Phoenix canariensis.
Situacija je slična i u Velom Lošinju gdje je puno zapuštenih starih vrtova u kojima ima veliki broj starih Chamaeropsa. Vrtovi izgledaju slično poput onoga od Hrvatskih šuma.
U samoj uvali Velog Lošinja uz stijene, slično onoj situaciji u Dubrovniku, nalazi se 4-5 Chamaeropsa, različite dobi. Jedan je prilično velik, rekao bih 20-30 godina iz sjemena možda i više, s puno izdanaka i ima izgled ogromnog žbuna. Drugi su manji 5-10-15 godina starosti. Slikao sam sve, ali slike još moram prebaciti. Ovi izgledaju u potpunosti divlje i nisu ni približno atraktivni poput onih iz kultivacije, ali drago mi je da sam ih vidio. Turisti koji su me gledali sa šetnice kako se penjem po stijenama i slikam bili su u totalnom čudu. Eto dobili su još jednu atrakciju s odmora.
Slike iz Velog uskoro…