Autor Tema: Obrezivanje palmi  (Posjeta: 30646 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Obrezivanje palmi
« Odgovori #15 u: Studenoga 14, 2007, 22:11:15 poslijepodne »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #16 u: Prosinca 03, 2007, 19:16:47 poslijepodne »
Evo primjera pretjeranog šišanja palmi u Arizoni, često vidim slike skoro izmasakriranih Phoenix dactylifera i ne znam zašto je pravilo da se tako podšišavaju jer meni je ovo baš ružno... :thumb_down:

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #17 u: Prosinca 05, 2007, 15:54:45 poslijepodne »

Kad smo vec kod bolesti palmi i izljecenje palmi ima svoje pravilnosti i trikove ovisno o vrsti palme . Npr Butie ne vole bakar i svako ozbiljnije tretiranje Butie bakrom bi zavrsilo smrcu ili teskim nazadovanjem palme.    toto

Jao sada sam svatio da je na moju livinstonu mogla pasti kisa koja se sljevala sa bakrenog krova dok je bila vani.

Što bi vi napravili s ovakvim listom?

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #18 u: Prosinca 05, 2007, 16:18:44 poslijepodne »
Još ništa. U proljeće bi ga sasjeko  :icon_mrhappy:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #19 u: Prosinca 05, 2007, 16:22:16 poslijepodne »
Branimire, seci ovaj list kad se potpuno osusi.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #20 u: Travnja 11, 2008, 14:39:36 poslijepodne »
Obično se odrežu listovi i pusti se da se "ono" tj. kraj lista sasuši. Neznam kako je kod archontophoenixa , ali recimo kod Phoenixa postoji posebna tehnika skidanja toga sasušenog djela i ostaje glatko deblo palme. U Americi postoje firme koje su se specijalizirale za tu tehniku jer su Ameri ludi za time.
Kod nas se to prvi puta pojavljuje na otoku Rabu gdje jedan majstor koristi tu tehniku, evo ti i stranice: http://palmenaotoku.blog.hr/

Moje sumnje su se obistinile...
Neznam gdje smo bili raspravljali...ali ja sam bio reko kako se ovo vjerojatno radi sa motornom pilom. I na palmatlku sam sad pročitao da je to doista tako.
Dakle nije neka prevelika nauka. Motornu pilu u ruke i to je to.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #21 u: Travnja 15, 2008, 11:44:50 prijepodne »
Jučer sam krenuo ja obrezat nekoliko palmi i to sam si obečao da ću skinuti samo po list koji je skoro osušen, ofuren od zime ili uništen od vjetra. I krenem ja tako skinem jedan list i vidim da sada krošnja palme nije simetrična, skinim drugi i opet iz jednog kuta ne izgleda dobro.... :icon_redface: :icon_chainsaw:

Trebalo mi je uzeti škare iz ruku jer su sada washingtonie ostale na 4 lista a Phoenixi na 6....

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #22 u: Travnja 15, 2008, 12:42:46 poslijepodne »
a...bacit će sad brzo nove  :wink:

Kiki

• Gost
« Odgovori #23 u: Lipnja 12, 2008, 21:09:17 poslijepodne »
Evo palmoljupci jos malo pitanja za vas posto stvarno nista ne znam o palmama :zbunjen: Zanima me koliko  bi ova moja palma mogla biti stara, i da li je dovoljno stara da joj rezem listove? Neki dan sam joj odrezala par listova koji su kvarili njen izgled i bili na pola sasuseni. Sad kako ovo citam, mislim si da mozda i nisam trebala :eusa_doh: :eusa_doh::eusa_doh:

Pivi, kazes da je dobro sto sam neke listove odrezala, ali sad sam malo citala na temi "OBREZIVANJE PALMI" da se bas i ne bi trebale rezuckati ako su mlade.Sad... ja ne znam sta je pre mlada palma :misli: Stavila sam tamo sliku da se vidi o kolikoj je palmi rijec, pa ako nije problem, da pogledas da li je to dovoljno stara palma da joj se rezu listovi! 

Ovako mi izgledaju donji listovi na palmi
« Zadnja izmjena: Lipnja 12, 2008, 21:34:35 poslijepodne od Pivi »

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #24 u: Lipnja 12, 2008, 21:31:36 poslijepodne »
Nisam ja ništa reko. gdje si vidila da sam ti komentirao šta se razanja tiče?

Slobodno odreži ako misliš da si trebala. Neće palmi ništa biti. Pogotovo ako je list bio cijeli suh.
Ako nije potrebno i ako list nije cijeli suh bilo bi dobro ne rezati jer palma sa više listove bolje obavlja fotosintezu.
Ali tvoja palma izgleda ok, nema veze ako si porezala. Ona slika tamo, tamo su već odrezani listovi ili si naknadno rezala?

Kiki

• Gost
« Odgovori #25 u: Lipnja 12, 2008, 21:39:50 poslijepodne »
Ma jucer si samo spomenuo da ne smeta sto sam neke odrezala. A ova slika je prije rezanja.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #26 u: Lipnja 12, 2008, 21:49:27 poslijepodne »
Pa ne smeta, kažem ti.
Shvačam da ti je to kučna palma pa želiš da što lijepše izgleda. Pa si osušene (ili djelomično osušene) listove odrezala.
Neće joj smetati, ali pravilo je ako list nije puno posušen ga je bolje ostaviti jer prekomjerno rezanje listova kod palme usporava njen rast tj. šteti joj.
Sa tvojom će sve biti u redu. Trebala bi ona ovo ljeto nadoknadit nekoliko listova.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #27 u: Lipnja 12, 2008, 21:49:35 poslijepodne »
Nema potreba za pretjeranom rezidbom, pogotovo ako su listovi još dobro zeleni i vrše svoju funkciju fotozinteze kao što je Pivi rekao. Ali opet, i ja znam često pretjerati sa rezidbom zbog estetskih razloga tako da nemam pravo riječi  :wink:

Koliko si listova makla sa gornje slike kanarke?

Kiki

• Gost
« Odgovori #28 u: Lipnja 12, 2008, 21:57:37 poslijepodne »
Tri lista sam maknula

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #29 u: Lipnja 12, 2008, 21:59:25 poslijepodne »
Nije to ništa, sve ok.