Autor Tema: Vrijeme proljeće/ljeto 2011.  (Posjeta: 4444 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Vrijeme proljeće/ljeto 2011.
« Odgovori #15 u: Travnja 14, 2011, 11:47:40 prijepodne »
Da,definitivno su poslednje dve zime,a i ovo prolece hladniji nego sto smo navikli poslednju deceniju... Vidim i po vegetaciji da sve kasni,mada je vec odavno sve olistalo i rascvetano,ali npr Forzicija (zuti zbun) je ove godine pocela da cveta tek krajem marta,a ranijih godina vec od pocetka marta...
Plase sad i mene pomalo ti minusi,mada sad za Vojvodinu i region Beograda ne najavljuju nista ni blizu...Kod mene nocas minimum +5C...
U juznoj Srbiji je bilo vec jako blizu 0C  :thumb_down:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline Mate2008

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #16 u: Travnja 18, 2011, 11:39:13 prijepodne »
April is just like March very dry here, March total rain 3mm, April till now 6mm. Sunshine hours of April till today 123hours. Today temp 21degrC. Rest of the week between 20 and 26degrC, nights between 10-13degrC. This is not normal here.

Greets.
Usda zone 9a

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #17 u: Travnja 18, 2011, 12:11:49 poslijepodne »
Jutros u ponedjeljak 18.4, DHMZ javlja da je u 7h ujutro opet bilo mraza na desetak sjeverozapadnih stanica od 0°C do -4°C. Kod mene (Sesvete-Gaišče) je jutros bilo najniže +1°C, jedino u Slavoniji i uz Jadran je noćas bilo toplije ali uz jaku buru (najniže Pazin +1°C). Sibirska anticiklona sada ipak slabi (u unutrašnjosti Rusije je ovih noći "samo" -10°C do -16°C), pa bi i kod nas po srednjoročnim prognozama od srijede kroz idućih desetak dana ipak trebale svuda biti toplije noći bar oko +5°C ili više, a danju i po 20°C do 25°C.

Nakon toga, na zadnji vikend 30.4.- 1.5. nas opet očekuje kroz par dana sličan hladni val kao i sada, tj. ponovo s mrazovima na sjeverozapadu oko nule ili malo niže uz moguću susnježicu, dok se u Slavoniji i uz Jadran sve do jeseni više ne očekuju mrazovi osim olujne bure oko toga zadnjeg vikenda, nakon čega ide konačno pravo normalno proljeće. Ovo krajem mjeseca je vjerojatno zadnje zahladjenje, pa se zatim u svibnju/maju već mogu vani trajno izložiti bez zaštite sve najosjetljivije palme i egzoti.
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline Mate2008

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #18 u: Travnja 26, 2011, 15:46:57 poslijepodne »
After some days with temps between 25 and 28 (hottest part of europe)  :thumb_up: today 23, next two days will be chilly with temps between 14 and 17 and some little rain. After that temps will rise again above 20 and the sun will come back, there is a code red here because of dry envirement, they predict no rain here for a long long time.

Greets.
« Zadnja izmjena: Travnja 26, 2011, 15:47:20 poslijepodne od Mate2008 »
Usda zone 9a

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #19 u: Svibnja 01, 2011, 10:17:49 prijepodne »
Kod mene uzas od vremena----kisa. :thumb_down: :thumb_down: Nije bas hladno, 14C ali je pljustala kisa celu noc... Oblacno je i koliko vidim na prognozi, slicno vreme ce biti cele nedelje uz pad temperature. :icon_neutral:
milka

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #20 u: Svibnja 01, 2011, 17:35:31 poslijepodne »
Srednjoročne prognoze za desetak dana:  ispočetka tjedan svježije, nakon toga toplije i ljepše. Ovaj tjedan sličan kao i donedavni kraj travnja, tj. promjenjivo sa povremenim kišama i jugom na Jadranu. Zatim slijede 2 - 3 dana vidno zahladjenje od 4.- 7.5. (srijeda-subota), a najhladnije se očekuje u četvrtak i petak ujutro: Tada će uz Jadran kroz par dana puhati žestoka olujna bura, a u zaledju opet može noću biti blizu nule (Rusi nam za zapadni Balkan čak najavljuju noći od 0°C do -2°C), ali ipak u Slavoniji i uz Jadran sigurno bez mraza. Naprotiv na sjeverozapadu u nizinama tada noću (po domaćim i američkim prognozama) vjerojatnije je od 0°C do +3°C. U Lici, Gorskom Kotaru i Medjimurju je  4.- 6.5. siguran blaži mraz oko nule ili malo ispod uz susnježicu, a u gorju i jači snijeg. Potom od ponedjeljka opet normalno i toplije proljetno vrijeme.
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #21 u: Svibnja 06, 2011, 08:10:57 prijepodne »
Kao što je već bilo najavljivano pred tjedan dana, prošle 2 noći su nas prodrmali kasni svibanjski/majski mrazovi, čega dosad nije bilo već niz godina (negdje od 1997). Tako je jučer u četvrtak 3.5. ujutro na više stanica u Lici i Podravini izmjereno od 0°C do -C, a jutros u petak 4.5. u 7h na desetak stanica sjeverozapadnog zaledja bilo je od 0°C do -3°C. Kod mene Sesvete-Gaišče je jutros takodjer bilo do -1°C:thumb_down:
Iako je lanjska zima bila nešto hladnija, ova je u zadnjih dvadesetak godina najduža sa punih 6 mjeseci (pola godine !) od prvoga do zadnjeg mraza. To je valjda konačno zadnji mraz do jeseni. Tek idući vikend napokon izbacujem sve i osjetljive egzote vani izvan stakla.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #22 u: Svibnja 06, 2011, 08:45:44 prijepodne »
nadajmo se sedum da je zimi kraj dosta je bilo jutros je bilo 3 stepena kod mene a sve je napolju moglo je biti svasta da je bio minus .
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Yucca

• Gost
« Odgovori #23 u: Svibnja 06, 2011, 10:47:50 prijepodne »
Jutros u Livnu i Tuzli -1,  Bihac i Zenica 0, Banja Luka i Sarajevo +1  :misli:.
U Sa u 11 sati vec skocilo na 16 stepeni.
Hladno, brate

Offline Mate2008

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #24 u: Svibnja 06, 2011, 20:01:22 poslijepodne »
Still no rain here just sun, today 26degrC, tomorrow close to 30degrC. Farmers are forbidden to take water from the rivers because of very low level. Next 10 days no rain predicted. Looks like NorthWest Europe changed weather with SouthEast Europe  :misli:

Greets.
Usda zone 9a

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #25 u: Svibnja 07, 2011, 09:29:41 prijepodne »
I ovdje je suša,ona kiša što je zadnje padala,o kojoj sam sav sretan izvjestio,nije niti pelud od borova oprala.Ovo je već čista katastrofa.Samo me zanima koliki će mi račun za vodu doći.Sjeverozapadna Evropa trenutno ima istu klimu kao i mi,da smo se bar zamijenili.Prelazim na kaktuse.
bvb

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #26 u: Svibnja 07, 2011, 09:33:54 prijepodne »
au trava da mogu vlage da ti pozajmim i vode koje imam u izobilju mi smo ovde zeljni sunca i suse, i toplote jos uvek grejanje radi uvece .

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #27 u: Svibnja 07, 2011, 15:54:44 poslijepodne »
Sad bi on meni pozajmljiva,pošalji jednu cisternu mukte,što si takav,kako ću ti ja uzvratiti kad nemam ni za kaktuse zaliti.Jedino da ti pošaljem jednu cisternu suše?
bvb

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #28 u: Svibnja 07, 2011, 16:56:26 poslijepodne »
nisam mislio da ti pozajmim da mi vratis da si blize da ti proturim samo crevo pa zalivaj i dan i noc ovo je kolubarska ravnica gde god prst zabodes siklja voda ma voda nije dobra ni u cipelama bolji je ''viskic''

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #29 u: Svibnja 07, 2011, 20:05:39 poslijepodne »
Hehe, a kod mene je danas bilo lepo vreme, skoro savrseno sem malo vetra i sto je bilo malo svezije nego prethodnih dana.Trenutno oko 10C, a za sutra se najavljuje kisa. :icon_neutral:
milka