Autor Tema: Čudni porivi neprijateljstva prema palmama i njihova devastacija  (Posjeta: 4044 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Čudni porivi neprijateljstva prema palmama i njihova devastacija
« Odgovori #15 u: Studenoga 26, 2011, 10:41:54 prijepodne »
Vi na moru možete saditi i mnogo ljepše vrste od trachyja, a nama na kontinentu je to najljepša palma koja može rasti kod nas bez neke radikalne zaštite. :gy:
USDA zone: 7a

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #16 u: Studenoga 26, 2011, 14:42:18 poslijepodne »
Stvarno svašta..ko fol idu za kvalitetom za građane a ne pitaju građane što žele niti što vole, dapace, idu kontra njih, jer ljudi su vezani za palme. I di nađoše zagrebcane, šta nema zadrana koji bi to uredili?! Meni je to bio jedan od dražih djelova. Šta sad, umjesto u palme se gleda u one ružne kuce sa strane? Jel se zna kuda su sa palmama? Pitam se hoce li tako i rivu ic uređivat, pa cupat sve?
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
« Odgovori #17 u: Studenoga 26, 2011, 14:46:45 poslijepodne »
Pretpostavljam da nije bilo javne rasprave? Nego su to gradski oci odlucili?

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #18 u: Studenoga 26, 2011, 19:38:20 poslijepodne »
Palme su bile na poljani Šime Budinića.Govorilo se da će ostati bagremovi,međutim i njih su srušili.Golemi panj jednog nalazi se u rasadniku Nasada zajedno sa palmama koje su uspješno presađene,sve su žive(ajd bar nešto)i čekaju da ih negdje drugo presade.Inače po Zadru se već par godina sade jedino dafine,pinjole i Schinus mole,Od nekoliko stotina i tisuća vrsta koje bi se mogle kod nas saditi,neki genijalac iz Nasada je zapeo na tih par vrsta.Takvih bisera ima da je to za ne virovat.Npr,u jednom manjem parku,kod stare tehničke škole,pored starog ogromnog cedra oni posade još jedan cedar,kao da ne vide koliku krošnju ima odraslo stablo.Naravno da su i u taj park posadili nezaobilaznu dafinu,koja je kao i ostale uvezena iz Italije,ko da je to mudrost uzgojiti.Jedina svjetlija točka je park kod Pet bunara,tamo su posadili nekoliko bauhinija,jednu Erythrinu crista gali,još neke akacije koje nisam uspio determinirati,ali čuo sam da su  i tamo nedavno posadili,a što drugo nego-pinjolu,moram to ići viditi.
Najžalosnije je to da se zelenilo kod nas ne smatra kulturom,da radite neke popravke na nekoj ruševini na poluotoku nesmijete ciglu promjeniti bez dozvole zavoda zaštitu kulture,a palme i stabla koje su na nekom prostoru sto ili više godina može posjeći bilo tko i bilo kada,pogotovo ako je odlučio umjesto šporkih palmi  posaditi prekrasnu rasvjetu,koja će toliko uljepšati prostor da će to postati veća atrakcija nego pozdrav suncu.A pogodite što su posadili  kod Pozdrava suncu? 
bvb

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
« Odgovori #19 u: Studenoga 26, 2011, 22:40:02 poslijepodne »
Ispravi me ako griješim, al ucinilo mi se da sam vidla par malih trahija? tamo kod terminala za cruzere, pa prema samostanu? A možda je bila i koja pinija?

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #20 u: Studenoga 26, 2011, 23:26:24 poslijepodne »
Odgovor je točan,kako bi to prošlo bez pinija.Nisam odavno bio tamo,biće da ima trahija,mislim i par humilisa.
bvb